Mozaik Život

izdavački dragulj

‘Baština zadarskog sporta’ od rimskog doba do danas

izdavački dragulj

Uskoro će biti predstavljena enciklopedija Drage Marića i Romana Meštrovića Jure Mišković / Cropix

Uskoro će ne samo zadarska, nego i hrvatska sportska literatura, biti bogatija za jedan novi naslov - “Baština zadarskog sporta”, zapravo enciklopediju koja će nas voditi kroz povijest, autora Drage Marića i Romana Meštrovića. Obojica su jedan dio te sportske baštine, otuda i bogatstvo knjige koja se dotiče od rimskoga doba do današnjih dana, pa se slobodno može nazvati draguljem koji će čitatelji početkom idućega mjeseca imati u svojim rukama.

O motivima ovoga djela, njegovi stvaratelji su jedinstveni, te ističu kako im je želja bila da se Zadar predstavi ne samo kroz sportske prvijence, nego i kroz prvu ovakvu enciklopediju u Hrvatskoj.

-  Nije bilo jednostavno krenuti u ovaj projekt, koji sam po sebi i svojem sadržaju kazuje puno o povijesti zadarskoga sporta. Ali upornost Drage Marića, koji iza sebe ima cijeli niz knjiga, i mene je privukla da se uključim u onaj povijesni dio priče. Jer se dobro zna da su u stara vremena svi željeli kopirati Rim te na svojem području imati podosta toga kao ondašnje carstvo. Mene je, pak, posebno zagolicao srednji vijek zbog toga što se u to vrijeme Zadar doista imao čime podičiti. Bilo da je riječ građevinama, kulturom, sveučilištem, svjetovnom glazbom, onda je bilo logično da se usporedo s time razvijao i sport. I tu sam pronašao onu crtu koja me je zajedno s Marićem vukla da na svjetlo dana iznesemo činjenice o kojima se malo govorilo i pisalo- veli Meštrović.

U enciklopediji je obuhvaćena opsežna građa, te je “pravi rudnik” povijesno potvrđenih i dokumentiranih informacija. Akademska patina

-Zadar je u mnogo čemu bio prvi, pa tako imamo podatak da su konjičke utrke održane 1346. godine. Ističu se prvi plesovi uz glazbu, prva šahovska garnitura, prve streljane ili pak pojam nogometa, istina ne ovoj formi kao danas, međutim, on kao takav datira tri stoljeće prije njegova spomena u Županji. Detalji na škrinji svetog Šimuna potvrđuju da su kralja Ludovika dočekali veslači, odnosno jedriličari. Naša je želja bila dovesti zadarski sport u kontekst zbivanja na tlu Hrvatske i vjerujem da smo u tome uspjeli. Prednost našeg Zadra i onda i danas jest geostrateški položaj, otvorenost grada i njegovo stanovništvo, a sve su to čimbenici za razvoj sporta - zaključio je Meštrović.

Zasigurno, prijatelji sporta će moći uživati u novim spoznajama koje su na jedno mjesto “na svijet donijeli” Marić i Meštrović.

-Naš je cilj bio pokazati svijetu tko smo u sportskom smislu riječi, jer iza nas je prebogata povijest, koju smo, eto, objedinili kroz enciklopediju koju će, nadam se, oni koji će dolaziti iza nas nadopunjavati. Nas smo dvojica autori, međutim, bez Bernarda Kotlara knjiga ne bi imala svoju vrijednost koju ima jer je on svojim znanjem i umijećem utkao njezinu višu razinu. Rekao bih, kako je Kotlar donio onu prijeko potrebnu akademsku patinu,  veli Marić.


dražen žuraNaslovnica Život