Mozaik Život

Vrlo jednostavno dokazati

Opet se pojavile sumnje u autentičnost najskuplje slike na svijetu: 'Spasitelja svijeta', otkupljenog za 2,8 milijardi kuna, nije naslikao Leonardo Da Vinci?!

Vrlo jednostavno dokazati

Najskuplja slika na svijetu, "Spasitelj svijeta" Leonarda Da Vincija, nije djelo renesansnog genija nego njegova asistenta.

Matthew Landrus, znanstvenik s Wolfson koledža Sveučilišta Oxford, tvrdi da je glavni autor slike Leonardov učenik i suradnik Bernardino Luini, te da je majstor imao ruku u tek pet do 20 posto tog djela. Landrus kaže da je to vrlo jednostavno dokazati jer se usporedbom s njegovim drugim djelima jasno vidi kako je "Salvator Mundi" uradak Bernardina Luinija, jednog od dvojice Leonardovih najtalentiranijih asistenata, drugi je bio Giovanni Antonio Boltraffio, kojemu se ovo djelo pripisivalo od sredine prošlog stoljeća sve do 2011. godine.

Sumnje u autentičnost "Spasitelja svijeta" nisu ništa novo, ali su neki od najpriznatijih svjetskih stručnjaka 2011. ustvrdili da se radi o Leonardovu djelu. Sliku je 2005. na aukciji u New Orleansu za manje od deset tisuća dolara kupio konzorcij trgovaca umjetninama, vjerujući da se radi o dugo izgubljenom Leonardovom originalu.

Sljedećih nekoliko godina slika je bila na restauraciji, nakon čega je potvrđena njena autentičnost, a od studenoga 2011. do veljače 2012. bila je izložena u londonskoj Nacionalnoj galeriji kao djelo Leonarda Da Vincija, jedno od manje od dvadeset njegovih poznatih preživjelih radova.

U svibnju 2013. kupio ju je švicarski trgovac Yves Bouvier za nešto više od 75 milijuna dolara, a potom je za 127,5 milijuna dolara prodana ruskom milijarderu i kolekcionaru Dmitriju Ribolovljevu. Tijekom 2017. bila je izložena u Hong Kongu, Londonu, San Franciscu i New Yorku, a 15. studenoga je na aukciji u newyorškom Christie'su prodana za rekordnih 450,3 milijuna dolara.

Ta astronomska cifra naveliko nadmašuje sve dosad prodane slike, bez obzira na to je li se radilo o privatnoj ili aukcijskoj prodaji. Prethodni rekord slike prodane na aukciji držale su "Žene iz Alžira" Pabla Picassa, koje su u svibnju 2015. prodane za 179,4 milijuna dolara. Što se privatnih prodaja tiče, te iste godine je slika "Kad ćeš se udati" Paula Gauguina prodana za 300 milijuna dolara.

Kasnije se doznalo da je "Spasitelja svijeta" kupila saudijska kraljevska obitelj za potrebe Odjela za kulturu i turizam Abu Dhabija s namjerom da se slika izloži u Louvreu Abu Dhabi, koji je otvoren nekoliko dana prije aukcije. U lipnju su iz tog muzeja objavili da će "Spasitelj svijeta" biti izložen od 18. rujna, a na jesen sljedeće godine će se preseliti u pariški Louvre na veliku izložbu Leonardovih djela povodom 500. godišnjice smrti genijalnog slikara, znanstvenika, filozofa, izumitelja, inženjera...

Naslovnica Život