Mozaik Život

Marketinško čudo

Burgeri i selfiji učinili McDonald's najpopularnijim brendom na svijetu, možda ste i vi doprinijeli tome

Marketinško čudo

Poznati svjetski brendovi prije su se mjerili po vrijednosti kompanije, međutim sada je bitna vrijednost kompanije u izravnoj povezanosti s popularnosti na mreži. Tvrtka "Brandwatch" godinama prati kretanje u vrijednosti i popularnosti najvećih svjetskih brendova, prenosi Al Jazzera. No, sada su došli na ideju da prošire svoje istraživanje, a čiji rezultati baš i nisu išli u prilog nekim razvikanim markama.

Naime, nedavno su tako pomoću posebnih kompjutorskih programa za prepoznavanja pojedinih logotipova dobili uvid u najpopularnije brendove, tj. analizirali su koje brendove fotografiraju građani diljem svijeta i zatim ih objavljuju na internetu, pritom "tagajući" te kompanije ispod svojih fotografija.

Posebni softver pretražio je desetke milijuna fotografija na mreži, a posebno su pratili situaciju na Instagramu, vodećem servisu za dijeljenje fotografija, kao i na Twitteru.

Ako ćemo gledati čije se fotografije najviše "sheraju", onda je tu na prvom mjestu jedan od najvećih svjetskih lanaca brze hrane McDonald's. Primjerice, grupa tinejdžera sjedi u "Meku" i onda dijeli odmah fotografije, obavještava i druge na mreži da oni, eto, baš tu jedu hamburger, pržene krumpiriće i piju coca-colu. Kad smo već kod coca-cole, taj brend se nalazi na četvrtom mjestu. Ispred su Nike i Adidas, marke odjeće.

Spomenimo samo da se logo McDonalds'a pojavljuje mjesečno na 890 tisuća fotografija koje dijele korisnici na mreži, a koje dalje vide milijarde ljudi. Dakle, golema neplaćena reklama u kojoj se "fotka" burgera, sladoleda ili bilo koje hrane tog lanca na Twitteru ili Instagramu pojavi svake tri sekunde.

Iznenađenje na listi je zrakoplovna kompanija Emirates, sa sjedištem u Dubaiju, a za koju na poslovima kabinskog osoblja rade i deseci Hrvata. Ta kompanija – koja je među najbrže rastućim u svijetu – izbila je na peto mjesto, čak i prije Applea, Toyote, Starbucksa, Samsunga...


Samsung na 17. mjestu
Najpopularniji brendovi na svijetu na Instagramu i Twitteru:
1. McDonald's
2. Nike
3. Adidas
4. Coca-Cola
5. Emirates (aviokompanija sa sjedištem u Dubaiju)
6. Google
7. Apple
8. Amazon
9. Puma
10. Sky
11. Chanel
12. Facebook
13. Louis Vuitton
14. Toyota
15. Starbucks
16. Under Armour
17. Samsung
18. Disney
19. Linkeldn
20. AT&T


Žene zaluđene modom
Što žene najviše 'sheraju' na mreži, poglavito na Instagramu i Twitteru?
1. Tory Burch
2. Burberry
3. Pantene
4. Boots
5. Asos
6. Primark
7. L'Oreal


Muškarci zaluđeni pivom

Što muškarci najviše 'sheraju' na mreži, poglavito na Instagramu i Twitteru?
1. Carlsberg
2. Emirates
3. Nissan
4. Siemens
5. Microsoft
6. Oracle
7. Callaway Golf

 

Naslovnica Život