Mozaik Život

ŠUMICA SE MANJE TRESE

Zrću pada promet, kao i Carpe Diemu, sezona klubova na moru sve kraća

ŠUMICA SE MANJE TRESE

Posao pada, ali za njih straha nema: Rozga i Seve su ugovorile gaže u svim najpopularnijim klubovima

Kad makarska diskoteka “Petar Pan” u ljetnoj sezoni otvori svoja vrata samo mjesec dana, onda znate da je vrag odnio šalu. U jednoj od najpopularnijih jadranskih destinacija, čije su prenapučene plaže često rezervirane za kadrove u prvim minutama ljetnih Dnevnika, “Petar Pan” stekao je status epicentra zabave u koji je hrlila što strana (čitaj iz susjedstva), što domaća mladost na potezu od Splita do Ploča.

Pompozno prošlotjedno otvaranje sa Severinom (ulaznica je stajala 150 kuna u pretprodaji) bio je ubojit programski ulazak u špicu sezone koja će, planiraju u “Petru Panu”, u njihovu slučaju potrajati do – pazite sad – 16. kolovoza, kada je najavljeno zatvaranje uz DJ-a Kolu!

Sve manje posla

– Dobro, možda produžimo do 25. kolovoza. Poslije je sve borba. Već mjesec i pol dana rada bilo bi predugo vrijeme za “pokrivanje” troškova poslovanja – kazao nam je Mirko Bulić, voditelj makarskoga kluba, otkrivajući aktualnu poslovnu politiku.

A ona se, prema njegovim riječima, svodi na mjesec dana rada s jakim programom, očito skrojenim po principu red popa i folka, red elektronike (u “Petru Panu” će gostovati i Sandra Afrika, Jelena Rozga, Željko Bebek, Massimo Savić..., te neizostavni DJ-evi).

- Ako sada ne krene sezona, kad će?! – pita se voditelj kluba čija su se vrata proteklih godina otvarala već koncem lipnja, baš kao što se to činilo i u vodičkoj “Hacijendi”. No, čini se kako se i u okolici Šibenika tek zahuktava vruća ljetna priča...

- Sezona je sve kraća i kraća, i sve više i više ide prema kolovozu. Sve je to li-la, nadam se da će ovog vikenda početi pravi posao. Jer ako ne krenemo nabolje, svi će nam gosti pobjeći u druge zemlje. Sve cijene idu gore, a kvaliteta nam pada – prokomentirao je Sandi Hadžić, voditelj “Hacijende” u kojoj će ovog ljeta, uz ponekog stranog DJ-a, gažu također “ubosti” Severina i Jelena Rozga.

Hadžić se, kako nas je osobno uputio, nedavno i na svojem Facebook profilu osvrnuo upravo na temu hrvatskog turizma. Donosimo tek djelić...

Gnjev na Facebooku

“Ovo je postalo DNO DNA. Zašto se svi čudite kako je slaba sezona? Pa, šta će ljudi raditi na ovoj obali? Gledati ove ‘plave zastavice’ na plažama koje su poklonjene zato jer je tamo netko imao par ljubičica viška, doći će iz razloga jer su nam apartmani 600-1000 eura tjedno?

Jer nam je komad pizze 20 kn? Coca Cola 20 kn? Najam ležaljke 50 kn? Dođite u našu lijepu Hrvatsku i uživajte u gablecu po cijeni od 150 kn po osobi? Možeš koristiti WC, ali za 5 kn. Šta da rade u ovoj napaćenoj zemlji kad ih čekaju Grčka, Tunis, Turska, Crna Gora, Egipat i sve ostale države s obalom gdje za 500 eura dobiješ avionsku kartu, hotel 4-5* (što ne znači da izgledaju kao naših 5*, ako ćemo uspoređivati onda oni imaju 25*), all inclusive, jedeš, piješ koliko hoćeš, a pritom prdiš na svojoj ležaljci u cijeni paketa...

A da ne pričam naš bahati narod koji gleda kako zaj..... turiste i kako im uzeti što više para. Kako je krenulo, Mađarska će imati bolji ‘ljetni’ turizam nego ova HR. Uskoro će nam sezona trajati punih tjedan dana”, ogorčeno je Hadžić istresao na Facebooku.

’Aurora’ drži korak

- Rano je za ocjene, tek će se nakon ovog vikenda pokazati pravo stanje stvari – ističe Danijel Jurić, iskusni voditelj primoštenske “Aurore” koja će ljeta 2014. poslovati ustaljenim ritmom – u lipnju je upriličeno otvaranje sezone, u rujnu se planira zatvaranje.

- Kod nas je situacija standardna, dosadašnji su nam koncerti prošli dobro, omjer domaćih i stranih posjetitelja bio je pola-pola. Jole je bio fenomenalan, Merlin i Seve su rasprodani... I kad nema gostovanja, isto je dobro, imamo pjena-partyje, uveli smo i program party 90-e, a što se izvođača tiče, “pokrivamo” sve profile – kazao nam je voditelj kluba u kojemu će, nakon gostovanja Dubioze kolektiva, u danima pred nama nastupiti Jelena Rozga, Severina, Oliver&Stjepan Hauser, Dino Merlin, Ivan Zak, Massimo Savić, Prljavo kazalište, Bajaga, Dražen Zečić..., uz DJ-eve poput Feda le Grandea i Marka Nastića.

Ipak, i Jurić je svjestan da situacija nije svugdje bajna. Kolege mu se sa Zrća, veli, žale kako čak i oni bilježe pad prometa za 10-15 posto, pa čak i iz hvarskog “Carpe Diema”, dok mu se vlasnik vodičkog “Hookah bara” potužio da mu je posao prepolovljen.

- I Svjetsko nogometno prvenstvo, i vrijeme i politika stihijskog turizma, ali i konkurencija iz Grčke i Turske, učinili su svoje. No, to je već opširnija tema – zaključuje Danijel Jurić.

Seve i u Budvi

Budvanski "Top Hill", diskoteka broj jedan u susjednoj Crnoj Gori, otvorio je vrata u prvom vikendu srpnja, a na njegovoj će se pozornici do 31. kolovoza izmjenjivati mahom DJ-evi i balkanske glazbene zvijezde.

U "Top Hillu" je čak pet nastupa u dva mjeseca ugovorio Aca Lukas, svoje će gostovanje dvaput odraditi Svetlana Ražnatović Ceca, a do konca kolovoza nedjeljne će večeri u klubu obilježiti i koncerti Zdravka Čolića, Severine i Dina Merlina.

U ritmu Sandre Afrike

Beograđanka Sandra Afrika, koju će posjetitelji makarskog "Petra Pana" slušati i gledati koncem srpnja (danas gostuje u splitskom "Hemingwayu"), sve je zaposlenija u regiji. Bivša suradnica folkera Mile Kitića isprva je pekla zanat kao plesačica, a nakon navodne afere s Milom, s kojim se razišla na ratnoj nozi, postala je pjevačica.

Ako je suditi po nizu njezinih ljetnih nastupa po klubovima Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, izvođačica pjesme "Neko će mi noćas napraviti sina" ne može se požaliti da joj manjka gaža. Doduše, Sandra Afrika ni izbliza se ne može približiti cjenovnom razredu Cece, Severine ili Rozge, ali ugostitelji, s obzirom na glazbeni ukus većine današnje mladeži, i s njom mogu napraviti dobar posao.

PIŠE: MIRELA GORETA, FOTO: CROPIX

Naslovnica Život