Mozaik Život

CIGARETE POSKUPLJUJU

Postoji li zdravo i jeftino pušenje? Možda! Ovo su biljke koje bi mogle zamijeniti duhan, a donosimo i drevni narodni recept za odvikavanje

CIGARETE POSKUPLJUJU

Ministar zdravstva Milan Kujundžić traži stopostotni porast trošarina na cigarete (i alkohol) jer je to, kaže, jedina djelotvorna mjera za sprječavanje tih oblika ovisnosti. Osim što je, eto, riječ o velikoj brizi za zdravlje nacije, treba znati i da su pušači prilično siguran izvor novca, s obzirom da, nekako, u svojoj ovisnosti uvijek nađu novca "za duvan".

Ipak, uvijek traže način da prođu jeftinije, pa ih ima koji se odlučuju za kupnju cigareta na crnom tržištu, drugi se prešaltavaju na duhan koji se mota i puši s filterom ili bez njega, treći traže način da prestanu pušiti... Postoji, međutim, još jedna opcija koja bi ih možda mogla zadovoljiti: pušenje osušenog bilja koje nije duhan, a nije ni "trava", odnosno marihuana.

Nagrađivani američki časopis "Modern Farmer", koji krug čitatelja ima i u ruralnim i u urbanim krugovima, nedavno je na svojim web-stranicama objavio članak o sedam "smokable" biljaka, odnosno biljaka koje se može pušiti. Navode kako je malo njih sigurno i ugodno za pušenje vodenom lulom ili motanjem u "rizle", no da je onih sedam koje predlažu potpuno sigurno za upotrebu, nisu halucinogene i ne stvaraju ovisnost (pa autor članka dodaje "kako možda upravo to objašnjava njihov manjak popularnosti").

Nemaju karakteristike 'trave', ali imaju ukusan, blag 'dim'

Riječ je o biljkama – prema latinskom nazivu, te nazivu kojim su najpoznatije u našim krajevima – Verbascum thapsus (divizma), Scutellaria spp. (visoka grozničnica), Tussilago farfara (podbjel), Artemisia vulgaris (divlji pelin), Arctostaphylos uva ursi (medvjetka), Mentha spp. (metvica) i Salvia spp. (kadulja).

Nemaju karakteristike "trave", ali navodi se da imaju ukusan, blag "dim" i djeluju lagano opuštajuće. Iako se – i kod nas – sve te biljke mogu kupiti u specijaliziranim prodavaonicama, svatko ih može i sam uzgajati, te prirediti za upotrebu pušenjem – ali ne bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, za svaki slučaj – ipak se u pluća uvlači nusprodukt izgaranja.

Običaj pušenja (mješavine) biljaka koje nisu duhan nije baš raširen u Hrvatskoj, ali ima ga. Po forumima se može pročitati zanimljivih priča o raznim "kućnim" pokušajima da se "puše čajevi", ili da se klasične cigarete zamijene brendovima biljnih cigareta, što nisu bila, čini se, osobito dobra iskustva ("bljak", "smrdi", "ni nalik duvanu" i slično).

Zagrebačka fitoterapeutkinja Žaklina Matijević Hohnjec potvrđuje da kod nas doista nije praksa koristiti biljke na taj način, pa ni u fitoterapiji. Sve biljke koje nabraja "Modern Farmer" jesu, kaže, ljekovite, no koristi ih se uglavnom kao čajeve, tinkture i slične pripravke, a ne za pušenje, i nije joj poznato stvaraju li se kod gorenja ovih biljaka kakvi štetni sastojci.

Preporuke iz narodne medicine

No u narodnoj medicini, pušenje osušenog i smrvljenog bilja koristilo se, i to za bolje zdravlje pluća, što je itekakav bonus onima koji bi htjeli ostati pušači ali i naći jeftiniju i manje opasnu, u ovom slučaju čak i zdravu alternativu. Našli smo o tome zapis u knjizi "Narodno zdravlje" Sadika Sadikovića (izdanje sarajevske "Svjetlosti" iz 1969. godine).

Sadiković piše kako se čajem od podbjela, divizme i sljeza, kuhanog sa žlicom meda i malom žlicom "aniža", od sluzi čiste pluća i dušnik, liječi kašalj, zaduha i kronični plućni katar. Ali kaže i kako se "osušeno lišće od podbjela, s osušenim lišćem od lazarkinje, sitno iskriža i rabi za pušenje umjesto duhana. Pušenje ovoga lišća jača pluća i povoljno djeluje na cijeli organizam".

U knjizi, pak, "Liječenje čajevima ljekovitog bilja", prof. dr. Jovana Tucakova ("August Cesarec", Zagreb, 1974.), također se jednu biljku spominje u pušačke svrhe, ali ne kao zamjenu za duhan, nego kao lijek: za liječenje bronhijalne astme, naime, autor predlaže "cigarete" od kukuruzne svile (Maydis stigma) koje treba pripremiti u ljekarni. Puši se jednu do dvije dnevno, a mješavinu za njih čine, među ostalim, list i cvijet metvice i list podbjela, ali i još nekih biljaka općepoznatih kao ne baš bezazlene i čiji udio u preporučenim cigaretama doista može odrediti samo stručna osoba.

No s obzirom na najavljeno povećanje cijene cigareta, možda bi ipak najbolje bilo razmisliti o potpunom prestanku pušenja, bez alternative čak i u aromatičnom dimu ljekovitih trava.

Žaklina Matijević Hohnjec kaže kako se biljka trputac (lat. Plantago), poznata i kao bokvica, zbog svoga kemijskog sastava koristi za "ubijanje" potrebe za pušenjem, a s istom svrhom u cigarete se dodaje mažuran (Origanum majorana).

Protupušačka svojstva trputca spominju se i u knjizi Dragoslava i Dragane Životić "Ljekovito bilje u narodnoj medicini" (Beograd, 1976.), u receptu koji završava sa "... i nikada više nećete pušiti", što je, kako će s uzdahom priznati svaki zagriženi pušač koji želi prestati s tom navikom, ekvivalent završetku bajki onim "... i zauvijek su sretno živjeli".

 

Kako zauvijek prestati pušiti
Tko želi prestati pušiti, a ne ide mu, možda bi mogao pokušati s nekim prirodnim lijekom. Prema receptu Dragoslava i Dragane Životić, autora knjige "Ljekovito bilje u narodnoj medicini", treba uzeti jednu jušnu žlicu sitno isjeckanog svježeg lista i cvijeta ili rizoma anđelike (Angelica officinalis) i lista trputca (bokvice, Plantago major), sve staviti u šalicu, dodati žlicu vode i miješati dok se ne stvori gusta masa u obliku loptice koju treba žvakati po deset minuta prije i poslije podne. Preporučuje se sok gutati jer je, uza sve, lijek za probavne organe. Poslije žvakanja usta treba isplahnuti vodom. Nakon toga u roku od tri sata neće se osjećati potreba za pušenjem. "Ovako raditi šest dana i nikada više nećemo pušiti."

 

Naslovnica Život