Scena Mozaik

'Tko to misli je idiot'

'Musaka od apartmana u ružnim kućama, megafriteza za EU sirotinju': naš najpoznatiji kuhar opleo po turizmu na Jadranu, nije štedio ni ugostitelje ni iznajmljivače

'Tko to misli je idiot'

Mnogima je ove godine, pojačano vrućinom i masovnim gužvama koje su se s prometnica preselile i na trajekte, dućane i sve ostale uslužne objekte, konačno "došlo u glavu" da nešto s našim turizmom jednostavno - ne štima.

Pobunili su se i iznajmljivači, najprije da je sezona siromašna, a potom i da profil gostiju nije "što je bio", a nije lako ni ugostiteljima... Sezonci navodno ne žele raditi poslove iz snova, a onda nas dočeka i fotografija njihovog smještaja koji je sve  samo ne ljudski...

Tko tu koga "vesla" i tko na kraju profitira, a kome je više puna kapa svega, nije moguće sažeti u jednu karticu teksta, no nešto slično je pokušao najpoznatiji domaći kuhar, Mate Janković. On je o problemima turizma na Jadranu progovorio u opsežnoj objavi na Facebooku."Čitam danas nekoliko tekstova o našem turizmu. Hrvatski turizam je htjeli mi to priznati ili ne - loš. Hoteli od 5* su još uvijek rijetkost, kao i dobri popratni sadržaji. Restorani su od ispodprosječnih do osrednjih. To što se lovimo nekolicine imena na Jadranu poput Monte, Pelegrini i Boškinac i to što ih uz dodatak nekolicine možemo sve nabrojati, dokaz je turističke impotencije.

Vrhunski i educirani kadar nam odlazi u inozemstvo, npr. od 10 top konobara sa kojima sam surađivao u najboljim lokalima Opatije poput Plavog Podruma i Bevande, 8 ih je otislo iz Hr. u kasnim tridesetima. "Hrvatski turizam" je jebeni oksimoron i musaka u glavnini sastavljena od apartmana u ružnim kućama, koncesioniranim plažama sa gusto nabijenim ležaljkama (da ne bi slučajno stavio ručnik negdje) te restorana i barova u kojima caruje loša hrana, loš servis i jelovnici koje je prevodio Google translate (škampi na način kuće - shrimps on the way home).

O cijeni ne želim pričati, te ako je sve dobro, platiti nije problem. Problem je što je uglavnom loše te je i cifra na računu onda velika. Jadran polako ali sigurno postaje megafriteza za EU sirotinju koja će s porastom standarda u vlastitoj zemlji polako otići na atraktivnije destinacije. I još jedno, igrali smo finale prvenstva, ali svatko tko misli da duge lopte Modrića i obrane Subašića mogu dovesti turiste koje ovo nabrojano može zadržati je idiot", piše Mate.

Mnogi su se s kuharom složili, bilo je pak i onih koji su njegovu tvrdnju pokušali osporiti, no svakome takvome pokušaju Janković je stao na kraj uzvratnim komentarom.

"Nisam ja tu da me ljudi vole nego da im kažem ono što mislim o ovom što se dešava", završio je naposljetku svoje izlaganje.

Naslovnica Mozaik