Mozaik Život

Farmaceutska podvala

Ne nasjedajte! Gripa je imuna na antivirusne lijekove

Farmaceutska podvala
Nakon što su objavili da je ovosezonski virus gripe mutirao, zbog čega cjepivo neće biti dovoljno efikasno, iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) poručuju da su građanima u borbi protiv gripe na raspolaganju antivirusni lijekovi (inhibitori neuraminidaze) koji su, kako napominju, djelotvorni kod svih sojeva gripe. Radi se o lijekovima Tamiflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koji, prema objašnjenju iz CDC-a, umanjuju simptome gripe i ubrzavaju oporavak nakon nje.

Neovisne analize, međutim, pokazuju da to nije istina, te da su informacije o njihovoj djelotvornosti rezultat netransparentnih istraživanja čije su rezultate u javnosti frizirale farmaceutske tvrtke. Neprofitna organizacija “Cochrane”, koja okuplja zdravstvene djelatnike, znanstvenike i pravnike iz 120 zemalja s ciljem neovisnih analiziranja i prikupljanja dokaza u području medicine, objavila je, naime, da Tamiflu i Relenza nisu ni približno učinkoviti kao što se godinama smatralo, te kako, uz to, mogu uzrokovati i ozbiljne nuspojave, o kojima se dosada šutjelo.

Iz “Cochranea” stoga upozoravaju na upitnu opravdanost nabavljanja tih lijekova, što su države diljem svijeta činile, i to posebice nakon izbijanja takozvane svinjske gripe prije pet godina.

Konkretno, oba lijeka, kako ističu iz “Cochranea”, smanjuju trajanje gripe samo za pola dana, a dokazi o sprečavanju komplikacija, kao što su upala pluća i bronhitis te smanjenju postotka hospitalizacija, nisu utvrđeni. Također, “Cochrane” nije utvrdio ni da uzimanje tih lijekova sprečava širenje virusa gripe s jedne osobe na drugu. Istodobno, iz “Cochranea” su izvijestili kako su kod osoba koje su uzimale Tamiflu zabilježene ozbiljne nuspojave, kao što su problemi s bubrezima, mentalni problemi, te mučnina i povraćanje, a moguć je i poremećaj srčanog ritma. Kod odraslih osoba koje su uzimale Relenzu nije utvrđen povećani rizik od nuspojava, dok za moguće štetno djelovanje u dječjoj populaciji nema dovoljno dokaza.

Sve navedeno iz “Cochranea” su utvrdili nakon pregleda i analize 46 kliničkih ispitivanja (20 za Tamiflu i 26 za Relenzu) u kojima je sudjelovalo više od 24 tisuće ispitanika, a rezulati su, dakle, osporili pretpostavku da su ti lijekovi djelotvorni u borbi protiv gripe.

- Sada imamo najsveobuhvatniji pregled o inhibitorima neuraminidaze koji postoji. U početku se smatralo da njihova upotreba smanjuje učestalost hospitalizacija i ozbiljnih komplikacija od gripe, što naš pregled nije utvrdio.
Međutim, utvrdili smo njihove štetne učinke koji u izvornim studijama nisu bile u potpunosti prijavljene. Sve ovo pokazuje kako je iznimno značajno da se osigura transparentna objava rezultata kliničkih ispitivanja - poručio je dr. David Tovey, urednik u “Cochrane” knjižnici.Naslovnica Život