Mozaik Život

čovik od mora

Prof. dr. sc. Vedran Deletis - ugledni profesor Farosov je barkarijol

čovik od mora

Prof. Deletis kaićem je pratio plivača maratonca Duju Milana

Maraton Faros uistinu je vrhunsko svjetsko natjecanje, na kojemu važnu ulogu imaju i barkarijoli. Za 30 sudionika potrebno je, naime, isto toliko pratećih brodica, te još nekoliko njih u pričuvi.

Ulogu barkarijola preuzeo je i dogradonačelnik Staroga Grada prof. dr. sc. Vedran Deletis, koji je još uvijek aktivan u kliničkoj neuroznanosti, struci kojom se bavi posljednjih 25 godina.

Riječ je o stručnjaku koji je od 1988. živio uglavnom u Americi, samo je godišnje odmore provodio u svome gradu. No, otkud on sada u ulozi barkarijola?

– Jasno je da nisam mogao biti pratitelj plivača dok sam živio u New Yorku, no sada kad sam se konačno vratio u Hrvatsku, osjećam potrebu da budem nazočan ovom velikom natjecanju - kaže prof. Deletis.

Pa iako se mnogi Starograđani uključuju u slične aktivnosti, postoji i bodulski izraz “tukalo bi” (“bilo bi potrebno”). 

Dakle, mnogi samo verbalno podržavaju napore koje drugi čine da bi grad išao naprijed, a trebali bi drukčije promišljati ovaj popularni maraton.

- Bio sam barkarijol, odnosno pratnja, dojučerašnjem državnom prvaku i aktualnom rekorderu 16-kilometarske staze Duji Milanu, drugoplasiranim iza svojega brata Marina Milana.

Barkarijol je naizgled mali doprinos plivačkom maratonu, ali u stvarnosti nije tako jer njegova najmanja nepažnja može dovesti do ozbiljnih ozljeda plivača - rezimira uledni profesor.

PIŠE: MIRKO CRNČEVIĆ, FOTO: DUJE KLARIĆ/CROPIX

Naslovnica Život