Mozaik Život

Dijele ih tisuće kilometara

Sirijske rane student stomatologije i veterinar liječe preko WhatsAppa

Dijele ih tisuće kilometara

U siječnju ove godine iz sirijske Madaje, grada udaljenog 45 kilometara od prijestolnice Damaska, stizale su dramatične fotografije i informacije o ljudima, uglavnom djeci, koji umiru od gladi. Svjetske humanitarne organizacije i agencije izvještavale su o strašnim uvjetima života u gradu koji je od srpnja prošle godine pod opsadom snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu, konvoji s hranom i lijekovima teško su se probijali, nestašica hrane bila je takva da je kilogram riže koštao 275 eura.

Jedan oblik pomoći, virtualni, ipak stiže do Madaje s udaljenosti od gotovo deset tisuća kilometara, od skupine liječnika – ortopeda, kirurga, internista... – koji WhatsApp porukama i telefonskim razgovorima pomažu dvojici "kolega" u malenoj priručnoj bolnici u tom sirijskom gradu.

Tajni 'konzilij'

Nedavno je sirijsko-američki ortoped, dok je s djecom kupovao u Walmartu u Grand Rapidsu u Michiganu, dobio poruku o teškoj ozljedi tinejdžera kojega je metak pogodio u nogu i prošao kroz tibiju, slomljena kost probila je kožu poput strijele. Ortoped u SAD-u, stručnjak za složene operacije kostiju, nazvao je u Madaju, gdje su tog dana u bolnici na dužnosti bila dvojica muškaraca, 25-godišnjak koji je bio student prve godine stomatologije kad je u Siriji 2011. izbio građanski rat, i veterinar u srednjim 40-im godinama.

Gangrena se već počela širiti nogom mladog pacijenta, student stomatologije porukama je pitao ortopeda što da učini, a ovaj ga je u telefonskom razgovoru vodio kroz proceduru spašavanja ranjenog tinejdžera. Liječnik u Americi – čije se ime, kao ni imena kolega koji također na daljinu pomažu Madaji, ne pojavljuje u javnosti zbog zaštite njihovih obitelji i kolega u Siriji – jedini je ortoped u "Madaya Medical Consultants", skupini koju čini dvadesetak liječnika, mahom sirijsko-američkih medicinskih stručnjaka, čije specijalnosti uključuju pedijatriju, ginekologiju i pulmologiju.

Oni se digitalno sastaju u WhatsApp "chat roomu" i omogućavaju neprekidnu pomoć bolnici u Madaji, u koju humanitarni konvoj nije stigao od svibnja, a iz grada se dopušta odlazak samo onima koji su najteže ozlijeđeni ili bolesni, te evakuacije zahtijevaju složene pregovore.

Golemi je to teret za jedinu dvojicu preostalih medicinskih djelatnika u bolnici u Madaji, a nijedan od njih nije školovan na medicinskom studiju. Najvještija gradska zdravstvena djelatnica, medicinska sestra s iskustvom u anesteziologiji, uspjela je proljetos pobjeći nakon što je počela dobivati prijetnje smrću.

Neuništivi wi-fi

Srećom, opsada ne može zaustaviti Wi-Fi u Madaji, zahvaljujući skupini nedalekih telefonskih tornjeva kojima upravlja Syriatel, sirijski mobitelski gigant čiji je vlasnik Rami Makhlouf, rođak predsjednika Bashara al-Assada. U veljači ove godine pulmolog u Idiji, koji je odrastao nedaleko od Madaje, shvatio je kako može koristiti taj Wi-Fi kako bi "prokrijumčario" medicinske savjete u grad pod opsadom.

Preko svoje Facebook stranice je poslao SOS tražeći liječnike koji govore arapski da se priključe WhatsApp "chat roomu", i za 24 sata se javilo više od 20 liječnika. Da ne bi došlo do zagušenja, neke je morao i odbiti. Tako se oformila skupina koja svojim znanjem pokušava pomoći malenoj bolnici u Madaji. Nije to jedini telemedicinski program pomoći Siriji, ali Madaja je jedino područje pod opsadom bez ijednog školovanog liječnika.

Student stomatologije i veterinar uz pomoć liječnika uspijevaju obavljati zahvate koji daleko nadmašuju njihovo znanje i iskustvo. Obradili su nebrojene rane od vatrenog oružja, napravili nekoliko amputacija, desetak carskih rezova, dijagnosticirali različite bolesti, od meningitisa do tumora.

Proteklih im je tjedana internistica iz Virginije pokušavala pomoći dijagnosticirati zbog čega je jedna žena odjednom izgubila vid i ima halucinacije. Da je pacijentica s takvim problemima ušla u njezinu američku kliniku, odmah bi je poslala na magnetsku rezonanciju, ali takve opreme u Madaji nema, pa internistica iz Virginije i još troje liječnika pokušavaju na daljinu otkriti o čemu je riječ iskušavajući različite lijekove koje bolnica ima kako bi utvrdili hoće li nešto od toga pomoći.

U srpnju je ta ista internistica, oporavljajući se od rađanja svoga drugog djeteta, pomogla dvojcu u Madaji da naprave carski rez na ženi koja je nosila blizance. Veterinaru nije bio problem napraviti rez, ali nije bio spreman za veliku količinu krvi koju je majka izgubila. Trebala joj je transfuzija, pa je liječnica iz Virginije davala savjete studentu stomatologije o davanju dviju jedinica krvi svakih 30 minuta kako bi se vidjelo hoće li majka imati alergijsku reakciju na krv. Cijela procedura izvedena je uz razmjenu niza poruka koje su jurile s jedne na drugu stranu svijeta. Na kraju je carski rez uspješno obavljen, majka i bebe su dobro.

Kad ostanu molitve...

– Zahvaljujemo Bogu na ovoj skupini liječnika koji nam pomažu, bez njih bismo imali više pitanja nego odgovora – kaže veterinar u Madaji.

Za liječnike iz WhatsApp skupine digitalna veza s Madajom postala je opsesija, stalno provjeravaju svoje mobitele kako bi bili sigurni da su odgovorili na svako postavljeno pitanje. I onima koji nemaju osobnih poveznica s tim gradom, WhatsApp grupa dala je osjećaj konkretne solidarnosti s onima koji pate u Siriji.

Virtualna medicina, naravno, nije dovoljna da Madaju održi zdravom, nema dovoljno lijekova ni opreme, student stomatologije i veterinar ne mogu i ne znaju obaviti sve potrebne zahvate. U takvim situacijama liječnici mole za pacijente, a "chat room" utihne, ali to ih ne obeshrabruje jer se drže one izreke: "Ako spasimo jedan život, to je kao da smo spasili cijelo čovječanstvo."

 

Naslovnica Život