Mozaik Život

ADRENALIN JE GORIVO

Otkrivamo vam gdje sve nadomak Splita možete doživjeti vrhunske pustolovine, ali ovo nipošto nemojte raditi u japankama

ADRENALIN JE GORIVO

Na pustolovne turiste, domaće ili strane, odnosno one koji žele provesti aktivan odmor, doživjeti prirodu u punoj ljepoti, otkriti krajeve koje nije uništio masovni turizam, sve više se gleda s uvažavanjem, a ne kao nekada, kao potencijalne samoubojice koji vrludaju neurbanim prostorima, krškim terenima i strmim planinama.

Naš turistički sektor konačno je počeo shvaćati da je Hrvatska, naročito Dalmacija, idealna destinacija za outdoor aktivnosti, sport i natjecanja, pustolovni i izletnički turizam.

Situacija na terenu dokazuje kako je kod nas pustolovina odavno počela, a broj sudionika u njoj iz sezone u sezonu sve je veći, što “konzumenata”, što pustolovnih agencija, čak i velikog broja hotela koji imaju pustolovno-turističke sadržaje. Nisu oni rezervirani samo za strance!

Donosimo vam nekoliko “pustolovnih” lokacija po Dalmaciji koje su vam “nadohvat ruke”, pa ako već niste, posjetite ih ovog ljeta, uz napomenu da ih ima puno više nego smo ih mogli nabrojiti, što potvrđuje široku paletu avanturističke ponude koja je sve samo ne statična, te uključuje više područja.

U svakom slučaju, čeka vas zajamčeni užitak, doza adrenalina i doživljaj za pamćenje!
Mali podsjetnik: ponesite sa sobom dovoljno vode, odgovarajuću odjeću i obuću, odnosno potrebnu opremu, pazite na sebe i na druge kako vas ne bi spašavali cure i momci u crvenom.

Split

Stijene na Sustipanu, Kašjunima, Katalinićevu brigu, čak i Čiovu, te još neke, zbog svog okomitog nagiba i položaja idealne su za “deep water solo”, ili solo penjanje iz mora po stijenama. Nova je to atrakcija za sve one koji žele ćutiti osjećaj slobode penjući se slobodnim stilom do vrha stijene. Ovakva penjanja nisu pretjerano zahtjevna jer postoje već “utabani” smjerovi različitih težina, pa svatko može birati po svome. Nakon osvojene stijene slijedi “cliff jumping”, skok u naše plavo more.

Ono što možete dodati ovoj aktivnosti jesu morski kajak ili SUP daska na kojoj stojite na nogama i veslate, a s kojima ćete se provozati od plaže do DWS lokacije.

Omiš

Jako puno ljudi, čak i cijelih obitelji, otkrilo je slobodno penjanje “na suhom”. Na brojnim lokacijama po Dalmaciji (južna strana Marjana, Kozjak, Perun, Klis, Rupotine, Vrlika, Biokovo, Smrka na Braču, Hvar, kanjon Čikole. Brela...) uređena su sportska penjališta, uglavnom pristupačna vozilima.

Izdvojit ćemo popularno penjalište u Omišu sa sedamdesetak različitih smjerova, uglavnom lakših, koje možete penjati između sjeverne ili južne stijene, zapadne ili istočne, ovisi koje je doba dana, kako biste se sklonili u ugodnu hladovinu i svježe temperature zbog rijeke Cetine koja se podno penjališta ulijeva u more. Za predivne vidike s omiških stijena imamo premalo prostora na papiru.

Cetina

Dalmatinska krška ljepotica pravi je raj za sve one pustolovnog duha. Odakle da krenemo?! Možda od zip-linea (spuštanja niz žice različitih nagiba i duljina) u kanjonu Cetine, udaljenog samo tri kilometra od grada Omiša.

Ova atrakcija sastoji se od osam čeličnih sajli čija je ukupna dužina 2100 metara, a najduža je duga čak 700 metara i nalazi se 150 metara iznad zemlje. Osjećaj slobode, simulacija letenja dok pod vama teče bistra Cetina, osjećaj je koji se mora doživjeti!

Duboke kanjone Cetine, pećine i okolne šume doživjet ćete raftingom koji u prosjeku traje nešto više od tri sata – čiste zabave!

Krenete li put Zadvarja, nemojte propustiti neobičnu “šetnju” kroz kanjon nazvanu kanjoning. Nakon hodanja kroz rijeku i brzace, prolaženja kroz podzemne tunele, plivanja u prirodnim bazenima, obilaženja slapova i jezera, a za one najhrabrije i spuštanja konopom niz vodopad Gubavica, shvatit ćete da ste sudjelovali u vrhunskoj zabavi za odrasle.

Drniš

Nedaleko od Drniša uređen je adrenalinski park u kanjonu Čikole. Zapravo, nije riječ o službenom parku, nego o nizu adrenalinskih atrakcija za sve generacije. Krenimo od uređene šetnice od Gradine do Stare mlinice, pedesetak kilometara novih biciklističkih staza na području Miljevaca i Trbounja, zip-line na najatraktivnijem dijelu kanjona Čikole dubokog 130 metara, s tri zasebne linije ukupne dužine više od 1400 metara, zatim poligon za slobodno penjanje na stijeni Osoje uzvodno od mosta na cesti Pakovo Selo – Ključ, ruta za kanjoning u dužini od 10 kilometara, via ferrata (osigurani planinarski put sajlama i klinovima).

Biokovo

Kad se popnete na Biokovo, otoci Brač, Hvar, Korčula čine vam se kao na dlanu, a za vedrih, burnih dana, vidi se i planina Monte Gargano u Italiji.
Planinarenje, penjanje, trčanje, biciklizam, alpinizam, via ferrata, sve se to može prakticirati na

Biokovu, do čijeg najvišeg vrha Sveti Jure (1762 m nv) vodi uska cesta. Zanimljivo je da na Biokovu raste čak oko 1500 biljnih vrsta, a neke od njih mogu se vidjeti u botaničkom vrtu Kotišina u podnožju planine.

Na Biokovo, kao ni u druge neurbane predjele, ne krećite u japankama i bez dovoljno vode!

Imotski

Imotski i okolica prepoznaju se sve više kao sjajne lokacije za ciklo-ture. Mogućnosti su tu zaista velike – vozeći se kroz više od pedeset kilometara uređenih staza, proći ćete kraj Modrog i Crvenog jezera, otkriti mala sela razasuta oko Imotskog polja, preko rijeke Vrljike, pa kružno natrag do Imotskog. Puteva ima mnogo, samo treba doći i pedalirati.

Brač

Jest da su svi naši otoci prelijepi i idealni za sve oblike adrenalinskih užitaka, ali Brač moramo izdvojiti kao pionira outdoora na ovim prostorima, još otkako je krenuo prvi festival “Vanka regule” prije gotovo 20 godina. Danas su pokretači toga đira proširili priču uključivši lokalnu zajednicu u priču zvanu avanturizam za cijelu obitelj. Tu su kajak-ture za upoznavanje cijelog otoka, biciklističke staze koje su premrežile čitav škoj, povezale male obrte, seoska gospodarstva, vinograde i maslinike, zbog čega je Brač dobio epitet kao bike-friendly lokacija. Sve to može se i pješice uz odlično označene staze.

Dinara

Ako posjedujete vozačku dozvolu B-kategorije, onda ste kandidat za vožnju quadovima, malim motornim vozilima s kojima možete doživjeti offroad avanturu bilo negdje u unutrašnjosti Dalmacije, bilo na otocima.

Ovi “autići”, baš kao i srodni im “baggiji”, prvo su “osvojili” makadamske puteljske uz sam tok rijeke Cetine, nastavljajući kroz Sinjsko polje, stazama prema Vrdovu, visoravni na Dinari, odakle se pruža prekrasan pogled na okolne planine Kamešnicu i Svilaju.

Ploče

Zbog svog položaja, na ušću rijeke Neretve maestral puše do kasnih večernjih sati, što su odavno otkrili zaljubljenici u kiteboarding (spoj zmajarenja i surfanja), kao i windsurfing (jedrenje na dasci). Ako i niste baš spremni za let, oduševit će vas tamošnja pješčana plaža na kojoj se neprestano nešto odvija, ali i vožnja kajacima kroz brojne rukavce i pritoke rijeke.

Viganj

U ovom malenom mjestu smještenom na jugozapadnom djelu poluotoka Pelješca, tijekom cijele godine svraćaju windsurferi iz cijelog svijeta, a u posljednje vrijeme i kajteri.
Jutarnji sati uz blagi levant idealni su za početničke pokušaje stajanja na dasci, dok je poslijepodne, kada zapuše maestral, “rezervirano” za iskusnije krotitelje vjetra.

Naslovnica Život