Mozaik Život

najmlađa 'biggamerica' u Rogoznici

Lea lavljeg srca: iako je teška tek 33 kilograma, uspjela je uloviti tunu od 55,2 kg!

najmlađa 'biggamerica' u Rogoznici

Brojke kažu ovo – prvi put je na natjecanju u big game ribolovu, ima 11 godina, teška je 33 kilograma, a ulovila je tunu od 55,2 kilograma, za što je dobila nagradu jaceru, odnosno brodski hladnjak od 40 litara, i svojoj posadi je omogućila četvrto mjesto na četvrtom izdanju ribolova na velike trofeje "Tuna fever Rogoznica 2018".
A sve te brojke vežu se uz ime Lee Ostoić, krhke djevojčice koja je onako sramežljivo zadnjeg od tri ribolovna dana "pozirala" uz jedinu taj dan ulovljenu tunu. Njezinu tunu, jer nju je otac Duje, 44-godišnji vlasnik tvrtke za elektroinstalacije, poslušao hoće li je i vaditi na krmu.
- Nije Lei bitan ulov, već samo sistem big game ribolova "ulovi i pusti", odnosno "catch and realase", pa je drugi dan Rogoznice, kada smo imali također tunu na štapu, ona odlučila da je snimimo za bodove i pustimo nazad u more. No, subotnju krasoticu, zadnjeg dana ribolova, ipak smo odlučili izvaditi i donijeti je na vaganje – u ulozi glasnogovnika male Lee, najmlađe natjecateljice na ovoj sportsko-turističkoj manifestaciji, uživio se otac Duje, kapetan tima znakovitog imena "Nikad dosta".
A kako momcima Tomi Majiću, Darku Poljaku i Marku Đereku, uz kapetana Duju, ribolova nikad dosta, tako i malena Lea uživa s ocem isploviti na more, no nije nam baš pričljiva, premda je djevojčica i jedino žensko na palubi:
- Bilo je dobro. Velika je tuna – tek nam je prozborila, dok su je fotoreporteri molili za poziranje, nakon vaganja, na rogozničkoj rivi, uz njezinu tunu, uz njezin morski trofej.
- Ovako, držim je za peraju? - sve je što smo uspjeli "izvući" iz Lee, koju su i samo slikavanje, pohvale, buran pljesak okupljenih kao nagradu za njezin ulov poprilično iznenadili i zatekli.
A još kada je na večernjoj ceremoniji proglašenje pobjednika pozvana na pozornicu kao najmlađa natjecateljica i kada ju je organizator nadmetanja, predsjednik splitskog kluba "Big game Croatia" Boris Županović popeo na jaceru, a načelnica Rogoznice Sandra Jakelić joj uručila nagradu, malena Lea je ostala bez teksta.
- Zato je ja mogu pohvaliti. Odlična je, ne što je moja kćer. Sada je čeka peti razred u splitskoj osnovnoj školi "Manuš", četiri godine trenira judo u klubu "Pujanke", dobitnica je i brojnih nagrada za čakavski izričaj, ma super je dite – hvali Duje kćer, koja je zadnjih godina redovita s njim u ribolovu.
A svoju prvu tunu Lea je ulovila prije dvije godine zajedno s mamom Ivanom i tatom Dujom, i to krasoticu od 50 kilograma.
- Kako mi punac ima vikendicu u Rogoznici, odlično poznajemo ovaj akvatorij i često smo "na ribe". A kada sam Lei kazao da može biti član naše posade na "Tuna fever", odmah je uzela pravilnik i pročitala sve sudačke upute. Što nam se na kraju itekako isplatilo. Ona je sve drugog dana ribolova, kada smo imali tunu na štapu, snimala svojim mobitelom i snimku je sudac priznao. Moram priznati, mi smo se spetljali kada nam je riba udarila na udicu, pa da nije bilo njezine snimke, propali bi nama bodovi i četvrto mjesto. Izdurala je i onu subotnju jaku tramuntanu, ništa joj ne smeta – niže tata Duje, inače "škojar", Boljanin s Brača, komplimente za svoju ljubimicu, koja opet onako "meko", neupadljivo poručuje kako su sve ove nagrade za njezina bracu, jednoipolgodišnjeg Lovru.
E da, doznali smo da će Lea i na sljedeća big game nadmetanja, a jacera koju je dobila od 40 litara također već ima ulogu na brodu.
- Imamo već dvije velike jacere, obje od po 90 litara. Jedna je za ješku za tune, za srdele, druga je za led kada ulovimo tunu, a treća, ova najmanja, bit će nam za posadu, za hranu i piće – pojašnjava nam Duje Ostoić, kapetan ekipe "Nikad dosta", i s ovim "rasporedom" korištenja jacera još jednom potvrđujući kako je ribolovcima uvijek najvažnija – riba.
Ulov, pa makar bio i onaj maleni, onaj "mići" od tek nekoliko dekagrama, veoma je važan za još jedne sudionike "Tuna fever Rogoznica 2018.", za one najmlađe koji su lovili u "Little gameu". Čak 33 djece ukrcalo se na brod barba Špira Devića te pod paskom Tonča Perića, voditelja škole ribolova u domicilnom klubu "Gof", spustilo svoje udice u more. Lovila su djeca kančanicom špare, fratre, kanjce, kneze i minjule, a za iznenađenje tijekom završnog vaganja tko ima najviše ribe opet se pobrinula jedna djevojčica, pobivši nanovo onu tvrdnju – kako žene donose nesreću na brodu. Četrnaestogodišnja Ruskinja Nataša Lee Krivonozhko, koja s roditeljima ljetuje u Rogoznici, prvi put je došla na "Little game", spustila udicu u more i ulovila 4 ribice težine 176 grama.
A u čemu je njezina tajna?
- Treba biti miran, ali imati i malo sreće. Bilo je jako uzbudljivo – opisala nam je svoj uspjeh Nataša, slaveći ispred drugoplasiranog Bartula Radmana, dječaka iz Rogoznice koji je imao pet riba težine 168 grama. A potvrdu međunarodnog "Little gamea" dao je i trećeplasirani – maleni Kolumbijac Manuel Perić Ricaurte.
- Mama je iz Rogoznice, tata iz Kolumbije, a živimo 50 kilometara od Rima, pa kažem kako sam 80 posto Talijan, a 10 posto Hrvat i 10 posto Kolumbijac – pojašnjava nam 11-godišnji Manuel, no kako je sada za svoj ribolov dobio i medalju i Festina sat, već se premišlja hoće li "više posto" sada biti Hrvat, kao djed mu Tonči, zahvaljujući kojemu se i okušao u ribolovu...

Naslovnica Život