Mozaik Život

'Nema isprike'

Nova greška u sistemu isprepadala korisnike WhatsAppa: uljezi lako mogu 'upasti' u grupni razgovor, evo što savjetuju stručnjaci

'Nema isprike'

Iako je u današnje doba 'privatnost' postala relativan pojam, većina korisnika WhatsAppa neće biti zadovoljna najnovijim otkrićem. Uočen je 'bug' u sustavu koji hakerima dozvoljava da, koristeći ovu popularnu aplikaciju, lako 'upadnu' u bilo koji grupni razgovor, prenosi Wired.

Poruke koje šaljete u grupu podložne su tako 'uljezima', potvrđeno je na nedavnoj sigurnosnoj konferenciji u Zurichu, a ogorčeni korisnici odmah su se digli na noge. Kako je moguće da aplikacija koja obećava privatnost dozvoljava ovakve propuste, pitanje je koje se povuklo na događaju.

Profesor kriptografije na Sveučilištu John Hopkins, Matthew Green, tvrdi da 'nema isprika'. 'Ako gradite sistem gdje se sve svodi na vjeru u server, možete tako zaboraviti i na šifriranje 'end-to-end' metodom'.

Referira se tako stručnjak na privatne razgovore između dva sudionika, koji su još od prošle godine označeni šiframa koje omogućuju uvid u to je li korisnik primio i pročitao poruku. Ipak, odgovorni uvjeravaju svoje korisnike kako je takav način komuniciranja potpuno siguran.

Pa upravo to i savjetuju preplašenim korisnicima. Ukoliko se pribojavaju da netko čita njihove razgovore u grupi, neka se obrate osobi u privatnome razgovoru, 'jedan na jedan'.

Naslovnica Život