Mozaik Život

Njemica kojoj su roditelji iz Kaštel lukšića, odnosno vukovara, ušla je u najuži izbor za ‘posao snova’ na australskom koraljnom grebenu

Mirjam Novak i posao snova: Radna oprema bit će mi krema za sunčanje

Njemica kojoj su roditelji iz Kaštel lukšića, odnosno vukovara, ušla je u najuži izbor za ‘posao snova’ na australskom koraljnom grebenu

Bude li 6. svibnja baš Mirjam izabrana, stanovat će u skupoj vili, naučit će upravljati gliserom, jet skijem i jahtom, a za plaću od oko 700.000 kuna jedino će tu i tamo očistiti bazen, hraniti ribe, te pisati blog

Bude li 6. svibnja baš Mirjam izabrana, stanovat će u skupoj vili, naučit će upravljati gliserom, jet skijem i jahtom, a za plaću od oko 700.000 kuna jedino će tu i tamo očistiti bazen, hraniti ribe, te pisati blog

Tražimo čuvara naših grebena. Morate znati plivati, biti spremni na selidbu od 1. srpnja na predivan otok Hamilton u australskom arhipelagu Whitsundays. Na korištenje ćete dobiti nekoliko milijuna dolara vrijednu vilu, gdje možete besplatno dovoditi svoje goste, a naučit ćemo vas upravljati gliserom, jet skijem i jahtom. Povremeno čišćenje bazena, hranjenje riba i pisanje bloga bit će vam jedini radni zadaci. Fiksna plaća za razdoblje od šest mjeseci je 75 tisuća funti. Nije potrebno radno iskustvo.”

Promocija kakve nema

Nije riječ o šali, već o sadržaju oglasa za “Najbolji posao na svijetu” o kojem već nekoliko mjeseci bruji čitav svijet. Na natječaj Vlade australske države Queensland, videom u trajanju do 60 sekundi, prijavilo se više od 35 tisuća ljudi, a mnogi stručnjaci u području marketinga ne mogu pronaći riječi hvale za ovu akciju koja je ‘dobro planirana, košta jako malo, a medijski prostor kojeg su osigurali svojoj destinaciji je nemjerljiv’.

Među 16 finalista, zahvaljujući glasovima iz cijelog svijeta, plasirala se i Mirjam Novak, 28-godišnja Njemica hrvatskog porijekla, čiji je video u kojem u kostimu razbija led očito osvojio internetske surfere-glasače. Mirjam se u njemu pohvalila kako govori njemački, engleski, španjolski i hrvatski jezik, pleše can can, tango i salsu, a povremeno igra tenis, squash, skija, pliva, rola, jedri, roni, fotografira, kuha... Talentirana djevojka, nema što, pa zaslužuje da je pobliže upoznamo.

- Moj otac je iz Kaštel Lukšića, završio je FESB i potom se sedamdesetih godina preselio u Njemačku. Gotovo istovremeno tamo je otišla i moja majka koja je iz okolice Vukovara. Obožavam Hrvatsku i trudim se svake godine doći ljeti u Dalmaciji gdje mi je najdraži potez od Zadra do Splita.

Tu imam strinu Ivanku i brojne rođake, a u Kaštelima sam položila i svoj vozački ispit. Najdraže mjesto za sunčanje mi je ipak pješčana plaža Sabunike kod Zadra – kazala nam je Mirjam Novak, naglašavajući kako je usprkos tome što želi posao u Australiji, Hrvatska fantastična zemlja koja ima jako puno toga ponuditi turistima kada je posjete.

Trogodišnji studij glume Mirjam je završila na Lee Strasberg Theater Institute u Los Angelesu, a dodatno se obrazuje pohađajući kolegije povijesti i engleskog na Sveučilištu Humboldt u Berlinu. Imala je nekoliko uloga u kazalištu, glumila u reklamama, a film “Bauhaus: Broken Wings” u kojem je imala zapaženu ulogu prikazan je na nekoliko međunarodnih festivala u Americi i Europi.

Pobjednik natječaja za najbolji posao znat će se 6. svibnja, a odabrat će ga šefovi turističkog ureda Queenslanda nakon što svi kandidati zajednički posjete otočje i prođu finalno fizičko i psihičko testiranje, te test inteligencije.

Pogled s terase
- Bit ću zadovoljna ako i samo posjetim grebene Queenslanda jer svoje planove već sam ispunila. Promovirala sam sebe i svoje talente, a i pružila mi se prilika upoznati druge dijelove svijeta, kulturu i vegetaciju – otvoreno će Mirjam, koja se nije mogla odlučiti koga povesti sa sobom, pa će je rodbina i prijatelji, ukoliko pobjedi, naizmjenično posjećivati tijekom šest mjeseci.

Na upit koje bi tri stvari ponijela sa sobom, dobili smo tipično ženski odgovor:
- Laptop da mogu ostati u kontaktu s obitelji i prijateljima, knjigu “Mali princ” da je mogu ponovno i ponovno čitati, i naravno kremu za sunčanje.

Unutrašnjost vile u kojoj će će Mirjam stanovati dobije li ‘posao iz snova’

‘WhyCroatia?’

Često posljednjih tjedana možemo čuti kako nas jedino uspješna turistička sezona može spasiti od velikih financijskih problema. Uz regularne mjere koje poduzima Ministarstvo turizma, pokrenuta je i volonterska internetska akcija “Spasimo hrvatski turizam” koja video materijalima želi uvjeriti strane posjetitelje da bi ove godine svoje novce tijekom godišnjih odmora trebali trošiti upravo u Dalmaciji, Istri, Zagrebu, Slavoniji...

Autor projekta koji se nalazi na stranici WhyCroatia.org je Boris Ličina Borja, koji je nakon osmišljene ideje, u suradnji sa svojim suradnicima osigurao vizualno zanimljivu platformu za ovu akciju.

Sada očekuju da im počnu stizati video materijali koje će oni željni sudjelovanja u ovoj akciji snimiti kamerom, fotoaparatom ili mobitelom, potom ih uploadati na YouTube.

Jedino je bitno da sadržajem (na engleskom jeziku) na edukativan ili šaljiv način pozivaju turiste da dođu u Hrvatsku. Kasnije će se taj materijal “dilati” Facebookom, Twitterom, Diggom... a za pretpostaviti je kako će inozemni mediji, ukoliko se skupi poveći broj snimljenih videa, popratiti ovu jedinstvenu akciju na svojim stranicama, tv ili radio minutama, i osigurati Hrvatskoj besplatnu reklamu. Ne vjerujete u uspjeh akcije? I za nepoznato australsko otočje prije nekoliko mjeseci znalo nas je jako malo...

Naslovnica Život