Mozaik Život

kako nas varaju

Hrvatski liječnici na internetu razotkrivaju šarlatane: evo istine iza nekih neutemeljenih tvrdnji

kako nas varaju
Kako bi zaštitili građane od prevaranata i šarlatana koji nude “čudotvorne” terapije za liječenje i sprječavanje bolesti, za koje nema nikakvih dokaza da su učinkovite i sigurne, skupina znanstvenika pokrenula je portal “Dokazi u medicini” (www.dokaziumedicini.hr), na kojemu će svatko moći postaviti pitanja o dokazima koji stoje iza nekih preparata koji se nude na tržištu i obećavaju blagotvorne učinke, a zapravo mogu biti iznimno opasni za zdravlje. Znanstvenici će odgovor na upite potražiti u medicinskoj literaturi i zatim to objaviti.

– Svakodnevno se u javnosti mogu pročitati tvrdnje o učinkovitosti kojekakvih terapija – nude se čudesni lijekovi za neplodnost, kreme koje povećavaju grudi i usput sprječavaju nastanak tumorskih stanica, čaj za visoki i niski tlak, koji visoki tlak liječi ako se pije vruć, a niski tlak liječi ako se pije hladan. Prodaju se kojekakvi uređaji koji liječe sve poremećaje za koje ste ikad čuli, a ljudi će u želji da poboljšaju zdravlje, ublaže bol i izliječe bolest probati sve i svašta, no malo je mjesta na koja se mogu obratiti da bi se kritički procijenile tvrdnje o učinkovitosti proizvoda koji obećavaju blagotvorne učinke na zdravlje.

Zbog toga smo pokrenuli ovaj portal, a tim znanstvenika koji stoji iza njega očekuje da će on postati važan izvor informacija za sve koji traže pouzdane informacije o terapijama koje zvuče predobro da bi bile istinite, posebice što neke od šarlatanskih terapija mogu ozbiljno narušiti zdravlje i uzrokovati smrt – ističe prof. dr. Livia Puljak s Medicinskog fakulteta u Splitu, koja je voditeljica projekta. Na portalu “Dokazi u medicini” već su postavili odgovore na neka pitanja, na koja su ih, na temelju razgovora sa svojim pacijentima, upozorili liječnici. Donosimo nekoliko od tih pitanja i odgovora.

– Jantarne ogrlice na djeci

Mnogi roditelji djeci stavljaju ogrlice od jantara s uvjerenjem kako će to ublažiti djetetove bolove, slinjenje i nervozu zbog izbijanja zubića. Međutim, riječ je o opasnoj šarlatanskoj terapiji za koju nema nikakvih dokaza o učinkovitosti, a može biti opasna jer se ogrlicom dijete može udaviti ili se može ugušiti ako se ogrlica prekine i dijete udahne kuglice.

– Soda bikarbona kao lijek za rak

U zadnje vrijeme često se pojavljuju informacije o liječenju raka sodom bikarbonom. Soda bikarbona je natrijev hidrogen karbonat i bilo koja uporaba, osim lokalne, dovodi do poremećaja pH vrijednosti i remeti normalne odnose u vrlo fino ugođenom okolišu ljudskog tijela. Zapravo se, zbog svoje lužnatosti, soda bikarbona i koristi kao lijek kod ozbiljnih poremećaja acido-baznog statusa organizma (poremećaj pH vrijednosti), ali pod budnim okom liječnika i uz česte kontrole.

Teorija o tome da soda bikarbona može liječiti rak često se obrazlaže time što navodno neki oblici gljivičnih infekcija mogu uzrokovati rak, a soda bikarbona može ubiti gljive. Te tvrdnje nisu znanstveno utemeljene.Trenutno se mogu naći dokazi iz znanstvene literature da soda bikarbona ispitivana na izoliranim karcinomskim stanicama u laboratoriju negativno utječe na tumorske stanice, primjerice na izoliranim stanicama karcinoma pluća.

Međutim, u laboratorijima diljem svijeta svakodnevno se pronalaze tvari koje na izoliranim stanicama u laboratorijskim posudama djeluju učinkovito, ali velika većina tih lijekova ne pokaže dovoljnu sigurnost i učinkovitost na laboratorijskim životinjama, zanemarivo mali broj dođe do kliničkih ispitivanja na ljudima, a još manji broj se za njih pokaže učinkovit i siguran. Zaključno, trenutno nema dokaza da je soda bikarbona siguran i učinkovit “lijek” za bilo koju vrstu tumora.

– Hrskavica morskog psa protiv karcinoma

Hrskavica morskog psa u praškastom obliku reklamira se kao navodni lijek za karcinom. Međutim, nema nikakvih znanstvenih dokaza da hrskavica morskog psa ima ikakve pozitivne učinke na bilo koju vrstu karcinoma. Kad god se reklamira neki “lijek za karcinom”, trebate odmah biti vrlo sumnjičavi jer karcinom nije jedna bolest. Svaka vrsta karcinoma priča je za sebe.

Što se tiče hrskavice morskog psa, ona je istražena u više studija na ljudima, ali ni jedna nije pokazala da taj pripravak ima ikakvu korist ni za jednu vrstu karcinoma kod koje je istražen. Niti pomaže ljudima koji imaju uznapredovali karcinom, niti povećava njihovu kvalitetu života. Ne nasjedajte na to, savjetujte se sa svojim liječnikom. Nije istina da nemate što izgubiti ako pokušate.

– Detoksikacija organizma

Različiti proizvodi (čajevi, hrana, kozmetika, pripravci, uređaji…) reklamiraju se kao sredstva za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma od “toksina” (otrova). Kad je britanska organizacija “Razumno o znanosti” istražila što je u tim proizvodima i na kojim znanstvenim dokazima počivaju, utvrdili su kako sve kompanije koje reklamiraju proizvode imaju svoju definiciju “detoksikacije”, kao i da se u opisu većine proizvoda ne navode nikakvi dokazi koji bi poduprli tvrdnje proizvođača o “detoksikacijskom” djelovanju.

Također, našem organizmu “detoksikacija” različitim proizvodima uopće nije potrebna jer imamo organe kao što su jetra, probavni sustav i bubrezi, čiji je posao uklanjanje nepotrebnih tvari iz organizma.

– Ljekovito koloidno srebro

Koloidno srebro je otopina čestica srebra u tekućini. Prema dokazima iz literature, ne postoji ni jedan učinak kojim se hvale osobe/tvrtke koje ga prodaju. Proizvođači lažno tvrde da je koloidno srebro “najučinkovitije sredstvo u prevenciji bolesti”, da omogućuje “optimalnu prirodnu zaštitu” od mnogobrojnih bolesti i da učinkovito liječi brojne bolesti čijem popisu nema kraja.

Kad bi tako lako bilo spriječiti i liječiti bolesti, nitko ne bi bio bolestan. Nažalost, nema čudotvornih sredstava za liječenje svega i svačega. Za svaku tvrdnju o učinkovitosti nekog pripravka za neku bolest, proizvođač i prodavač bi trebao dati odgovarajući dokaz o učinkovitosti i sigurnosti tog pripravka. Takvih pravih dokaza za koloidno srebro nema. Također, pretjerane doze srebra mogu izazvati nepovratna oštećenja zdravlja, uključujući oštećenja bubrega i neurološke napadaje. Može izazvati nepoželjne reakcije u kombinaciji s nizom lijekova.

divna zenić rak

Ekipa za dokaze

Portal “Dokazi u medicini” pokrenut je uz potporu Ministarstva znanosti, kao jedan od projekata hrvatskog ogranka Cochrane kolaboracije (međunarodne organizacije koja izrađuje i promovira neovisne dokaze u medicini). Uz urednicu prof. dr. Liviju Puljak, na portalu će surađivati prof. dr. Damir Sapunar, prof. dr. Ana Marušić, prof. dr. Matko Marušić, prof. dr. Ivica Grković, prof. dr. Katarina Vukojević, prof. dr. Ivica Puljak, doc. dr. Viljemka Bučević-Popović, doc. dr. Sandra Kostić, dr. med. Mersiha Mahmić-Kaknjo, prof. dr. Vesna Kušec, mr. Filipa Markotić, doc. dr. Marija Raguž, doc. dr. Davorka Vrdoljak, doc. dr. Tomislav Franić, dr. Irena Zakarija-Grković i dr. med. Mario Malički.

Naslovnica Život