Mozaik Život

gradski klubovi klone se puštanja turbo-folka

Nigdje "Aspirina": narodnjaci u Splitu gube dah

gradski klubovi klone se puštanja turbo-folka

Iako sve ide puževim koracima, scena u Splitu je živnula, a klima postaje drugačija. Možda je općenito došlo do zasićenja narodnjacima ili se probudila kritička svijest - komentar je Predraga Lovrinčevića


Iako sve ide puževim koracima, scena u Splitu je živnula, a klima postaje drugačija. Možda je općenito došlo do zasićenja narodnjacima ili se probudila kritička svijest - komentar je Predraga Lovrinčevića

Nakon što je klub “Hula Hula”, poznatiji kao “Jungla”, prije dva mjeseca, počeo s novim programom koji umjesto turbo-folka nudi partyje i koncerte, i klub “Obojena svjetlost”, nekoć također omiljeno okupljalište urbane mladeži, najavljuje oživljavanje koncertne scene.

“Hladno pivo”, “TBF”, “Jinx” samo su neki od bendova koje Brane i Crni, voditelji klupskog programa, namjeravaju ovoga ljeta dovesti na pozornicu “Obojene”.

- Postavljamo pozornicu na istome mjestu gdje je nekoć bila i pripremamo se za nadolazeću sezonu. U međuvremenu se u Klubu petkom održavaju svirke uživo. Može se čuti dobra glazba, a sasvim sigurno je da narodnjaka nema niti će ih biti - kazao nam je Brane.

Mladež koja ne voli cajke mogla bi tako konačno doći na svoje. Naime, kako tvrde upućeni, ozračje u gradu polako se mijenja.

- Iako sve ide puževim koracima, scena u Splitu je živnula, a klima postaje drugačija. Možda je općenito došlo do zasićenja narodnjacima ili se probudila kritička svijest. Nije ni važno, bitno je da stvari idu nabolje, no ono što najviše nedostaje u razvoju klupske scene, odnosno kulturno-glazbenih programa, jest podrška Grada, koju, primjerice, Varaždin pruža svojim građanima - komentirao je Predrag Lovrinčević Lovre iz Harpoon blues banda, inače dugogodišnji splitski promotor bluesa.

Sigurni da se narodnjački melos neće oriti iz zvučnika, Splićani mogu navratiti do O’Hare na Zenti, gdje uglavnom četvrtkom gostuju bendovi, a ostalih dana organizirane su tematske večeri, kao što su trash i dalmatinska.

Bogat koncertni program tijekom cijelog tjedna ima i klub “Quasimodo”, a različitih glazbenih događanja ne nedostaje ni u “Kocki”.

Zagrijavanje za provod do jutarnjih sati može početi u klubu “Ghetto”, u susjednom “Fluidu”, “Pulsu” i “San Giovanniju”, “Malom princu” ili u “Red Roomu”.

Kako uteć?

Umjesto nekadašnjeg kluba “Tribu”, uskoro će se otvoriti “Hemingway bar”. Ljubitelji irskog piva i glazbe mogu svratiti u Irish pub u Velebitskoj, a u istoj ulici su blues i jazz večeri u pivnici “Studio 21”. Onima koji žele “zaružiti” do zore, otvorena su vrata “Kuke” na Starom placu i “Sing Singa” na Poljudu. U blizini je i klub “Vanilla”, a na Bačvicama bar “Tropic”.

 

Naslovnica Život