Mozaik Život

TRAVEL CHANNEL

Bizarre Foods promovira Dalmaciju: 'Pečeni puh? Uh!'

TRAVEL CHANNEL
Materijali koje su snimili u Dalmaciji, prema redateljevim riječima, spadaju u sam vrh onoga što su do sada napravili. Štoviše, spadaju u “top 5”! – kazao nam je Alan Mandić, direktor agencije “Secret Dalmatia”, koja je ekipi američke putopisno-gastronomske serije “Bizarre Foods with Andrew Zimmern” pomogla odabrati najzanimljivija mjesta u Splitu i okolici za potrebe jedne epizode toga popularnog serijala.

Serija se prikazuje na Travel Channelu, a prva sezona je startala još početkom 2007. godine. Prema nekim procjenama, “Bizarre Foods” ima gledanost od oko devet milijuna po epizodi, pa je ovakva promocija turističke gastrodestinacije za Split i okolicu od velikog značenja.

Ništa mu se na gadi

Ekipa je, osim Splita, željela posjetiti i okolicu, ali produkcijski uvjeti su bili limitirani udaljenošću od najviše sat vremena vožnje. Stoga će svoje mjesto u “Bizarre Foodsu” naći još i Trogir, Trilj te otok Brač.

Inače, koncept emisije temelji se na istraživanju lokalne kuhinje na Zimmernovim putovanjima diljem svijeta, s tim da se naglasak stavlja na ono što Amerikanci u gastronomiji doživljavaju egzotičnim, gadljivim ili bizarnim. No, ma koliko neko jelo izgledalo neobično, uvijek će završiti u ustima Andrewa Zimmerna, koji je na svom Instagram profilu već otkrio neke od detalja svoje gastroavanture po Hrvatskoj.

Na otoku Braču je kušao pečene puhove, što je, naravno, izazvalo vrlo podvojene reakcije njegovih Instagram sljedbenika, no zato su komentari na fotografije pečene janjetine bili ipak unisoniji. “Znaš da će ručak biti super čim ti treba alat iz garaže za razrezati ga”, jedan je od njih.

Zimmern oduševljen

U Splitu je Andrew Zimmern snimio mnogo kadrova na Pazaru i Peškariji, a tradicionalnu, autentičnu kuhinju, kako doznajemo, isprobao je i u “Villi Spiza”.

– Mi smo im pružili različite sugestije, no na kraju su oni napravili svoj odabir, tako da ni ja ne znam što će se sve točno naći u ovoj epizodi serijala, ali ono što vam sa sigurnošću mogu reći jest to da je Zimmern bio naprosto oduševljen Hrvatskom – kazao nam je Alan Mandić.

siniša jović


Naslovnica Život