Mozaik Život

audicija u splitu

Pričali smo s budućim hrvatskim stjuardesama koje žele raditi u Emiratima: 'Eh, da mi je odletjeti u Dubai, naći svoju sreću i bogatog šeika...'

audicija u splitu

Ako već postoji američki san, ovo bi se mogao nazvati arapskim. I ništa manje privlačnim, barem na prvu; vodeća svjetska aviokompanija sa sjedištem u Dubaiju, "Emirates" naime, oglasila je da "sukladno progresivnom razvoju i povećanju opsega posla" popunjava redove "kabinskog osoblja" zaposlenicima iz Hrvatske!

Među uvjetima navedeni su "neoporezivi stimulativni prihodi, besplatan zajednički smještaj u visokokvalitetnim smještajnim jedinicama u Dubaiju, besplatan prijevoz do i od radnog mjesta, zdravstveno i dentalno osiguranje te ekskluzivni popusti na kupovinu i različite aktivnosti u slobodno vrijeme za vrijeme boravka u Dubaiju". Tomu treba pridodati i povlastice za putovanja ne samo zaposlenika, nego i članova familije koji koriste letove "Emiratesa"... Ma, tko bi tome odolio?

Stoga ne čudi što se na "Dan otvorenih vrata" tvrtke "Emirates" u hotelu "Park" u Splitu u nedjelju već u osam ujutro okupilo šezdeset i troje kandidatkinja, ali i kandidata; naime, sukladno Istanbulskoj konvenciji ili bez nje, nije navedena rodna odredba, pa čak ni gornji dobni limit!

Tako se među pretendenti(ca)ma na zamamni ugovor kabinskog osoblja našlo i nekih deset posto muškaraca, te jedna zgodna dama u zrelim četrdesetima. Ipak, prevladavale su mlade djevojke, mahom u dvadesetim, te nešto manje i tridesetim godinama života.

 

Među onima koje su već u prvom krugu ispale, nimalo razočarane međutim, našle su se i dvije novopečene prijateljice: Marijana Kapor (23) iz Korčule te Lucija Stolić (22) iz Zadra.

- Studiram Odnose s javnošću u Zagrebu, na trećoj godini sam, a ljeti radim kao konobarica u obiteljskom obrtu na otoku, u Korčuli. Novac mi nije motiv jer ga imam dovoljno; zanima me novo iskustvo, potražiti svoju sreću. I možda pronaći kojeg zgodnog šeika, zašto ne – vragolasto povjerava mlada Korčulanka Kapor, koju nije obeshrabrilo ispadanje već u prvom krugu, nakon predaje životopisa i odgledane prezentacije. Sreća će se, vjeruje, nasmiješiti iza nekog drugog "kantuna"...

Zadranka prezimenom Stolić, pak, studira engleski i talijanski u rodnom gradu, pa bi i zbog dobrog baratanja jezikom, a ne samo srdačnosti i ugodne vanjštine mogla konkurirati na neki sličan oglas. Kad već, je li, ovoga puta od nadležne regionalne selektorice Emiratesa rodom iz Srbije (sudeći po naglasku, nap.a.) nisu bile prepoznate rečene kvalitete...

Iako ih, međutim, posjeduje i simpatični konobar Marino Grčić (34) iz Sinja, ni on nije upao u drugi izborni krug. Zatekli smo ga kako s nesuđenim kolegicama u zimskom vrtu "Parka" veselo pije kavicu, pa smo ga podboli da je mogao, kao "fetivi Sinjanin" i trčati Alku, a ne samo poletjeti u Emirate. Reagirao je diplomatski:

- Već imam posao u lijepom restoranu na splitskoj Rivi, ali htio sam malo posjetiti drugi kontinent, probati nešto novo. Otići ću u Dubai barem turistički kad već nisam kao djelatnik "Emiratesa" – pomirljivo rezonira Grčić, nesuđeni stjuard iz Sinjske krajine.
Kandidatkinja u četrdeset i šestoj, koja nas je zamolila za anonimnost, pak, s nama je podijelila sljedeće:

- Vjerujem da sam diskvalificirana zbog dobi. Nije mi puno žao jer već radim kao prevoditeljica, a imam i svoje apartmane za iznajmljivanje. Htjela sam samo probati nešto novo jer nemam previše životnih obaveza. Razvedena sam i bez djece, slobodna kao ptica – zaključuje veteranka među kandidatkinjama.

Neke sretnice i sretnici koji su, pak, prošli početnu selekciju bili su Ivana Knezović (21) iz Imotskog, inače studentica novinarstva u Mostaru, Ana Skelin (25) iz Šibenika, zagrebačka studentica talijanskog i francuskog koja izvrsno govori i engleski, te mladi Sarajlija Anel Ćurt (23), student druge godine Ekonomskog fakulteta u rodnom gradu. On se potrudio doći izdaleka, te unatoč umoru izgledati svježe i motivirano.

- Došao sam noć prije busom, u ponoć stigo, satro se. Prespavo sam u jednom apartmanu tu u Splitu, da bih se koliko-toliko odmorio. Stvarno bih bio sretan da me prime. Već sam radio na recepciji hotela u Sarajevu, imam razvijene vještine u uslužnom sektoru, normalno, i jezike znam. Eh, da je još malo sreće... - sanjivo je kazao zgodni mladić iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Naslovnica Život