Mozaik Život

Posebni hobi

Igračke za djecu? Ma kakvi! Ovaj 28-godišnji Splićanin veliki je zaljubljenik u Lego, od 10.000 kockica izgradio čitavo srednjovjekovno selo

Posebni hobi

Da nije ekonomist bio bi zasigurno građevinar, dapače, kada bi ovoga trena odlučio ući u novu profesiju, 28-ogodišnji Splićanin Deni Jelinčić imao bi portofolio s dugom listom građevina projektiranih i izgrađenih svojim rukama. Našlo bi se tu zgrada, ulica, pokretnih mostova, čak i nekoliko vjernih replika piratskih i srednjovjekovnih prikaza života, Deni nas ispravlja diorama, koje je, kao i sve ostale objekte napravio od lego-kocaka.

Ovim se hobijem zarazio još u djetinjstvu, a pojačao ga je ulaskom u hrvatski Lego-klub "Kockice". Tako je postao jedan od 60-ak članova, jedini iz Splita, dio društva zaljubljenika u skupljanje i slaganje lego-kocaka i modela.

Brod iz Amerike

– Imamo člana i u Americi, našeg profesora koji tamo radi, a onda svoje modele brodom šalje u Hrvatsku. Zadnji mu je bio model osječke pošte od preko sto tisuća kockica, koja je na Lego konvenciji u Chicagu dobila nagradu. Na sljedeću, koja će se 2. travnja održati u Zagrebu, ide i moj zadnji rad, ova srednjovjekovna diorama za koju sam utrošio oko deset tisuća kockica – kaže Deni.

Riječ je o vjernom prikazu srednjovjekovnog života s elementima fantazije, dvorcem, mostićima, ljudima, životinjama, biljkama, cvijećem kompletno napravljenim od lego-kocaka.

Kompleks je radio vikendima tijekom pet mjeseci, a da bi obavio građevinski dio posla, materijal je kupovao na specijaliziranim internetskim stranicama. Tu se odvija zakon ponude i potražnje, prodaju se materijali, novi oblici kockica, sve što je potrebno za zahtjevnije projekte. Lego-setovi kakvi se inače nude u trgovinama ne udovoljavaju njihovim potrebama, pa su takve online adrese mjesta na kojima se svakodnevno druže svjetski lego-istomišljenici.

Nije jeftino

– Nije to baš ni jeftin hobi kada se u obzir uzme da jedna kockica košta od 20 do 50 lipa. Ali prati nas i LEGO-korporacija koja verificiranim udrugama, 300 ih je u svijetu, donira materijal. Čak su tri člana naše Udruge dobila posao u LEGU, i sada u Danskoj rade kao dizajneri. No oni su baš vrh vrhova – govori Deni.

Njegov najveći projekt je piratska diorama s gusarima u prvom planu, a rado se prisjeća i postapokaliptičnih vozila nalik onima iz Mad Maxa. Tu je i novi projekt, gradske fasade s kraja 20. stoljeća, koje će u konačnici biti vjerne replike zgrada diljem Hrvatske. Lego se inače radi u modulima koji se mogu rastavljati i slagati, i tako se i prenose na izložbe.

– Mi se zapravo volimo igrati s kockicama. Ali koliko god to izgledalo kao igra, u biti je dosta opsežan posao. Za svaki model treba osmisliti plan, procijeniti koliko ćeš ići u širinu, dužinu, koliko materijala treba. Sve se to nacrta, osmisli. Do sada sam utrošio oko 50 tisuća kockica utkanih u razne modele. Poslije ih rastavljam, slažem u posudice po oblicima, veličinama, bojama, i onda opet ulazim u novi građevni pothvat – kaže Deni.

Lego-klub

Hrvatski Lego-klub nema niti jednog maloljetnog člana, mahom su to ljudi od 30 godina pa naviše, a najstarijem je 55. Uz našeg Denija, klub ima još jednog Dalmatinca, Šibenčanina, također lego-zaljubljenika. Njegova su specijalnost Jadrolinijini brodovi, koje u potpunosti radi od najpoznatijih kockica na svijetu.

 

Naslovnica Život