Mozaik Život

VEŠTIT IZ TROGIRA  Prvi hrvatski diplomatski dar predsjedniku najjače velesile uručit će biogradSKI gradonačelnik

Gena završio odijelo za Obamu: Nisam spavao tri noći i dva dana

VEŠTIT IZ TROGIRA  Prvi hrvatski diplomatski dar predsjedniku najjače velesile uručit će biogradSKI gradonačelnik

Nisam spavao tri noći i dva dana, ali vjerujem da se trud isplatio i da je ‘Obamino odijelo’, kako sam ga radno nazvao, ‘non plus ultra’ ili maksimum mogućega - slikovit je bio vidno iscrpljeni Gena, koji je prije praktičnog dijela posla pomno razradio id

Prvi diplomatski dar koji će američki predsjednik Barack Obama dobiti od Hrvatske bit će uistinu reprezentativan: odijelo dizajnera Borisa Burića Gene, i to iz ruku biogradskoga gradonačelnika Ivana Kneza!

Podsjetimo, Knez će na prijam u Ovalni ured Bijele kuće doći u svojstvu člana Izvršnog odbora Svjetske organizacije Gradonačelnici za mir, kojoj je na čelu, pak, gradonačelnik Hirošime, dok Kneza svi drže njegovim nasljednikom na toj funkciji već u rujnu. U međuvremenu će, eto, upravo glavar gradića od pet tisuća stanovnika kao prvi Hrvat službeno upoznati najmoćnijeg državnika svijeta.

GENA_ODIJELO4-290409.1

Za tu se prigodu odabir kreacije Trogiranina, koji se u stvaralačkom zanosu rado naslanja na etnotradiciju, kao dar čini “pogođenim”. Pogođene bi trebale biti i mjere zgodnog predsjednika svjetske velesile; poglavarstvo Biograda ih je, prema Geninim riječima, dobilo iz Amerike, te proslijedilo u malu umjetničko-šaltursku radionicu u njedrima stare trogirske jezgre, gdje smo posjetili majstora.

- Taman sam se, kako se ono kaže, diga od makinje. Nisam spavao tri noći i dva dana, ali vjerujem da se trud isplatio i da je “Obamino odijelo”, kako sam ga radno nazvao, “non plus ultra” ili maksimum mogućega - slikovit je bio vidno iscrpljeni Gena, koji je prije praktičnog dijela posla pomno razradio ideju. Tako je “Obamino odijelo” pročišćena verzija etnoveštita za sve prigode, bez ukrasnih alamara (vezena dugmad), osuvremenjeno, ali sa “skrivenim” botunima od čistog srebra, replikom onih koji su se šivali na trogirska gospodska odijela prije tristotinjak godina, a dodatni ukrasni detalj još je i swarovski-kristalić na vrhu igle zataknute u jednu od dvije kolarine.

K tomu, odijelo je opremljeno sa dva prsluka, crnim i bijelim, tri satenska pojasa u nijansama srebrne, crne i bordo boje, te sa čak četiri raznobojna satenska rupca, koji se umeću u džepić ovisno o prigodi.

- Predsjednik Obama je, rekao bih, idealnih proporcija: visok je oko 184 centimetra, te sam skrojio inačicu konfekcijskog broja 52. Vodio sam računa o bojama i smatram da će mu modni dodaci u tonu šampanjca izvrsno, upravo kraljevski, pristajati - primijetio je Gena, te dodao da bi Obami svakako sugerirao, uz takvo odijelo, nošenje džepnog sata, kao i jednostavne crne cipele sa špigetama.

Lenka gospodnetić

Naslovnica Život
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last