Mozaik Život

Rasplesani seniori

Upoznajte Ljubicu i Arsena: skupa imaju 114 godina i novi su prvaci Hrvatske u latinoameričkim plesovima

Rasplesani seniori

Baka i dida, supruga i suprug, majka i otac trojice sinova. A uz to i državni prvaci na plesnom podiju. Zajedno su na plesnom podiju i u svakodnevnom životu. Oni su Ljubica i Arsen Jahoda, Splićani koji plešu za zagrebački klub Spin, ljudi na pragu šezdesetih godina (57 - oboje!) koji svakodnevno marljivo treniraju u dvorani u Kučinama, na čemu su, kako nam kažu, iznimno zahvalni Gradu Solinu.

Njihov sklad i kemija itekako se vide u svakom njihovom pokretu na plesnom podiju. A, unatoč činjenici da su bili najstariji natjecateljski par na državnom Prvenstvu u Kaštelima u latinsko-američkim plesovima, održanom prošlog vikenda u organizaciji Hrvatskog sportskog plesnog saveza i Plesnog kluba Lolita, te pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, to ih nije spriječilo da obrane titulu u svojoj starosnoj kategoriji seniori 3.

A njihova priča itekako je zanimljiva.

- Prije trinaest godina na Gripama nas dvoje bili smo na prvenstvu, ali kao gledatelji. Moram kazati kako smo ostali oduševljeni onim što smo vidjeli, te smo odlučili i sami potražiti školu u kojoj ćemo naučiti plesati. Uz zaista naporan i marljiv rad, danas smo višestruki državni prvaci i predstavljamo našu zemlju na europskim i svjetskim prvenstvima, među kojima bi svakako izdvojila 15. mjesto na svjetskom kupu u Nici 2015. godine, dok smo godinu kasnije na svjetskom prvenstvu u standardnim plesovima u Riminiju od 345 natjecatelja bili na 73.mjestu. To je za nas više nego dobar rezultat, ali i poticaj svima da nikad nije kasno ako se nešto uistinu želi - prepričava nam pred nastup u Kaštelima Ljubica Jahoda, vitalna baka i odgajateljica u splitskom dječjem vrtiću Latica.Suprug Arsen dodaje kako su se plesa uhvatili ozbiljno pa je tako svaki njihov dan teško zamisliti bez plesa.

- S obzirom na to da oboje radimo, supruga u vrtiću a ja kao nadzorni građevinski inženjer, naši plesni treninzi odvijaju se isključivo navečer i traju po sat i pol. Puno godina pred sobom sam gledao ljude koji plešu, jer sam dugo svirao na maturalnim zabavama, a Ljubica bi me pratila i sjedila sa strane. E sad su se stvari potpuno okrenule, sada nas gledaju kako plešemo, i u tome zaista uživamo.

Uvijek dok plešemo nastojimo publici pokazati kako stvarno guštamo u ovome što radimo, i mogu vam kazati kako na plesnu mirovinu uopće ne razmišljamo. Zdravi smo, svakih šest mjeseci idemo na kompletne zdravstvene preglede, i dok god bude zdravlja, bit će i nas na plesnom podiju - otkriva nam suprug Arsen, dok mi primjećujemo zavidnu liniju "bake" Ljubice.

A za liniju je, veli nam Ljubica, itekako zaslužan i ples, malo i geni, a i posao s djecom gdje nema stajanja.

- Puni smo elana, volje, energije, smijeha i šale, i zaista iz dana u dan uživamo u svemu što radimo-zaključuju Splićani Ljubica i Arsen kojima želimo još pregršt pobjedničkih postolja, puno zdravlja, smijeha i plesa. Još puno vrućih ritmova sambe, rumbe, jivea, cha – cha – cha, paso doblea...

Naslovnica Život