Mozaik Život

'Zlatna dama iz Podstrane'

'Vi ste, sveto sjeme Hrvata': u Hrvatskoj postoji kraljica domoljubne poezije i njeno ime je Danica

'Zlatna dama iz Podstrane'

Posljednjih godina nekako je popularno posezati za titulom kraljice; tako imamo "kraljevski" izbor ljepote, kraljeve nekretnina, dijaspore, škampa i još koječega. Velikaške titule možda su najmanje devalvirale na području umjetnosti, budući da tu – barem u hrvatskim okvirima – s razlogom "stoluje" Kata Mijić, već odavno okrunjena kao kraljica ljubavnih romana jer trinaest žanrovski takvih uistinu nije mala stvar. Istom bismo analogijom mogli odati priznanje Danici Bartulović, koja iza sebe ima čak dvadeset knjiga, mahom domoljubne i zavičajne poetske tematike, te možemo mirne duše zaključiti: Danica je kraljica domoljubne poezije u Hrvata!

S malim, ali već na prvo čitanje uočljivo kvalitetnim dijelom opusa pjesnikinje iz Podstrane upoznali smo se prigodom Večeri domoljubne poezije posvećene "Bojni blaženika na nebesima". Naime, riječ je o iskazivanju pijeteta poginulim braniteljima Domovinskog rata manifestacijom koja se već godinama održava u organizaciji Veterana Četvrte gardijske brigade u Splitu, i to o obljetnicama osnutka legendarne postrojbe. Na posljednjem izdanju rečene smotre upravo je "zlatna dama iz Podstrane" Danica Bartulović naime, svojim čitanjem otvorila večer brojnih autora, čija su djela pod uredničkom palicom Mate Buljubašića i objavljena u prigodnom Zborniku. Čast otvorenja nije joj pripala slučajno; ona je, naime, prije nekoliko godina osvojila Zlatnu plaketu za najbolju tematsku poeziju, čime je samo dopunila svoj prebogati fundus nagrada stečenih tijekom više od četrdeset godina pisanja...

- Pišem otkad sam naučila pisati, i to je isprva bilo potajno, kako je jedino i bilo prihvatljivo "za djevojke" u Kreševu Brdu, mome rodnom selu kod Šestanovca.

- Sjećam se da sam svoje prve pjesme ispisivala u bilježnice i skrivala na tavan, a moja dobra majka mi ih je nakon udaje "zaplijenila" jer je "prošlo vrijeme tih ludosti" – s osmijehom se Danica prisjetila poetskih prapočetaka, već zarana vezanih uz svoju zemlju i rod. E sad, lako se okititi titulom kraljice domoljublja danas, no naša je sugovornica to bila i onda kad se nije smjelo. U doba socijalističkog uređenja, koje je možda u nekim segmentima bilo i humanije od današnjeg divljeg kapitalizma, bez dvojbe je bilo, međutim, nepopularno pisati o domovini, Bogu, vjeri. Za takve se "ispade" robijalo na Golom otoku, no samozatajna pjesnikinja Bartulović, već tada i avangardna stoga što je sa suprugom i sinovima vodila privatni posao vezan uz ugostiteljstvo i pčelarstvo, bez straha je pisala i režimski nedobrodošle pjesme. I na njima ništa nije zaradila, niti namjerava ubuduće.

- Odgojena sam u strogoj vjeri, ali smatram da je Duh Sveti kroz mene progovorio na drukčiji, mekši način. Ja u vjeri vidim ljepotu, a ne strah, sva ova divna priroda koju ne možemo opjevati ni za dva života zaslužuje svoje mjesto u stihovima. Iskustvo rata kao žena, pak, prošla sam strahujući za svoje bližnje i najmanje što mogu učiniti je odati svim hrvatskim braniteljima duboku zahvalnost kroz pjesmu – skromno će naša sugovornica, koja priprema i jubilarnu, dvadesetu knjigu.

- Riječ je o duhovnim zapisima, drugom dijelu naslovljenom istovjetno kao i prvi dio: "Buđenje duše". To su fragmenti mog duhovnog dnevnika koji vodim cijeli život, a u tehničkom smislu predstavlja iskorak iz poezije. Recenzent prvog dijela, svećenik fra Špiro Marasović umjetnički me, pak, usporedio s velikim indijskim pjesnikom Rabrindateom Tagorom - kazuje Bartulović, kojoj je pripala još jedna rijetka čast: da joj predgovor za prvu zbirku poezije napiše Jure Kaštelan!

- Te je 1982. godine izišla moje prva zbirka, čije je korice vizualno osmislio Alen Ćurin. Jedva sam uspjela jedan primjerak sačuvati za sebe... Sada mi se, nakon toliko puno pjesama, čini pravo vrijeme za drugi nastavak duhovnog dnevnika u kojemu me podržava Naklada Bošković. Imala sam inače za života i u ranijem sistemu potporu mnogih ljudi iz crkvenih krugova: fra Zvjezdana Linića, fra Luke Prcele i don Drage Šimundže, ali i drugih velikih pjesnika i intelektualaca: Petra Gudelja, Zdravka Kordića, dr. Hrvojke Mihanović Salopek, ali i Svjetlane Mimice, koja je moju pjesmu "Zapis" prevela na engleski. S njom sam osvojila prvu nagradu na "Poetry contestu" u Njemačkoj, dok sam s prijevodima Đurđe Vukelić-Rožić na tematskoj internetskoj stranici "The Sketchbook" uvrštena u sto najboljih haiku-pjesnikinja Europe, odnosno izbor od njih sto pedeset najznačajnijih u svijetu! No, meni nagrade nisu toliko važne; poezija je, prije Domovinskog rata, za vrijeme rata i danas bila moj način da nešto kažem svijetu, i oduvijek jeka moje duše. U najtežim danima za Hrvatsku pisala sam i Ivanu Pavlu Drugom, čak mu se i ljutito obraćala, korila ga.

No, pisanje je za mene ipak bilo više radost nego oružje, mada pisana riječ može biti ubojita. Svatko ima neko svoje poslanje, a moje je ovo što sam znala od rođenja: da ću biti spisateljica. To su, eto, mnogi prepoznali, iako se nisam nikad nametala široj javnosti; ovo je, zapravo, moj prvi samostalni razgovor za novine, premda sam radove objavila u desecima raznih crkvenih i svjetovnih glasila. Za pjesmu "Letači zlatnog perja" nagradio me i Hrvatski sabor kulture, a moje su pjesme uglazbili i maestro Ljubo Stipišić i Nikša Njirić. U posljednje vrijeme, međutim, osjećam još jedan izazov: sačuvati našu izvornu, vlašku ikavicu. Tako je nastao novi serijal pjesama, za koje mi je teško reći jesu li više ljubavne ili domoljubne, zavičajne. Zapravo je to usko povezano, jer nema veće ljubavi od one prema svojoj zemlji i svome rodu – zaključuje Danica Bartulović, kraljica domoljubne poezije iz Podstrane.

Heroji
Vi preživjeli
i oni čije su kosti u travu zarasle
i oni čije su meso pojeli crvi
po gori raznijele ptice

u srcima majki i žena
kao Isus na Veronikinu rupcu
ostali ste ubilježeni

bez razvikanosti
bez nagrada i ordena
bez sjajnih biografija
i slamnatih citata

Vi ste sjeme u Božjem vrtu
zlatna kruna na glavi Domovine

Vi ste
sveto sjeme Hrvata.

Naslovnica Život