Mozaik Život

seksistički ispad

Janša novinarke nazvao odsluženim prostitutkama

seksistički ispad
Uredništvo informativnog programa slovenskog javnog tv servisa pozvalo je vodstvo javne televizije da zaštiti novinare i njihovu neovisnost od političkih pritisaka takve vrste

Dvije novinarke slovenskog javnog televizijskog servisa najavile su tužbu protiv bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše, a na Janšine toksične opaske na "twitteru" da su one "odslužene prostitutke" javne televizijske kuće koja širi propagandu protiv njegove stranke reagirala je i novinarska zajednica, nazvavši to skandaloznim seksističkim ispadom.

"Na nekakvoj Facebook stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan", napisao je na svom twitter računu čelnik najveće oporbene stranke i bivši premijer, dan nakon večernjeg televizijskog dnevnika u kojemu se njegova stranka opet navodila u negativnom kontekstu.

Janša je tom sarkastičnom twitter porukom bijesno reagirao na priloge koje su objavile novinarka Evgenija Carl i urednica Mojca Pašek Šetinc. U njima je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prikazana kao ekstremistička stranka koja širi mržnju i netoleranciju, te ima veze s ekstremističkim skupinama koje zagovaraju reviziju prošlosti.

To se dokumentiralo navodom da su u Facebook skupinu "Legija smrti" koja komemorira jednu kolaboracionističku slovensku postrojbu iz Drugog svjetskog rata navedeni kao članovi i neki istaknuti članovi i parlamentarni zastupnici Janšine stranke, što oni negiraju i tvrde da su upisani bez svog znanja.

Aktiv novinara na Slovenskoj televiziji i njeno vodstvo, te slovensko novinarsko društvo naveli su u izjavama za javnost da osuđuju "uvredljiv i ponižavajući napad na dvije kolegice", dok one kažu da razmišljaju i o tužbi protiv političara i bivšeg premijera zbog njegova nepristojnog, neodmjerenog i seksističkog napada koji je izazvao njihov novinarski rad.

Uredništvo informativnog programa slovenskog javnog tv servisa pozvalo je vodstvo javne televizije da zaštiti novinare i njihovu neovisnost od političkih pritisaka takve vrste.

"Očekujemo konkretne mjere i sve ostalo kako do ovakvih napada više ne bi dolazilo", naveli su novinari sa Slovenske televizije.

U krugovima bliskim Janši navode kako se njihova stranka stalno i sistematski blati u javnim servisima koji su pod utjecajem ljevice, te da je Janšin twit bio  "satira" s malo jačom sarkastičnom oštricom, bez želje da se vrijeđaju žene.

Naslovnica Život