Mozaik Život

Blagoslov rada

Samouki umjetnik Josip Radić: Izrađujem kamenu repliku bazilike svetog Petra u Rimu

Blagoslov rada
U svojoj radionici u Pučišćima na Braču Josip Radić počeo je izradu kamene minijature bazilike sv. Petra u Rimu. To je do sada njegov najveći pothvat i kruna dugogodišnjega rada.
Iz njegove male radionice već petnaestak godina izlaze vjerne replike velebnih crkvenih katedrala, crkava, kampanela, lanterna i kamenih kuća. Na više organiziranih izložbi javnost se mogla upoznati s njegovim radovima u kojima je uz puno truda uloženo i ništa manje ljubavi, a eksponati s njegovim potpisom mogu se naći u mnogim europskim državama, ali i u dalekome Japanu. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja.

Josip Radić posebno se ponosi splitskom katedralom sv. Duje na kojoj je radio šest i pol mjeseci, a izradio ju je u omjeru 1:75. Na splitskoj prvostolnici trebao je izraditi čak 118 stupova u promjeru od 3 do 8 milimetara i svi su napravljeni ručno jer su strojevi na tim zahtjevnim i delikatnim poslovima neupotrebljivi.

Katedrala sv. Stjepana u Hvaru graditeljski je također bila zahtjevna jer ima 44 rozete i 50 stupova.

- Dugo sam se pripremao da bih krenuo u projekt izrade minijature bazilike sv. Petra u Rimu. Taj projekt sanjam već godinama. Kod izrade ovakvih vjernih replika najteži je posao sve dobro isplanirati. Vjerujem da sam u tome uspio. Riječ je o zahtjevnom ali i izazovnom projektu, jer se radi o jedinstvenoj i veličanstvenoj bazilici na svijetu, koji traži dosta rada, znanja i upornosti. Kad sam u radionici sa svojim kamenom i crkvicama, najsretniji sam čovjek na svijetu - pojasnio je svoj najveći projekt Josip Radić.

Bazilika sv. Petra u Rimu duga je 211,15 metara, a visoka 132 i pol metra. Kupola je do vrha križa visoka 133 metra, a nose je četiri pilastra nosača, svaki obujma od 71 metra. Osim glavne kupole baziliku krasi još 8 manjih kupola, a u unutrašnjosti bazilike nalazi se 800 stupova. Crkveni prostor zauzima površinu od 15160 metara četvornih.
Prije početka njegov rad blagoslovio je bivši pučiški župnik don Tonči Kusanović, i to u nazočnosti općinskog načelnika Marina Kaštelana, aktualnog župnika don Andre Ursića, obitelji Josipa Radića te prijatelja i poštovatelja njegova rada.

Josip Radić je umirovljeni časnik Hrvatske vojske, a pravi je kuriozitet da je bez ikakva klesarskog i graditeljskog obrazovanja pa su njegove replike i minijature plod samoukog rada, mašte i vizije.

ivica radić

Zasluge nadbiskupa Eterovića

Posebno sam zahvalan doskorašnjem generalnom tajniku Biskupske sinode u Rimu, a sadašnjem apostolskom nunciju u Njemačkoj nadbiskupu Nikoli Eteroviću koji je također rodom iz Pučišća. Uz njegovu pomoć putovao sam u Rim i došao do nacrta bazilike sv. Petra. Bez njegove pomoći ne bih uspio, a on je i glavni pokretač da se izradi kamena minijatura rimske bazilike“ kazao je Josip Radić
Naslovnica Život