Mozaik Život

VATRENA ANKETA

Pitali smo Splićane kad će prestati pušiti: 'Dimim 45 godina i nema šanse da prestanem', 'U penziji sam, ali za cigarete se uvik nađe', 'Bolje dobro pojist nego duvanit'

VATRENA ANKETA

Povodom Svjetskog dana nepušenja, koji – zanimljivo – pada na katolički blagdan Tijelova, pokušali smo sondirati razmišljanja Splićana o tome koliko, na neki način, cijene vlastito tijelo. Dakle, truju li ga nikotinom, jesu li to činili ranije i, ako su još uvijek pušači, namjeravaju li prestati.

Vicko Colić (65), bivši pomorac:

- Pušim četrdeset i pet godina i nema šanse da prestanem. Doduše, ne popušim puno; kutija mi traje po dva dana. I nisam više na jakom duvanu, ranije sam pušija crveni marlboro, a sad san na laganom chesterfieldu. Nadam se da će me iz tvornice, ako ovo pročitaju, angažirat ka zaštitno lice i opskrbljivat cigaretama mukte (smijeh). Dobro bi mi došlo, jer sam sad umirovljenik, ali čak ni besparica me ne bi odbila od pušenja; kad zaškripi s novcima, smotan škiju. Najvažnije da mi zdravlje ne zaškripi, tu san dobar.
 

 


Ivica Bobanac (58), službenik:

- Pušio sam kao srednjoškolac, malo iz zezanja, ne mogu to nazvat ozbiljnim pušačkim stažem. Nikad me nije cigareta uzela pod svoje, a dobrim dijelom za to mogu zahvaliti sportu. Puno puta su me po feštama u životu nudili, govorili "hajde, zapali", ali nisam se dao; nije me ni privlačilo. Onih sedamdesetih godina, kad su hit bili milde sorte i 57, čini mi se, svatko je pušio, a ja eto nisam nikad zaozbiljno. Sad je trend među mladima da su više okrenuti zdravom životu, manje puše nego moja generacija; to je dobro.

 

 


Mile Cvitanović (49), ekonomist:

- Nemam pušački staž, iako sam znao "zapalit" u društvu, no bez kontinuiteta ili razvijanja ikakve ovisnosti ili strasti prema pušenju. Znao sam, doduše, i kupiti kutiju cigareta da ne žicam, ali trajala bi mi cijeli mjesec (smijeh). Dobro pojesti, to volim, ali to i nije porok. Cigarete - nula bodova.

 

 

 


Jakov Baković (60), portir/telefonist u "Hajduka" u mirovini:

- Pušim već trideset godina, i to dvije kutije jakih cigareta dnevno. Ne smeta mi, ali je skupo! Nikad se nisam ostavljao, nisam ni pokušavao, niti mi je zbog zdravlja to ikad palo na pamet. Ali, sad kad sam u penziji takujin pati. Zato ću prestat, sigurno hoću. To sam odlučio.

 

 

 


Siniša Skelin (44), liječnik-oftalmolog i olimpijski veslač:

- Ma kakvi, cigaretama u mom životu nije bilo mjesta ni u tragovima! Nažalost, iskustvo pasivnog pušača nisam mogao zaobići, po kafićima se naime puši i previše. Pitate me što bih u tom smislu poručio kao liječnik? Dakako, svi znaju sve o štetnosti pušenja, ali ne znaju da svaka cigareta ostavlja trajni biljeg. Ipak, prestankom pušenja organizam se počinje regenerirati, i donekle se može oporaviti. Zato ne odugovlačite sa zdravom odlukom!

 

 

 


Petra Vučica (37), žena-pomorac:

- Nepušačica sam oduvijek, to ide pod ruku i sa zdravom prehranom koju prakticiram i promoviram. Čak sam i mesu nesklona, a kamoli cigaretama! Nemam o tome skoro nikakvo iskustvo, mada sam jednom povukla dim cigarete. Nimalo mi se nije svidjelo, za mene je to odmah bila završena priča.

 

 

 


Antica Grčić (77), umirovljena tehnička crtačica:

- Pušim skoro cijelu kutiju dnevno, i tako četrdeset godina! Nimalo mi ne smeta, možda zato jer posljednjih godina kupujem samo one lagane, tanke cigarete. To mi je gušt, a što ću... Jesam, pokušavala sam prestat, ali ne zaozbiljno. Bitno da mi zdravlje ne pati zbog toga, a novca za te sitne radosti uvijek se nađe, čak i u penziji.

 

 

 

 

 

Naslovnica Život