Mozaik Život

POLJIČKI SENTIMENTI

Mjuzikl, pa film: hrabra Mila i dična Dalmacija Anti Matijeviću vječna su inspiracija

POLJIČKI SENTIMENTI
Libreto za dječji mjuzikl "Mila Gojsalić", scenarij za igrani film o Mili Gojsalić, nagrade na Melodijama hrvatskoga juga u Opuzenu, brojna priznanja na Malom Splitu, suradnja s klapama "Maslina", "Šibenik", "Konistra", "Pasika", zbirka pjesama... dio je to umjetničkog životopisa pjesnika s poljičkog kamena, Ante Matijevića iz Kostanja.

Lijepi niz nagrada ovog 38-osmogodišnjeg autora nedavno je pozlaćen još jednom nagradom, ovaj put najbolju ocjenu dobio je od publike na Melodijama hrvatskog juga u Opuzenu za pjesmu "Nek zapiva galeb bili" u izvedbi Zdravka Škendera i Tihomira Krstičevića.

Nagrada svakome mnogo znači, a kad dolazi od publike, to je poseban osjećaj, kaže nam Matijević.

"Sve što pišem, stvaram, radim, radim za publiku, ljudi su mi još uvijek inspiracija, a ovo naše podneblje, ova lipa Dalmacija, pogledajte ovu divotu, to je ono što mi je posebno nadahnuće" - priča nam Matijević dok obilazimo jedan od najljepših vidikovaca na Jadranu, onaj iznad Omiša i Zakučca.

Tamo na pola puta od Omiša do ceste za Poljičku kneževinu puca najljepši pogled na ušće Cetine, slap Ilinac, Omiš, te sve do otoka, a usred omiške stine podignut je spomenik Mili Gojsalić, dičnoj poljičkoj junakinji, koja je po legendi u turskoj opsadi dala život za spas Poljica. Zato u poljičkom kraju posebno štuju legendu o Mili Gojsalić, a poljička junakinja bila je Matijeviću inspiracija za mjuzikl i za film.

Matijević s festivalskom nagradom


Djeca uživljena u uloge

"Svi mi koji smo ponikli u ovom kraju oduvijek pamtimo priče o Mili pa mi se činilo zanimljivim napraviti nešto novo i zanimljivo. Uz pomoć velikog čovjeka i prijatelja Jovice Škare okupio sam djecu i predložio im mjuzikl 'Mila Gojsalić'. Djeca su bila oduševljena, uživljena, ozbiljno su shvatili uloge, predano radili i napravili pravu predstavu.

To nam je više puta pokazala i publika, a naša dječja 'Mile Gojsalić' doživjela je veliku popularnost i na lokalnoj televiziji" - priča Matijević.

Rad s djecom, kako kaže, za njega ima najviše smisla.

"Moramo ovu bogatu povijest ostaviti mladima u naslijeđe, ako ih ničemu ne učimo, što ćemo imati za stotinu ili dvjesto godina? Zato je rad s djecom vrijedan i za mene je uvijek poseban izazov, nagrada i inspiracija" - rezimira Matijević.

"Poljički kraj i tragedija Mile Gojsalić inspirirala je i poznatog režisera Nikšu Sviličića koji priprema film o poljičkoj junakinji, a ja sam zadužen za scenarij. Riječ je o velikom projektu, nadam se da ćemo uspjeti, a suradnja sa Sviličićem me itekako veseli, jer je to veliki znalac, talent i iznad svega izvrstan čovjek.

Čini mi se da me Bog uvijek nekako nagradi suradnjom s takvim ljudima, jer je takav i Jovica Škaro, utemeljitelj 'Srdelica' i 'Malog Splita', zatim moji Kostanjci, klapa 'Pasika', Želimir Škarpona... Želio bih zahvaliti svim tim divnim ljudima, jer će mi oni i dalje biti najveća podrška - poručio je Matijević.

PIŠE: OJDANA KOHAREVIĆ, FOTO: JAKOV PRKIĆ/CROPIX

Naslovnica Život