Mozaik Život

'Jezik ljubavi'

Zdrav seksualni život iziskuje ove razgovore s partnerom: vodite li ih i vi?

'Jezik ljubavi'

Strah da ne uznemirite svog partnera ili partnericu može vas navesti na potpunu zakopčanost kad je riječ o iskrenim razgovorima na temu seksa. No, guranje teških tema pod tepih još će više otežati pronalaženje odgovora (a time i eventualne promjene ponašanja u krevetu). Ovih sedam 'obaveznih' razgovora izuzetno je važno za održavanje zdravog i ispunjavajućeg spolnog života, prenosi Živim.hr.

Osim toga, takvi će vas razgovori zbližiti, ali i sačuvati uvijek tinjajuću iskru strasti između vas i vašeg partnera.

1. O SPOLNO PRENOSIVIM BOLESTIMA

Koliko god vam to zvučalo neprihvatljivo, pravilo broj jedan je da, čim primijetite da među vama postoji uzajamna fizička privlačnost, počnete razgovor o seksu - savjetuje svjetski poznata seksualna terapeutkinja dr. Laura Berman, autorica brojnih knjiga o seksualnom zdravlju i užitku i profesorica psihijatrije na Feinberg School of Medicine na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Ona smatra da je jako važno partnera pitati je li se testirao na spolno prenosive bolesti i HIV i za datum posljednjeg testiranja.

Dovoljno je da ležerno kažete nešto poput: 'Ja sam se testirala na spolno prenosive bolesti i HIV nakon što sam posljednji put spavala s nekim. A ti?' Takva jednostavna rečenica ublažit će ton razgovora i učiniti ga manje teškim.

Važno je samo da pritom ne ulazite u broj partnera s kojima ste prije bili jer to stvara nesigurnost kod novog partnera. Nije važno jeste li imali jednog ili sto partnera prije, važna je sama poruka koju razgovor o spolno prenosivim bolestima prenosi, a to je da ste zdravi i da vodite računa o svom zdravlju.

2. ŠTO VAS (I NJEGA) UZBUĐUJE I HLADI

Razgovori o tome što vas seksualno nadražuje, a što na vas djeluje kao hladan tuš mogu biti teški i neugodni, ali su nužni. Takve je razgovore, po mišljenju dr. Berman, bolje voditi izvan spavaće sobe nego u trenutku kad nešto zapne u krevetu, jer su tada oba partnera puno ranjivija. Dobar savjet je da ne počnete baš s onim negativnim, odnosno s onim što vam smeta, nego se radije usredotočite na ono pozitivno. Primjerice možete reći: 'Uživam u seksu s tobom i voljela bih probati ovo'. Dakle, ne morate direktno reći da vam se nešto ne sviđa, nego možete ponuditi alternativu i nježno 'preusmjeriti” partnera prema onome što vas uzbuđuje.

3. KOLIKO ČESTO VODITI LJUBAV

Kad je riječ o učestalosti spolnih odnosa, odnosno o tome koliko često osjećate požudu i potrebu za seksom, partner i vi ne morate se slagati točno u decimalu, ali u brojku biste trebali. Drugim riječima, ako vi želite seks svaki dan, a on jednom mjesečno, doći će do problema. Kao i u svemu ostalom, i u tome je potreban kompromis. Koliko god to zvučalo neerotično, pokušajte se držati nekog rasporeda za seks. To vam može omogućiti da izbjegnete neželjene prekide i ometanja, ali i da ne dođe do predugih 'suhih' razdoblja zbog manjka vremena i sličnih smetnji.

Stručnjaci preporučuju da se spolni odnosi održavaju najmanje dva puta tjedno, ali istovremeno naglašavaju i da ne postoji čarobna brojka koja će jamčiti uspješan seksualni život. Partneri trebaju što više razgovarati o tome i pronaći kolika ih učestalost oboje u najvećoj mjeri zadovoljava.

4. O SEKSUALNIM FANTAZIJAMA

Otkrivanje 'scenarija' koji vas uzbuđuje i o kojem često fantazirate može vašem partneru ili partnerici dati priliku da vaše fantazije pretvori u stvarnost i u konačnici vas još više zbližiti. No, otvoreno govoriti o seksualnim željama i žudnjama nije nimalo lako. Ako vam je zbog toga neugodno, prethodno se dogovorite da nitko nikoga neće kritizirati niti ismijavati. Uostalom, za početak možete jednostavno saslušati jedno drugo. Stručnjaci predlažu zajedničko pisanje takozvanih 'mapa fantazija'.

Svatko treba napisati svoje seksualne želje, a zatim ih usporedite kako biste napravili popis onoga što ćete isprobati. Što ako jedno od vas žarko želi isprobati nešto što se onom drugom baš i ne sviđa? Pokušajte pronaći kompromis. Primjerice, ako on želi seks na javnom mjestu, a vi ne, predložite za početak, primjerice, vođenje ljubavi na balkonu koji gleda na dvorište i gdje nema puno izgleda da bi vas susjedi mogli vidjeti.

Čitav tekst pročitajte na portalu Živim.hr.

Naslovnica Život