Mozaik Život

U PAUZI OD VESLANJA

'Volim se bacit u more na Poška, obožavam brudet i klišku janjetinu!': popričali smo s Valentom Sinkovićem, evo što nam je rekao o svojim splitskim običajima

U PAUZI OD VESLANJA

Valent, stariji od dvojice "zlatne" braće Sinković, odmah nakon povratka iz Glasgowa, s Europskog prvenstva, doputovao je u Split, gdje će u krugu suprugine obitelji provesti kraći odmor prije napornih priprema za Svjetsko prvenstvo.

Veslanje na Perući

– Ovo je prvi veliki uspjeh u našoj novoj disciplini. Sljedeći cilj je zlato na Svjetskom prvenstvu u bugarskom Plovdivu, koje se održava drugog vikenda u rujnu – zadovoljan je ovaj 30-godišnji veslač. On i brat Martin do sada su osvajali medalje u disciplini dvojac na pariće, a od sada će u dvojcu bez kormilara. Krajnji cilj im je, dakako, Olimpijada u Tokiju, potvrđuje nam Valent.

Otkad je, prošlog ljeta, postao splitski zet, vjenčavši se Antonelom Šušak, ovaj Zagrepčanin podrijetlom Zagorac i Hercegovac u Dalmaciji se, kaže nam, osjeća zbilja kao kod kuće. Šuškovi ga tetoše dobrom mediteranskom spizom, a naročito voli kad mu kuhaju Antoneline bake Desa i Draga, jedna s očeve, druga s majčine strane.

– Ali u Zagrebu mi žena kuha, i to izvrsno – neće Valent preskočiti. Mlada pravnica inače je nedavno položila pravosudni ispit, za što joj nije manjkalo kondicije jer i sama je dugogodišnja sportašica koja je djetinjstvo i mladost provela na teniskim terenima.

– Još je nisam stigao u tenisu, nemam šanse – priznaje Valent. A njoj je, pak, veslanje teže nego je u početku mislila.

Ona bi morala još puno vježbati, no zato su izjednačeni u stolnom tenisu, na primjer. Inače često zajedno i bicikliraju. Ona je sportski duh stekla u obitelji, otac Zoran Šušak Suvi je iz zlatne vaterpolske generacije splitskog Poška, a Valenta i godinu dana mlađeg brata Martina roditelji su već s četiri godine upisali na treninge gimnastike.

– Odmalena smo u raznim sportovima, imali smo puno energije, bili smo razigrani – smije se Valent. Oduvijek je, kaže, volio more pa mu je Split prirodno "legao".

Predah na Čiovu

– Volim ovaj temperament, eto, ja i žena radimo na povezanosti kontinenta i Dalmacije. Ne volim animozitete – kaže Valent i dodaje kako mu je žao što prijepori postoje, naročito u nogometu.

– U veslanju ga sigurno nema i ne može biti jer je to amaterski sport, a u amaterskom sportu su stvari još uvijek što se tiče fair playa čiste – pojašnjava.

Kad je ljeti u Splitu, skokne se, kaže nam, baciti u more, a gdje drugdje nego na Poška. Još dva dana do priprema na Perući bit će sa svojom Antonelom na Čiovu, gdje ljeta provode njezini baka i djed, Desa i Ante Perić.

– Kod njih mi je super, kupamo se i sunčamo, oni su zabavni, a baka nam izvrsno kuha i to je baš pravi odmor. Kad budem sad na treninzima, dolazit ću ovdje samo nedjeljom, ali to je tako, navikao sam – jednostavan je Sinković. Otkriva nam da su mu u Dalmaciji od kulinarskih specijaliteta najdraži brudet i kliška janjetina. Opa, rekli bismo, dečko stvarno zna!

 

Naslovnica Život