Mozaik Život

Svjetsko istraživanje

Piju li i puše današnji mladi više? A koliko često se seksaju? Odgovor će vas iznenaditi

Svjetsko istraživanje

“Sex, drugs and rock and roll” uzrečica je kojom su se nekada brojni mladi povodili, no novi trendovi, koji uključuje promoviranje zdravijeg života i najezdu društvenih mreža segmenti su koji su potaknuli današnju mladež da odrastaju drukčije nego što su to činile prethodne generacije.

Kako prenosi The Economist, prema najnovijim istraživanjima tinejdžeri i mladi danas manje puše i piju, kasnije ulaze u seksualne odnose, više se obrazuju, ali su i usamljeniji nego prije jer se sve manje druže “uživo”. Te promjene na mladima vidljive su u gotovo svim bogatijim zemljama od europskih, do Japana, SAD-a i Južne Koreje.

Kako prenosi spomenuti medij, u Europi pada udio 15 i 16-godišnjaka koji su probali cigarete od 1999. godine, a u porastu je udio onih mladih koji nikada nisu probali cigarete, marihuanu i sedative. Kao što je poznato, i u Hrvatskoj je zamijećen trend da dosta mladih, pod utjecajem trendseterica i zaljubljenika u vježbanje koje se širi društvenim mrežama, više vole sport nego cigarete, alkohol i ostale “poroke”.

Iako i mi bilježimo pad učenika koji su probali cigarete, imamo ih više od razvijenih zemalja. U Hrvatskoj 38% učenika nikada nije pušilo, a trećina ih je u dobi od 15 do 16 godina 2015. pušila. I po broju tinejdžera koji su se napili dva ili više puta, iznad smo prosjeka EU-a.

Što se tiče stupanja u spolne odnose, tinejdžeri i mladi danas se ne žure ni sa seksom.

Prema navedenim istraživanjima, U SAD-u je udio mladih od 20 do 24 godina bez seksualnog partnera krajem 60-ih bio 6,3%, dok je za mlade rođene početkom 90-ih taj udio skočio na 15,2%. Japan je najekstremniji, pa je 2015. 47% Japanaca od 20 do 24 godine navelo da nikad nisu imali seksualne odnose sa ženom, a 2002. bila ih je trećina.

Prema posljednjem Durexovom istraživanju, mladi u Hrvatskoj nevinost izgube sa 17,3 godine.

Da se primijetiti da danas manje-više većina mladih studira, čak poseže i za upisivanjem doktorata, što je prije bilo samo za one najambicioznije.

Udio mladih s fakultetom skočio je s 26% na 43% između 2000. i 2016. Zbog dominantne komunikacije preko društvenih mreža, mladi se manje druže u prirodnom okruženju pa su sve osamljeniji. Neke zapadne zemlje počinju izgledati kao Japan i Južna Koreja, u kojima su mladi virtualni pustinjaci.

Osim toga, sve više mladih ovisno je o igricama i kocki, što je postao uvriježeni medicinski izraz.

Sudeći prema statistikama, svi žele dobro izgledati, živjeti zdravijim životom i biti visoko obrazovani. To što je sve više samaca očito nikoga ne zanima.

Naslovnica Život