Mozaik Život

živit će vječno

Hajdukova murva na intenzivnoj njezi

živit će vječno

Njemačko hrvatski tim stručnjaka proveo je arbotonska analiza, mjerio rezistografom, bušio iglom... Ukratko: postavljao dijagnozu

Ma koji je ovo mirakul, jeste li svi porebambili – sto posto bi rekla uglas slavna braća, barba Fabjan i barba Luka Kaliterna, da su vidjela kakav je konfužjun u ponedjeljak ujutro bio oko Hajdukove murve na Starome placu.

Stablo koje je svjedočilo rađanju, stasavanju i zlatnim vrimenima “bilih” spojeno na aparaturu: kroz široko, raspucalo deblo struje impulsi, zvučni i strujni, potežu ga, mjere bofore vjetra koje može podnijeti, tuckaju instrumentima po tlu u potrazi za korijenom i sve se očitava na ekranima u kombiju punom elektronike... Ma stara murva na intenzivnoj njezi.

Ponajbolji u Europi

A sve kao vrhunac akcije “Slobodnina” časopisa “Naprid bili” pod nazivom “Spasimo Hajdukovu murvu” kojoj je cilj spasiti od propadanja, proglasiti gradskim spomenikom prirode i raširiti sadnice legendarnog stabla.

Stanje murve istraživao je njemačko-hrvatski tim stručnjaka, ponajboljih u Europi, koji se bave analizom stanja i spašavanjem posebno vrijednih prirodnih monumenata, u koje splitska bijela murva svakako spada, a riječ je o tvrtkama “Nürnberger Schule” i “Stablosan”, koje vode Bodo Siegert, sudski vještak za njegu i statiku stabala, te zagrebački stručnjak Viktor Lochert, koji su u ovom poslu više od trideset godina.

Dvadesetak tisuća kuna troškova analize i eleborata o stanju i mjerama spašavanja snosit će Grad Split i Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan, čiji je ravnatelj Robert Koharević naveo kako će stručni elaborat sadržavati svu dokumentaciju o pregledu: rezultate izmjere, analizu i interpretaciju podataka s ocjenom održivosti i prijedlogom mjera njege i zaštite, te će se odrediti starost murve.

Korijen mora ‘prodisati’

- Ovo je njemačkim stručnjacima bio jedan jedini slobodan dan u sljedeće dvije godine i uspjeli smo ih dovesti, držim da se isplati. Murva je prevrijedna za povijest kako Hajduka, tako i Splita, i zaslužuje ovakav tretman – kaže Koharević.

Viktor Lochert je objasnio kako je riječ o tri metode ispitivanja:

- Arbotonska analiza uključuje dvanaest sondi pričvršćenih za deblo koje strujnim i zvučnim impulsima stvaraju sliku presjeka stabla: čvrstu masu, šupljine i trula mjesta. Rezistograf mjeri fizički otpor drvne mase, a buši iglom promjera 1,5 milimetar, dok ćemo koeficijent otpornosti na obaranje dobiti pulling testom, tako da ćemo murvu opteretiti s tri tone kako bismo simulirali otpor pri snazi od 12 bofora vjetra.

Utvrdili smo i širinu korijena koji se rasprostire u tri glavna smjera – kazao je Lochert, dodavši kako je nužno na nekoliko mjesta otvoriti rupe u betonu da bi korijen mogao “prodisati” i dobiti hranjivo, dok je Bodo Siegert nakon prvih mjerenja zaključio kako je murva u prilično dobrom stanju, ali su nužni stručni zahvati kako bi joj se produžio životni vijek.

Stara murva po svemu sudeći bit će spašena i pomlađena, još samo da se Hajduk rekupera. I možemo računati da će oboje nastaviti živjeti vječno!

Damir Šarac
Snimio Jakov Prkić
murva_stari_plac27-030814.jpg

‘Najstariji igrač’

Pod murvom se jučer okupilo respektabilno društvo bivših i sadašnjih hajdukovaca, stručnjaka za biljke, novinara...

Bogdan Kragić (79) pedesetih je godina odigrao za Hajduk 151 utakmicu i postigao 23 pogotka, a prisjetio se murve na dan kad je došao u klub prije 65 godina:

- Bila je puno tanja. Barba Luka bi nas ovde skupija i učija igrat nogon i glavon, vodili smo balun po ‘osmici’, gađali brojeve... Murva je Hajdukov najstariji igrač!

Aljoša Bašić
iz marketinga Hajduka: - Oduševljen sam stručnim pristupom analize stanja murve. Obnoviti nju znači sačuvati povijest Hajduka.

Dr. Mira Radunić, Institut za jadranske kulture: - Ovo je za ljude iz struke znanstvena fantastika, najviša razina zaštite! Slika stanja koju sada dobijemo koristit će se godinama.
Naslovnica Život