Mozaik Život

uz svjetski dan bez mesa

Dr. Vesna Vučičević: Vegetarijanstvo pomaže kod multiple skleroze

uz svjetski dan bez mesa

Pacijentica P.V. kojoj je u 28. godini dijagnosticirana multipla skleroza doživjela je poboljšanje zdravstvenog stanja nakon što je odlučila iz prehrane izbaciti meso, kaže dr. Vučičević

Pacijentica P.V. kojoj je u 28. godini dijagnosticirana multipla skleroza doživjela je poboljšanje zdravstvenog stanja nakon što je odlučila iz prehrane izbaciti meso, kaže dr. Vučičević

Aktivisti PETA-e
Današnji Svjetski dan bez mesa prilika je da razmislite o svojem odnosu prema životinjama i njihovim pravima, prirodi i vlastitom zdravlju, i da barem saslušate argumente ekologa, nutricionista i liječnika koji promoviraju zdravu, bezmesnu hranu.

“Meatout/Dan bez mesa” poklapa se i s početkom proljeća, pa se u Zagrebu održava Sajam zdrave hrane gdje građani degustiraju bezmesne proizvode, a mogu izmjeriti postotak masnoće u krvi i indeks tjelesne mase te od dr. Vesne Vučičević iz Udruge “Medikus” dobiti savjete o tome kao prijeći na besmesnu hranu. Doktorica Vučičević otkrila nam je što ju je motiviralo da i sama postane jedna od 150.000 vegetarijanaca u Hrvatskoj.

‘Povratak u život’

- Počela sam se hraniti vegetarijanski na fakultetu upoznavši kolegicu koja je izbjegavala meso od djetinjstva i uputila me na inspirativnu knjigu “Povratak u život” Anthonyja Satilaroa. Tijekom godine dana postupno sam zamjenjivala mesnu hranu biljnom. Umjesto mesa ispočetka sam jela sir, a s vremenom sam naučila pripremati sojine proizvode - kaže dr. Vučičević, koja se aktivno bavi sportom.

“Prehrana bez mesa ne znači odricanje, a kuhati vegetarijanski nije komplicirano, samo je potrebno malo mašte”, tvrdi ova liječnica.

Prestankom jedenja mesa smanjuje se rizik od srčanog infarkta, moždane kapi, raka i drugih kroničnih bolesti koje godišnje ubijaju milijune ljudi, štedi se i energija, a smanjuju se i računi za hranu. Izbacivanjem mesa pomaže se zaštititi tlo i vodu koji su važni za opstanak generacija što dolaze.

 Takva odluka znači i pomoć gladnima u svijetu jer na istom komadu zemljišta potrebnom za proizvodnju jednog kilograma mesa može se proizvesti 200 kg krumpira ili 160 kg rajčica, i to u istom razdoblju. Isto tako umjesto 50 kilograma govedine možemo dobiti 1000 kg trešanja, 6000 kg mrkve i 4000 kg jabuka. I konačno, izbacivanjem mesa spasit će se nevina bića iz zatočeništva, izolacije, obespravljenosti, sakaćenja, zlostavljanja i klanja... zato vegetarijanstvo i jest nov način razmišljanja.

- Prema najnovijim istraživanjima, kod vegetarijanaca je niži postotak pojedinih vrsta tumora, kao npr. debelog crijeva, dojke i prostate - ističe dr. Vučičević.

Zahvaljujući niskim vrijednostima masnoća vegetarijanci imaju prosječno nižu tjelesnu težinu, niži krvni tlak i rjeđe obolijevaju od dijabetesa tip 2, a i dulje žive.

- Kad smo kod zdravlja, iznijet ću vam iskustva svojih pacijenata kojima je odricanje od mesa poboljšalo zdravlje - kaže dr. Vučićević te navodi:

“Pacijent T. M. (55) je zbog stresa na poslu dobio šećernu bolest. Uz lijekove koje je pio, u prehrani je meso zamijenio povrćem, a slatkiše dijabetičkim čokoladama. Uveo je vožnju bicikom tri puta tjedno, pa su mu se vrijednosti šećera u krvi ubrzo normalizirale i tvrdi da je pun energije.

Pacijentici P.V. u 28. godini liječnici su dijagnosticirali multiplu sklerozu. Prepisali su joj lijekove i fizikalnu terapiju, ali se stanje nije poboljšavalo. Odlučila je probati makrobiotičku prehranu i upisala se na tečaj kuhanja. Pod stručnim vodstvom mijenjala je prehranu uvodeći mahunarke i žitarice, a izbjegavajući meso. Postupno su joj se hod i vid poboljšali, te se vratila na posao.

 

 

Naslovnica Život