Mozaik Život

Pakuj kufere!

To se zove posao iz snova: za degustaciju čokolade i boravak u eltinim vilama možete dobiti i plaću od 10 tisuća dolara

Pakuj kufere!

Već neko vrijeme, svaki put kada otvorite svoje omiljene stranice na kojima tražite vijesti, garantirano naletite i na onu o tome kako se nudi "posao iz snova" ili "prilika za poželjeti". Upravo je nedavno završen rok prijava za jedan takav posao, iz snova, je li… U oglasu stoji kako će sretni djelatnik za tri mjeseca rada (opet ograničeno) dobiti plaću od preko deset tisuća dolara, te će biti smješten u iznimno luksuznim vilama. Predobro da bi bilo istinito?

Plaća od 10 tisuća dolara

Putnički klub "Thirdhome" tako je tražio nekoga tko mora dobro govoriti engleski, mora cijeniti luksuz i finije stvari te biti sklon dijeljenju svojih iskustava sa svijetom preko bloga, v-loga i drugih društvenih medija. Osoba je morala biti i izrazito pismena i biti slobodna putovati svijetom od kolovoza do studenoga.

Znači, sve što novi zaposlenik mora napraviti jest sljedeće: svijetom putovati 3 mjeseca sa svim plaćenim troškovima i plaćom od 10 tisuća dolara mjesečno i pritom odsjedati u najluksuznijim vilama koje možete zamisliti. Lokacije još nisu poznate, a poznato je samo da će se u ovom razdoblju obići 12 takvih vila. Tko ne bi pristao na takvo nešto!?

No, dobro, ne morate voljeti putovati. Ali sigurno volite slatko. Tu se onda nudi, primjerice, posao kušača čokolade i kakaa. Upravo to nudi tvrtka "Mondelez International", a u igri bi trebale bti čokoladne delicije Milke, Cadburyja, Orea i Princea. Radi se o poslu na pola radnog vremena, na kojem će djelatnik četiri dana u tjednu kušati nove čokoladne okuse s ciljem lansiranja jednog sasvim novog proizvoda na svjetsko tržište.

"Neka me netko probudi jer sigurno sanjam“, pomislit će onaj tko se tako zaposli. No, buđenje, vrlo često, ako već ne na kraju radnog odnosa (čiji je rok redovito određen), uslijedi prilično brzo. Štoviše, kako nam je pojasnila Maja Mahlović s portala MojPosao, oni nisu rezervirani baš za svakoga, koliko god primamljivi bili.

Samo za kreativce s iskustvom

- Takvi poslovi nerijetko su rezervirani za kreativce (fotografe, snimatelje, novinare, blogere), ljude koji su aktivni na društvenim mrežama i vole putovati te iza sebe već imaju bogato iskustvo putovanja. Kao posao koji se dobro uklapa u postojeći posao ili aktivnost takvih ljudi, "posao iz snova" svakako je zanimljiva opcija i isplati se sudjelovati u natječaju – kazala je odajući i koje su loše strane takvih zaposlenja.

- Međutim, takve poslove ne bismo sugerirali kandidatima koji nemaju prethodno navedeno iskustvo ili nisu "avanturisti u duši", jer se iza primamljive zarade nerijetko krije dug period izbivanja iz kuće, daleko od obitelji i prijatelja, radno vrijeme nerijetko može biti "neuredno", putovanje mogu biti naporna ako na njih niste naviknuti i, u konačnici, to nisu poslovi za ljude koji se ne vole eksponirati, posebno ako opis posla podrazumijeva kreiranje videouradaka.

Hrvati su realniji

Iako nisu za svakoga, postoji logika iza lansiranja ovakvih nemoralnih ponuda.

- Najprije treba razlikovati "poslove iz snova" koji služe u marketinške svrhe te imaju cilj postati viralni. U takvim oglasima (kampanjama) obično je i selekcijski postupak javan, a nerijetko i sama publika sudjeluje u izboru najboljeg kandidata (npr. bira se kandidat koji je napravio najbolji video u kojem objašnjava zašto baš on zaslužuje putovati svijetom i pisati za brend koji je oglas objavio). Treba imati na umu da su to kratkoročni poslovi, obično vezani uz jedan konkretan projekt ili promociju – ispričala je Mahlović.

Na portalu MojPosao, pak, nema previše mjesta za "viralne oglase“.

Štoviše, Hrvatice i Hrvati se ne zanose previše tirkiznim morem, bijelim pijeskom i brdom čokolade. Iako, na portalu se može naći pokoji nesvakidašnji oglas…

- Jedan primjer vrlo konkretnog, a zanimljivog oglasa nedavno objavljenog na MojPosao jest voditelj radionice u Tanzaniji, gdje se zaposelnik na rok od tri do pet godina brine za plantažu ruža, za mjesečnu plaću od tri i pol tisuće eura.

Vjerodostojnost na prvom mjestu

Općenito na portalu objavljujemo takve, vrlo konkretne radne pozicije, a ne "viralne priče". Hrvatski tražitelji posla su realni i premda su im pozifcija kušača čokolade zanimljiva, ono što će prije prepoznati kao svoj posao iz snova bit će radna pozicija u nekoj od kompanija koja se, prema našem istraživanju Poslodavac prvog izbora, nalazi u top 20 najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Oglas bilo koje od tih tvrtki među našim korisnicima zabilježit će vrlo veliku posjećenost i broj prijava i to su za naše tražitelje posla "poslovi iz snova".

Svejedno, teško je zaobići veliku medijsku pompu... Poslovi iz snova se na portalu ne oglašavaju, ali zato MojPosao redovito objavi priču. Takve vijesti nailaze na veliko zanimanje korisnika, te većina njih traži i link za prijavu. No, ne nužno radi same prijave na oglas, već provjere njegove vjerodostojnosti.

- Takvi oglasi ponekad zvuče predobro da bi bili istiniti, stoga su i korisnici uvijek znatiželjni, ali i pomalo skeptični - ispričala je Mahlović koja se osvrnula i na konkretne ponude posla na portalu.

- Na MojPosao provjeravamo svaki sadržaj ovakve vrste prije objave, na način da i sami istražimo uvjete navedene u oglasu i mogućnosti za prijavu kandidata iz drugih zemalja. Nerijetko se pokaže da oglas nije namijenjen strancima ili da sama ideja zvuči primamljivije nego što bi trebala. Primjerice, kada smo objavljivali zanimljivost o tome da u Škotskoj traže čuvara nenaseljenog otoka za plaću od 23.000 eura, priložili smo i informaciju o tome da je bivši čuvar na tom poslu izdržao dvije godine te da morate računati na dostavu brodom jer trgovine nema.

Dakle, dvije su strane medalje i prilikom oglašavanja vrlo često je u fokusu ona sjajnija. Poslovi koji se reklamiraju kao da su iz snova vrlo često to mogu biti, ali samo na kratko vrijeme. Dugoročno gledajući to su kratkotrajni angažmani, vrlo često stvoreni samo u marketinške svrhe. Pa, tko voli...

Tko su idealni poslodavci?

Prije godinu dana portal MojPosao proveo je istraživanje o tome tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti. Tako je većina ispitanika najpoželjnijim poslodavcem u 2016. godini proglasila tvrtku dm-drogerie markt d.o.o. s visokih 12,48 posto. Na drugom je mjestu Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. s (4,23 posto), a na trećem Müller Trgovina Zagreb d.o.o. (2,35 posto). A, po prvi put u dosad odrađenih dvanaest istraživanja ovog tipa, među dvadeset najatraktivnijih poslodavaca našla se tvrtka Rimac Automobili d.o.o. (na devetom mjestu).

Važni su zarada i napredovanje

Inače, na MojPosao napravljeno je 2015. godine zanimljivo istraživanje „Idealan poslodavac“ i kroz to se pokušalo utvrdili za koga i kako točno Hrvatice i Hrvati žele raditi. U slučaju da je poslodavac poznata osoba, najviše ispitanika voljelo bi raditi za prvu ženu talk showa – Oprah Winfrey (18posto), a zatim za poduzetnika i osnivača tvrtke Virgin, Richarda Bransona (15posto). Na trećem mjestu poželjnih svjetskih šefova nalaze se Bill Gates, poznata komičarka Ellen DeGeneres i 'Goli kuhar' Jamie Oliver.

Kada su u pitanju osobine idealnog šefa, on bi prema komentarima ispitanika trebao biti 'otkačen, pravedan, fleksibilan i ne previše zahtjevan.' Po pitanju spola, 31 posto ispitanika za nadređenog bi radije muškarca, dok bi tek 8 posto odabralo ženu za nadređenu osobu.

Idealan posao, pak, ne podrazumijeva pješčane plaže, već dobru zaradu, a zatim napredovanje. Poslovna putovanja priželjkuje 17 posto ispitanika, a edukaciju njih 13 posto.

 

Naslovnica Život