Mozaik Život

Znanstvenici: Stvorit ćemo lijek za nesretnu ljubav!

Da je ljubav samo kemijska reakcija znanstvenici propovijedaju već neko vrijeme, otkad je otkriveno kako su za zaljubljenost krivi hormoni i složeni spojevi koji nam struje kroz tijelo. 

No, Larry Young, profesor neurologije na Sveučilištu Emory, u američkoj savetnoj državi Georgiji, otišao je korak dalje.

Za sve je kriv oksitocin

Young je proučio neurokemijske procese u mozgu, odgovorne za osjećaj zaljubljenosti, pa je spoznao kako je oksitocin, kemikalija koja je - kako kod životinja tako i kod ljudi - odgovorna za razvijanje prisne veze između majke i djeteta, zaslužna i za nježne osjećaje koje počinjemo gajiti prema osobi koja nam je osvojila srce.

Na temelju rezultata svog istraživanja Young je zaključio kako u skoroj budućnosti ne bi trebalo biti prepreke za pronalazak lijeka za nesretnu ljubav, jer, vjeruje, taj opjevani fenomen nije ništa više nego složena kemijska reakcija.

Poništavanje

Young je u članku objavljenom u časopisu Nature najavio da ćemo u budućnosti, kao što već stoljećima koristimo afrodizijake, koristiti njihovu suprotnost, koja će nam liječiti slomljena srca - poništavajući osjećaje koje smo razvili prema osobi koju nismo smjeli zavoljeti ili koja nas je iznevjerila.

t.s.

Naslovnica Život