Mozaik Život

u aparat gledaj!

Fotoklub “Brodosplit” slavi 65 godina rada: "Sa starin kapulama, naša su dica bolja od europske"

u aparat gledaj!
Treba biti malo lud, ali treba imati u sebi i veliku ljubav koja mora trajati ne samo jednu sezonu, već godinama, a ako vam je priroda dala i talentirane vijuge mozga, onda nastaju dobre fotografije. Tim riječima srdačni šjor Beza objašnjava odnos prema fotografiji.

Pokazujući, s ponosom, fotografije mladih polaznika pripremljene za izložbu povodom 56. obljetnice osnutka, Ante Bezić (72), voditelj Fotokluba “Brodosplit”, uvodi nas u priču okrunjenu brojnim priznanjima i poveljama.

Princip rada u fotoklubu je jednostavan. Uči se na analognim fotoaparatima.

- Mi na tečaju posuđujemo aparate, stavimo film unutra, sto znači da mladi mogu doći bez ičega - pojednostavljuje nam šjor Beza.

- Aparati s kojima djeca rade su “Zorki”, “Zenit”, “Praktice” i upravo time pobjeđuju europsku djecu koja koriste “Nikon” i “Canon” i valjaju se od smija kad naši izvade ove stare kapule. Štos je u onome - brigo moja prijeđi na tehniku!

Svježa polaznica fotokluba Lana Vrkić na to kaže: “U početku je meni sve to izgledalo kao špansko selo, mislila sam da to nikada neću naučiti. Sada vidim koliko je temelj svega naučiti analognu fotografiju.”

Kristina Glaurdić i 12 godina poslije završetka tečaja kod šjor Beze čuva sve bilješke:

- To je osnova. I dalje imam tu sliku u glavi. Zahvaljujući šjor Anti ja se i danas bavim fotografijom i od hobija sam napravila posao. On gušta u tome da nesebično dijeli svoje znanje - kaže Kristina.

A njegovo znanje cijenili su i prije 27 godina kada je šest njegovih fotografija pijanistice Ide Gamulin pobijedilo na svjetskom natjecanju u Londonu.

Vedri Ante ipak u prvi plan stavlja djecu i kaže da je vodio skoro dvjesta tečajeva.

- Na svakom tečaju, ja ne uzmen više od deset djece. Dogodilo mi se da mi je došla puna soba mladosti i ja ih zamolim da se dogovore da polovica ide doma, a polovica da ostane. Niko nije tija ić doma! I tako san održa taj tečaj - s osmijehom se prisjeća šjor Beza.

U ovom digitalnom svijetu, dolazili su mu i oni manje spremni na promjene.

- Dolazili su mi mladi s digitalnim aparatima, a ja ispred njih izvadija stare kapule. Oni se dižu i idu ća govoreći “Nećemo mi s tim radit”. Nema problema, kažem im, ali prije nego što idete ća, upalite vaše aparate, otvorite displej i recite mi šta znači to f-8, brojevi 200, 400? Niko pojma nema! Neki su ipak odlučili ostat na tečaju - istaknuo je naš sugovornik.

Plodan je njegov rad i s mladima iz Europe. Poslije izložbe “Vrijeme poslje Oluje” iz 1995. godine pročulo se o Fotoklubu “Brodosplit” i po europskim gradovima.

- Svake godine u ljeto, po dva tjedna djeca iz Europe gosti su našoj djeci od Zadra do Dubrovnika. Naša djeca oduševljena, nagovore svoje gradonačelnike, pa i oni odu u goste kod europske djece. A tamo, vide oni obrazovanje i kulturu naših, pa kad se vrate kažu: “Šjor Beza, dobili smo stipendiju!”

U više od pola stoljeća druženja s mladima, zvijezda vodilja Ante Bezića je i spašavanje djece od negativnog utjecaja ulice i njihovo usmjeravanje ka životnoj vezi s umjetničkom fotografijom.

Danas klub broji više od 120 članova od Zadra do Dubrovnika. Zagledan u fotografije, šjor Beza nam povjerava “jedinu želju da svako od 19 splitskih srednjoškolaca, članova kluba, dovede svoj razred pa da svi zajedno snimimo i oživimo Pjacu. Oće li to bit moguće, ko zna…”

sd

London, Pariz, Riga...

Mladi su izlagali slike s motivima Splita u mnogim hrvatskim gradovima, ali i po metropolama poput Pariza, Londona, Praga, Rige, Talina, Helsinkija, Sankt Peterburga.


Prvaci na državnim smotrama

Zahvaljujući principu Bezićeva rada, članovi kluba Julija Antunović, Jelena Banić, Nela Perković, Nikola Radovani i Mate Zec pet godina zaredom osvajaju prva mjesta na državnim natjecanjima u snimanju crno-bijelim filmovima i radnim postupkom u tamnoj komori.


Titov fotograf Ivo

U Fotoklubu “Brodoslplit” zanat je učio i Ivo Eterović, umjetnik fotografije, poznat po tome što je godinama bio osobni Titov fotograf.Naslovnica Život