Mozaik Život

'SUD JE SUD, AL' ĆUD JE ĆUD'

Ljubavne borbe na farmi u Benkovcu zaprepastile dio gledatelja, zgroženi su izlaganju osoba s posebnim potrebama; Oglasio se i Ured pravobraniteljice

'SUD JE SUD, AL' ĆUD JE ĆUD'

Show koji je izazvala zaljubljena Nikolina, pojavivši se namjerno sa zakašnjenjem na benkovačkom imanju farmera Josipa, opet je izazvala večeras prilično uzbuđenja u RTL-ovom reality showu "Ljubav je na selu".

Nikolina je pala u zagrljaj svom Josipu ispred Josipove zatečene majke Smiljane, kao i drugih dviju djevojaka koje su se željele boriti za Josipovu naklonost, Mirjane i Šibenčanke Lucije.

"Zalutala sam!" - pravdala se Nikolina, što se Luciji nije svidjelo.

"Ako se nas dvije držimo dogovora, bilo bi u redu da se i ti držiš toga dogovora!" - obrecnula se Šibenčanka na Puležanku.

"To je i bila njezina ideja, a ne naša! Zato sam rekla da je jako dvolična ženska!" - komentirala je nezadovoljno Lucija.

Natjecateljica Lucija inače je štićenica šibenskog Centra za inkluziju, a senzibilnost prema osobama s posebnim potrebama uznemirila je dio gledateljstva, koji smatra spornim način na koji se određeni sudionici "Ljubavi na selu" koriste za dizanje gledanosti i popularnosti, a preko društvenih mreža su izloženi grubim komentarima.

Portal Direktno.hr na ovu je temu kontaktirao ured pučke pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te komentar na situaciju u RTL-ovom showu  dobio od zamjenika pravobraniteljice Darija Jurišića.

U njemu je, između ostalog, navedeno:

"Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol uz Konvenciju Ujedinjenih naroda, koju je Republika Hrvatska potpisala i ratificirala još 2007. godine, sadrži načelo ravnopravnosti osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta te promiče puno i učinkovito sudjelovanje i uključivanje osoba  s invaliditetom u društvo kao i izjednačavanje mogućnosti. To bi značilo da osobe s invaliditetom imaju pravo na izbor i odabir između mogućnosti koje su na raspolaganju i osobama koje nemaju invaliditet.

Slijedom navedenog i opisanog načela osobe s invaliditetom imaju pravo, ako to žele, sudjelovati u emisijama kao i osobe bez invaliditeta. Svaki oblik onemogućavanja osobe s invaliditetom u pravu na njezin vlastiti izbor i onemogućavanje njihovog sudjelovanja pod istim uvjetima u emisijama pod kojima sudjeluju i osobe bez invaliditeta, predstavlja povredu prava osobe s invaliditetom i diskriminaciju s osnova invaliditeta".

Jurišić je u nastavku obrazloženja naveo i kako je navedenom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom propisano i načelo 'razumne prilagodbe', te pojasnio da ono podrazumijeva "obvezu prilagodbe u načinu  informiranja odnosno komunikacije", slijedom koje je potrebno osobama s invaliditetom "na primjeren i razumljiv način,  sukladno njihovoj potrebi za individualnom podrškom, objasniti  primjerice, sadržaj emisije, uvjete snimanja te moguće posljedice". 

Ured pučke pravobraniteljice za osobe s invaliditetom najavio je i kako će tražiti očitovanje od RTL-a.

Naslovnica Život