Mozaik Život

skidaju se

Sloboda bradavicama: golišava kampanja zapalila internet

skidaju se
Današnji je svijet prepun neobičnih pokreta koji se bore za prava svojih sudionika. Bilo da je riječ o borbi za prava životinja preko slavnih Occupy aktivista do globalnih akcija poput Ice Bucket Challengea. Međutim, najnovije okupljanje na internetu će vas zapanjiti.

Kako javlja Jutarnji list, pokret 'Oslobodi bradavicu' (FreeTheNipple) potiče žene da slikaju svoje gole grudi i fotografije objavljuju na Twitteru. Kampanja koja je osvojila svijet i umalo 'slomila internet' pokrenuta je nakon što su se jednoj tinejdžerki na Islandu rugale kolege s fakulteta jer je postavila sliku svoje bradavice kako bi promovirala 'dan slobodnih bradavica'.

U znak podrške mladoj Islanđanki žene širom svijeta su počele postavljati slike svojih golih bradavica na Tiwtteru. Iako neke društvene mreže poput Facebooka zabranjuju pokazivanje golotinje, kampanja se proširila internetom poput zaraze.

Cilj kampanje jest da se ukaže na nepravednu seksualizaciju ženskog tijela.

- Bradavice su samo dio tijela. I muškarci isto imaju bradavice i mogu ih pokazivati svugdje. Zašto i žene ne bi smjele raditi isto - pita se Heiður Anna Helgadóttir, predsjednica u Feminističkoj organizaciji Islandskog sveučilišta dodajući kako je kampanja 'FreeTheNipple' ušla u kategoriju borbe za ravnopravnost.

Ako želite i vi podržati ovu kampanju, sliku svoje gole bradavice postavite na Twitter i stavite hashtag #FreeTheNipple.

PSD, FOTO: TWITTER

Naslovnica Život