Mozaik Život

HRVATSKA U VRHU

Pijemo li najskuplju kavu u Europi? Prosječna cijena običnog espressa u centru Lisabona je 4,6, u Rimu 6, Splitu 11, a u Dubrovniku čak 20 kuna 

HRVATSKA U VRHU

Obična espresso kava u Splitu, Šibeniku, Zadru zapada između 7 i 12 kuna (od 0,95 do 1.63 eura), ponegdje u centrima gradova i skuplje, do 20 kuna (2.70 eura) u ekskluzivnijim caffe barovima.

Na splitskoj rivi i u centru grada espresso zapada prosječno oko 10 - 11 kuna (1.50 eura), međutim u nekim udaljenijim kvartovima se može naći i za 4 - 6 kuna (0.54 - 0.81 euro), a to je cijena kave i u Zagori. 

U Dubrovniku, meki našeg turizma, cijene se penju u nebo. Tako su prošle godine isplivali računi na kojima se cappuccino naplaćivao skoro 50 kuna (6.78 eura). Dubrovčani nam kažu da je prosječna cijena jedne espresso kave oko 20 kuna, dakle 
2.71 eura. 

Koliko zapada kava u ostatku svijeta?

Investicijska banka i kompanija za financijske usluge UBS - United Bank of Switzerland u velikom godišnjem istraživanju cijena i zarada, između ostalog, donosi pregled cijena ovog popularnog napitka u različitim gradovima, piše Al Jazeera. 

Uspoređene su cijene šalice kave prosječne veličine, bez mlijeka i šećera.

Glavni grad Katara Doha nalazi se na vrhu liste - ovdje ljudi u prosjeku moraju izdvojiti 5,47 eura (40 kuna) za jednu šalicu crnog napitka. 

Prijestolnica Danske Kopenhagen je na drugom mjestu, tamo kava iznosi 4,98 eura (37 kuna), slično kao i u Dubaiju. 

Od 77 gradova u istraživanju, kava je najjeftinija u najvećem nigerijskom gradu Lagosu - cijena jedne šalice kave u prosjeku iznosi 0,53 eura (3.90 kuna). 

Europski grad poznat po jeftinoj cijeni kave je prijestolnica Portugala Lisabon - cijena šalice jutarnje doze kofeina u prosjeku iznosi 0,63 eura (4.60 kuna)

Još jedan europski grad u kojem kafa ne košta cijelo bogatstvo je Rim - brza kava za šankom u prosjeku košta svega 0,85 eura (6.20 kuna).

Tako dolazimo do zaključka da Hrvatska ima jednu od najskupljih kava na europskom kontinentu. 

OVDJE pogledajte infografiku cijena kave u svijetu. 

Naslovnica Život