Mozaik Život

GOSTI IZ SRBIJE

Stani, Milicija! Plavi Fićo iz Crne Gore najveća atrakcija u Imotskome na smotri oldtimera gdje su ipak dominirali - mercedesi; Sve su snimale kamere njemačkog ZDF-a 

GOSTI IZ SRBIJE

Imotski ljubitelji automobila, posebno oldtimera, ne posustaju, dapače iz godine u godinu sve poznatiji su ne samo u Hrvatskoj već i u takozvanoj Regiji i Europi. Svjedoče o tome izvrsno organizirane međunarodne smotre oldtimera u njihovu gradu.
Ova posljednja, četvrta po redu od subote, nadmašila je sve dosadašnje.

Čak 210 starih automobila, tridesetak motorkotača, nekoliko starih kamiona iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, da o domaćim ljubiteljima iz Hrvatske i ne govorimo. Više od pet stotina vozača, suvozača, mehaničara/zlu ne trebalo/ sjatilo se u Imotski na poziv popularnog Oldtimer kluba „Imotski“ i njegove alfe i omege Ivana Topića Note i njegovih prijatelja zanesenjaka u limene stare ljubimce.

A na prostranom Šetalištu Stjepana Radića u strogom središtu Imotskog šepurili su se stari Audiji, jedan iz 1953., pusti Fiati, pa Fiće s kraja sedamdesetih, Fordovi, jedan iz 1955. godine, Volkswageni, jedan iz 1943., Alfa Romeo, ratni džipovi američke vojske, Citroeni i konačno, pogađate, najviše je bilo Mercedesa. Kud će suza neg na oko, vele brojni posjetitelji ovoga jedinstvenog sajma predivnih limenih "starkelja", koji su uživali gledajući Mercedes Mirka Perkušića iz 1950. godine, da o drugima iz brojne ergele ne govorimo.

Slikavali su se posjetitelji ispred Fiće, na kojem se šepurila oznaka MILICIJA, koji je potegao čak iz Crne Gore, pa nezaobilazni veteran i najstariji automobil/1943./ legendarnog Bože Kokana iz Dicma, već spomenuti kao novi Mercedes Mirka Perkušića. Pažnju je plijenio i motorkotač Guzzi iz 1929. godine, te čitav niz onih s dva, ali i tri kotača. Ni vruć i sparan dan, ni sunce, ni temperature oko 32 stupnja nisu otjerale znatiželjnike, koji su za ovu priliku potegli u Imotski, iz Zagreba, Rijeke, Dubrovnika, Sarajeva, te skoro svih dalmatinskih gradova.

Posebna ekipa njemačke nacionalne televizije ZDF snimala je reportažu, a kad je krenula promenada te silne stare mašinerije, kada su zabrujali motori, kada su se uzvibrirali auspusi, digli su se posjetitelji na noge i zapljeskali. Samo jednom jedinom motorkotaču trebala je pomoć da ga se malo gurne i da krene. Svi ostali limeni metuzalemi kresnuli su iz prve.
- Smotra je uspjela, u to nema sumnje, jer su mi svi sudionici najavili dolazak i na petu jubilarnu.

A ona će biti spektakularnija od svih. Znadete zbog čega? Pa zbog toga što ćemo tada svi zajedno otkriti velebni spomenik našem imenu i prezimenu smotre, kultnom Mercedesu. Bit će to dan za pamćenje - još pod dojmom odlične ovogodišnje smotre reče nam Ivan Topić Nota.

Naslovnica Život