Mozaik Život

Plaža za pse

Ne znate gdje se okupati s ljubimcem? Evo gdje i kako splitski psići pronalaze prijeko potrebno morsko osvježenje

Plaža za pse

U danima kada se živa u termometru penje iznad 30 stupnjeva Celzijevih, a četveronožni lajavi ljubimci samo što se ne izvrnu od vrućine, nema ničega ljepšeg nego otići s njima na more.

Neki vlasnici se radi toga bude prije zore da bi se, prije dolaska kupača, sa svojim najboljim prijateljima iz životinjskog svijeta osvježili na plažama koje su inače rezervirane samo za ljude. Tako izbjegnu skiku i viku koja nastane kad se pas otrese blizu neke gospođe i smoči joj šugaman. Za sve ostale, koji se ne mogu probuditi prije zore, ostaju ona malobrojna kupališta za pse gdje je, kažu nam njihovi posjetitelji, uvijek dobro društvo.

Jedna od takvih malobrojnih splitskih plaža je ona na Duilovu, ispod hotela "Zagreb". Tamo među prvima dolazi Ivana s Malom, ženkom zlatnog retrivera. Urani, jer njezinoj kuji je skoro 13 godina, zbog čega teško podnosi vrućinu. Žive u blizini, ali na plažu stižu autom jer Mala više ne može puno hodati. Uz to, ima četvrti stadij tumora na nosu i ovo joj je vjerojatno njezino zadnje ljeto.

- Većina ekipe ovdje stiže oko 7.30 sati. Svi psi se slažu, kupaju se i uživaju. Komunalci svako jutro čiste smeće, a vlasnici kupe za svojim ljubimcima. Još da je tu jedan kafić, bilo bi idealno – priča nam Ivana dok njezina četveronožna radost mokre dlake šeta oko nas i "žica" češkanje.

Goran i Julija, koji su, kako su nam rekli, u braku 40 godina, svaki dan po sat, dva na more vode 1,5 godišnju Flekicu, sitnu mješanku pudlice. Kako smo se sami uvjerili, prvo što Flekica napravi je da pobjegne s plaže, što dalje od mora, put ceste, tražeći zaklon ispod parkiranih automobila. Pa je Julija hvata. I tako svakog jutra.

- Ovdje je fantastično i Flekica se slaže sa svima, samo je mala lajavica i biži ća da je ne odvedem u more. Voljela bih da se nauči kupati, jer ovako je moram nositi. A kada zaplivam, onda ona od straha pobjegne put obale i u tome je jako brza. Bila bi prvakinja da se takmiči u plivanju – kaže nam Julija.

Njezin suprug Goran upozorava da Splitu treba još takvih plaža:

- Ovdje najviše dolaze oni koji žive na Duilovu, Žnjanu i na Križinama. No, za sve ostale građane ona je daleko i do nje u našim godinama možeš doći samo ako imaš automobil. Jer s kućim ljubimcem ne možeš u autobus. Puno ljudi ima pse i na kupanju se trebaju osjećati komotno, a ne da bez potrebe dolaze u konflikt s drugim ljudima.

Flekica nije jedina s plaže na Duilovu koja se grozi kupanja.

- Ovdje je predivno i čisto. Vlasnici pasa su ljubazni. Dođem prije 7 sati i zaplivam sama jer je moj terijer iz Slavonije i ne voli se kupati. Zato ga ponekad u more stavim u maleni brod na napuhivanje. Koliko je on samo sa svojim šapicama probušio tih čamaca. Tada ga odguram do obale, no on nekoliko dana nakon toga bude u šoku i ne ide sa mnom na plažu – kroz smijeh će gospođa Željka o svom Slavoncu G2. Njezina kćerka mu je, naime, to ime dala kao podsjetnik na njihova prvog psa Gulivera.
Posebno hvali ljude koji plažu održavaju čistom.

- Sve je uvijek tip-top – dodaje.

Tog jutra, kad smo razgovarali sa Željkom, za čišćenje je bio zadužen Mile koji radi za Splitsku obalu. Na biciklu obiđe sve plaže.

- Ovdje ujutro nađem i strance kako spavaju. Vrućine su i to je normalno – za kraj će sa smijehom Mile.


Bruno (20) od svoje Kimi, 4-godišnje mješanke njemačkog ovčara, i bigla, odvaja se samo kad ide na posao. Ostalo vrijeme prilagođava njoj. S njom trči na Marjan, u ekipi ima prijatelje koji također imaju pse, kupaju se...

- Ranojutarnja ekipa na Duilovu je najbolja. Nakon 9 sati dođu veći i malo agresivniji psi. No, nisu oni problem, već njihovi vlasnici. Navečer je najgore.
Dodaje da nije problem samo nedovoljno plaža za pse, već i što pokraj kanti nema kasica za izmet, za razliku od Zagreba i drugih gradova.


Ivo, vlasnik labradorice Kali (3), kaže da oko 17 sati na plaži na Duilovu bude po 30,40 pasa pa zna biti tijesno. Nedostaje šatora da se skloniš od sunca. Dodaje da njemu bude prevruće, ali je njegovoj Kali uvijek super jer...
- Ona obožava more i nikad ne bi izašla iz njega.

 

Naslovnica Život