Mozaik Život

Imotski poludio: u četiri godine čak 85 brakorazvodnih parnica!

Dok poznati imotski brakovezac Nediljko Babić Ganster godinama radi na zbližavanju usamljenih parova u Imotskoj krajini, posredstvom kojega je u zadnjih 20-ak godina sklopljeno više od 250 brakova, statistika pokazuje kako razvodi brakova, na žalost, nisu mimoišli ni Imotsku krajinu.

U imotskoj, tradicionalnoj sredini brak sklopljen crkveno bio je svetinja, njime su mladenci dali zavjet kako će ostati u dobru i u zlu zajedno “sve dok ih smrt ne rastavi”. U zadnje vrijeme lanci ljubavi i uzajamnog razumijevanja pucaju i sve je više onih koji traže sudskim putem poništenje braka.

U posljednje četiri godine na Općinskom sudu u Imotskom pokrenuto je 85 brakorazvodnih parnica, tj. tužbi za poništenje brakova ili sporazumnih zahtjeva bračnih drugova.

- Mladi danas brzopleto ulaze u brak ne razmišljajući. To je danas jedan od glavnih razloga da im se brakovi proglašavaju nevaljanima, ako crkveni sud utvrdi razloga za to. Nedovoljna trijeznost, manjak razboritosti i neusvojeno znanje o bitnim svojstvima ženidbe, a to su jedincatost, nerazrješivost i rađanje potomstva čine da su brakovi danas u takvoj pogibelji.

Jako je važno da se mladim zaručnicima kroz tečajeva koje crkva organizira tijekom godine ukaže na bitna svojstva ženidbe. Ujedno i sekularizacija, javno mnijenje doprinose da se mladi koji ulaze u brak ponašaju neodgovorno. Previše polažu računa na pompu i dekoraciju, a pritom zanemaruju bitno – rekao nam je u razgovoru jedan svećenik.

Drugi bitan trenutak razvrgavanja brakova je i sve veća osviještenost žena na nasilje njihovih muževa. Samo u prošloj 2008. godini u imotski policajci evidentirali su 89 prekršaja iz članka 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Kada ženu koja je prijavila nasilje, a koje je uglavnom fizičko, pitate otkad to traje i zašto prije nije prijavila, uglavnom je, saznajemo od djelatnika policije, odgovor kako se bojala, da nije imala hrabrosti, pomalo i zbog sramote što će reći okolina.

Ponekad je odgovor da “njegovo takvo nasilno ponašanje traje još otkad su bili momak i djevojka”. Na žalost, tim brojkama treba pridodati i dio onih bračnih drugova koji su svoj brak razvrgnuli i ne žive u sretnoj bračnoj zajednici, ali to još uvijek nisu i službeno obznanili.

Vedrana Bekavac-Šuvar/EPEHA

Naslovnica Život
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last