Mozaik Život

NIZ NEBULOZA

Evo kako nas vrijeđaju u popularnoj američkoj seriji: Hrvatsku prikazuju kao srednjovjekovnu zabit s krvnicima koji u tajnosti izvršavaju smrtne kazne

NIZ NEBULOZA

Borba protiv kriminala neiscrpan je izvor TV scenarija, ali samo rijetke serije uspijevaju zaintrigirati milijune diljem svijeta. Jedna od uspješnih je "Blue Bloods", kriminalistička serija o njujorškoj policiji, koja se prikazuje u večernjem terminu od ponedjeljka do petka, tako tu seriju hvale na RTL televiziji.

No, prije nekoliko dana imali smo priliku gledati nastavak serije u kojem traže osumnjičenog za ubojstvo iz Hrvatske i koji uza sve to u Ameriku dovodi djevojke koje se tamo prostituiraju. Međutim, taj Hrvat se zove ni više ni manje nego Kiril. No, to muško ime je izuzetno rijetko u Hrvatskoj. Prema podacima našeg Zavoda za statistiku, to je jedno od najrjeđih muških imena u Hrvatskoj i nose ga samo 33 osobe.

Ali, to je ime najčešće u Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji i Grčkoj. Kiril je u tim zemljama, po učestalosti, nešto slično kao kod nas Ivan.

No, američki scenaristi serije nisu stali samo na tome. Naime, kažu da će Kirila izručiti u Hrvatsku, a u našoj zemlji, tvrdi se u seriji, novinarima je zabranjeno doći na sud i pratiti suđenje, te o tome izvještavati javnost.

Također, tvrde da će na suđenju biti "samo sudac i krvnik". Kad se kaže krvnik onda se vjerojatno misli na "osobu, izvršitelja smrtne kazne", kako stoji u rječnicima.

Kako bi shvatili kako se serija odvija, pogledajte galeriju fotografija koje smo sinoć snimili.

Dakle, prikazuju nas kao neku srednjovjekovnu zabit, s tajnim suđenjima na kojima se po kratkom postupku odmah izvršava smrtna kazna, koja također ne postoji u našoj zemlji. Jer kako drugačije protumačiti što na suđenju uz ubojicu stoji sudac i krvnik. Još samo, za cjelokupan dojam, nedostaje da izvršitelj smrtne kazne ima preko glave crnu maramu, a zločince ubija odsijecanjem glave. Baš kao u srednjem vijeku.

Ali, što to briga Amerikance, bitno je da su našu zemlju milijunima ljudi prikazali kao nekakvu rupetinu na kraju svijeta, a sebe u seriji glorificiraju kao pravdoljubive Amere koji oslobađaju svijet od zla.

Pritom, Kiril govori engleski s primjetnim ruskim naglaskom, a što opet nema veze s nama. Kiril se u seriji preziva Farkaš. To prezime u Hrvatskoj nosi 1386 osoba.

Jedino točno u seriji što su pogodili je da se u Hrvatskoj nalazi grad Zagreb.

Dobili nagradu Emmy

Evo kako na RTL-u najavljuju tu seriju:

– "Blue Bloods" prati njujoršku policiju i glavnog načelnika Franka Reaganoma (Tom Selleck), ratnog veterana, koji koristi svoje specifične taktike u rješavanju različitih slučajeva. Osim što je Frank već duže vrijeme udovac, izgubio je i sina policajca koji je poginuo na dužnosti, policajce s kojima radi smatra svojom obitelji. S njim radi detektiv Danny (Donnie Wahlberg), zamjenica državnog odvjetnika Erin (Bridget Moynahan) i najmlađi sin Jamie (Will Estes), koji je tek postao policajac.

Ova se policijska obitelj u svakoj epizodi susreće s novim izazovima i slučajevima. Otmice, pljačke i ubojstva samo su dio slučajeva s kojima se svakodnevno susreću i koje zahvaljujući svojim vještinama i znanju uspijevaju riješiti.

"Blue Bloods" s emitiranjem je započela 2010. godine na CBS-u te se prikazuje već šest sezona, dok se sedma trenutno snima. Hit-serija od samog početka emitiranja na CBS-u privukla je veliku pozornost gledatelja te je dobila brojne pohvale, kako zbog autentičnih njujorških lokacija, tako i zbog Selleckove uloge, koja je nagrađena Emmyjem.

Američki glumac Tom Selleck proslavio se ulogom privatnog detektiva Magnuma i jedan je od najpoznatijih "holivudskih brkova" – kažu na toj televiziji.

 

Naslovnica Život