Mozaik Život

U svjetskom vrhu

Slatka Splićanka između kužine i baleta: slastičarka Tea Mamut odala nam male tajne iz svog zanata i života

U svjetskom vrhu

Kolači, torte, kreme i vafli, deserti i gulozarije, slatkiš u svom najslađem obliku opet nam se vraća na TV ekrane, po treći put na RTL i u već poznatom formatu pod nazivom 'Tri, dva, jedan – peci!'. A s njim nam stiže i simpatično, mlado splitsko lice, 28-godišnja slastičarka Tea Mamut, kojoj je ovaj angažman apsolutno drugačiji od svega što je do sada radila. Tea je dobila zahtjevnu ulogu, s popularnim kuharom Tomislavom Špičekom i poznatom zagrebačkom slastičarkom Žaklinom Troskot, vlasnicom slastičarne Amelie, imat će ulogu stručnog žirija.

Show će se početi snimati krajem studenoga, a kada ćemo ga moći vidjeti, i kako će to sve skupa izgledati, saznat ćemo uskoro. Ni Tea ne zna te detalje, poručujući nam kako će društvene mreže svakako izići s najnovijim slatkim vijestima. Pa tako i njezina Facebook stranica, koja broji više od 20 tisuća sljedbenika.

- Žiri je super, i znam da će nam svakako biti jako zabavno na snimanju. Ali kako bi i moglo biti drugačije uz uvijek vedrog i veselog Špičeka! Upoznata sam s konceptom emisije jer sam je gledala i ranije, i potvrđujem kako Špiček daje 'šuga'. Sigurna sam i kako ću od Žakline i Tomeka svašta i naučiti. Zato se baš veselim ovom angažmanu – kaže Tea, koja je mladim godinama usprkos nositeljica pozamašnog slastičarskog iskustva.

Između kužine i baleta

Zadatak žirija nije lagan, u isto vrijeme oni kandidate moraju pohvaliti, ali ih i pokuditi, naučiti ih i olakšati im tremu i slastičarske muke. Tea je mudro odlučila kako će svoju ulogu razvijati postupno, prateći prirodni slijed događanja. Zato i ne ide s određenim nastupom, ali bez obzira na to posve je sigurna da će u showu imati edukativni pristup.

- Cilj mi je i obrazovati natjecatelje i podijeliti znanje. Volim dati konstruktivne kritike, a očekujem možda i malo treme na početku. Normalno je da je uvijek bude, ali sve to vrlo brzo nestane, pogotovo kada si u dobrom društvu. A moje će svakako biti takvo – veli.

Posljednjih dana do Tee u njenom rodnom Splitu nije bilo lako doći, nije je bilo ni na njezinoj posljednjoj adresi, restoranu Perivoj. Praćenjem malih splitskih kuloara saznali smo kako priprema jedan slatki projekt, možda čak svoju vlastitu slastičarnicu, nešto o čemu već dugo sanja.

- Neću još o detaljima, ali nešto se događa, nešto se priprema i vidjet će se u vrlo bliskoj budućnosti. Riječ je o mom privatnom projektu, uz ovaj televizijski, mom dakako najvećem angažmanu – uspjeli smo nešto iz nje izvući.

Tea je prilično osebujna osoba, koja je, za one koji to ne znaju, jednom bila vrlo uspješna balerina. No u jednom je trenutku došla do prijelomne točke, životnog odabira u kojem je morala prednost dati jednoj od dvije mogućnosti. Na jednoj strani je bio ples. Na drugoj slastičarstvo. Na jednoj ulazak u baletni studio HNK i profesionalni angažman. Na drugoj ljubav prema kuhinji. Pitamo je je li bilo teško donijeti odluku.

- Nije, iako sam bila još jako mlada. Znala sam da mi balet može u životu ostati hobi, dok sam u slastičarstvu vidjela budućnost. Slastičarstvo je posao koji, za razliku do baleta, možeš raditi cijeli život. Ali nisam odustala od baleta, obožavam ići na predstave, i tada me uhvati takva nostalgija da se odmah poželim vratiti na pozornicu. Dobra vijest je da sam se baš nedavno ponovno vratila baletu, ali samo rekreativno – priča.

I u Splitu se mijenja kultura slatkog

Sudbina čuda čini, vjerovali ili ne, upravo je RTL na kojem je sada dobila i svoju ulogu na određeni način kumovao njezinoj životnoj karijeri. A dogodilo se to kroz show Ekskluziv i prilog o američkom studiju slastičarstva. Vodila ga je tadašnja RTL-ova zvijezda Tatjana Jurić, i Tea ga se jako dobro sjeća. Štoviše, kaže:

- Ma da, baš sam zahvalna onome tko je odabrao taj prilog, jer je to zapravo odredilo moj životni put. Otišla sam u svijet, dobila diplomu iz menadžmenta slastičarstva i pekarstva s Američkog kulinarskog instituta (CIA), i tako postala jedina Hrvatica koja je završila "kulinarski Harvard". Oduvijek sam bila zaljubljena u kuhanje, no ako bih tražila krivca za ovu profesiju, onda bi to bio Jamie Oliver. I sve dok se nisam upisala na CIA slastičarstvo, smatrala sam ga hobijem. A onda se hobi pretvorio u strast, a strast u profesiju – veli.

Kaže da je posebno dojmio chef Dominique Ansel, ili kako ga je zvala Njujorški tata, danas slavni kreator poznatog Cronuta, koji joj je jednom, nakon što se požalila da ne može nešto napraviti, rekao važne riječi. Naglasio joj je da ima mozak, dvije ruke i noge, zapitavši je u čemu je problem. Nakon toga nije više imala problema, samo je stisla zube i odradila posao. Zapamtila je i kada joj je kazao kako nakon Daniela, restorana ovjenčanog Michelinovim zvjezdicama, više ništa neće biti teško. I imao je, kaže, pravo.

- Pratim vijesti sa slastičarske scene, osobito Christophera Michalaka. Kada ne radim, kući skoro nikad ne radim kolače i definitivno mogu zamisliti dan bez slatkog. Primjećujem i kako se dječjim koracima i u Splitu mijenja slastičarska kultura življenja. Sirove torte su, primjerice, postale izrazito popularne i to me jako veseli, no u Splitu ih svakako fali, treba još za njih vremena. U Zagrebu je slika puno drugačija. Osobno od slatkog najviše volim kolače ili kekse s puno orašida, kombinaciju lješnjaka i čokolade. I kiselo-slatke ili slatko-slane kombinacije – kaže Tea, koja s čitateljima dijeli savjet, a on kaže - pažljivo čitajte recepte, sve precizno izvažite, pogotovo jaja i sol, i budite strpljivi.

Deserti za zvijezde

Tea nikada ne pojede kolač do kraja, tek dva zalogaja, ali uvijek ima nekoga u društvu koji će to završiti. Stažirala je uz bok svjetskim chefovima u New Yorku, a u čuvenom restoranu Daniele s 3 Michelin zvjezdice, njezine su deserte mogli kušati Michael Douglas, Kate Hudson, Matt Damon, Roger Federer, Natalie Portman.

 

Naslovnica Život