Mozaik Život

svjetski biznis

Hrvatske tvrtke ulaze u proizvodnju umjetnog Sunca?!

svjetski biznis

Riječ je o projektu izgradnje međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora

Hrvatske tvrtke dobile su priliku uključiti se u projekt međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), vrijedan 13 milijardi eura, koji bi do 2022. godine trebao biti izgrađen u mjestašcu Cadaracheu u blizini francuskog Marseillea. Nakon toga bi, najkasnije 2035. godine, trebala biti dovršena i prva fuzijska elektrana demo snage 2,5 gigavata.

Predstavnici europske agencije Fusion for Energy (F4E), koja u ime EU-a koordinira nastup europskih tvrtki na projektu ITER, u utorak su se na Institutu “Ruđer Bošković” susreli s izaslanicima 20-ak hrvatskih tvrtki iz područja energetike, transporta, telekomunikacija, građevinarstva, metalurgije i metalnih konstrukcija, koje su zanimali načini i mogućnosti uključenja u veliki posao koji bi se mogao protegnuti na idućih dvadesetak godina.

Najnapredniji reaktor

Podsjetimo, riječ je o zajedničkom svjetskom istraživačkom projektu termonuklearne fuzije i izgradnje ITER-a, na kojemu sudjeluju Europska unija, SAD, Kina, Rusija, Indija, Japan i Koreja. Gradit će se najnapredniji fuzijski reaktor u svijetu kojemu je cilj patentiranje jeftinijeg, sigurnijeg, praktički neiscrpnog izvora energije koji bi u dogledno vrijeme posve istisnuo nuklearne elektrane.

Projekt se kolokvijalno naziva i “stvaranje mini Sunca”, a Europska unija financira više od polovine troškova, odnosno nešto više od 6,5 milijardi eura. To je budžet u koji bi mogle “zagrabiti” i Hrvatske tvrtke.

-Licenciju za sudjelovanje u projektu ITER ima više od tisuću europskih tvrtki, ali zasad nijedna iz Hrvatske. Projekt je počeo još 2008. godine, a naše su tvrtke uhvatile zadnji vlak. O kolikom je potencijalu riječ, dovoljno govori podatak da bi ostvarivanje samo jedan posto posla na ITER-u donijelo 65 milijuna eura zarade – kaže dr. sc. Tonči Tadić, koordinator Hrvatske istraživačke fuzijske jedinice (CRU) i član Upravnog odbora agencije Fusion for Energy, inače fizičar u Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a.

Victor Saez Lopez-Barrantes iz Odjela ugovora i nabave F4E-a na sastanku u Zagrebu je kazao kako je, unatoč tomu što izgradnja reaktora zahtijeva kompleksne građevne dijelove i materijale, te sve tvrtke moraju zadovoljiti iznimno visoke kriterije, uvjeren kako u Hrvatskoj takvih tvrtki ima. Kao primjer naveo je i suradnju s malim poduzetnicima te istaknuo primjer tvrtke iz okolice Barcelone koja broji tek 20 zaposlenika, a uspješno konkurira na natječajima. No, prijava i interes za posao neće biti dovoljne jer, kaže Tonči Tadić, kada se i prijave na natječaj F4E-a, tvrtkama slijedi dugo razdoblje testiranja i provjeravanja. Traži se visoka kvaliteta i dobre referencije, a zainteresirane tvrtke neće smjeti biti u stečaju, niti u ikakvoj koliziji sa zakonom.

Zahtjevan posao

- Hrvatskoj u idućih šest-sedam mjeseci tek slijedi zahtjevan posao uključivanja gospodarstvenika u sve aspekte suradnje s ITER-om, izbor hrvatskog nacionalnog povjerenika za industriju u F4E, što je funkcija koju će preuzeti osoba iz Hrvatske udruge poslodavaca. Slijedi umrežavanje u Fuzijski industrijski forum (FIIF), te povezivanje u sklopu europskih specijaliziranih sajmova fuzijske tehnologije poput SOFT-a i ITER Business Foruma – najavljuje Tonči Tadić.  No - kaže - ponosni smo već na činjenicu što je u ovim sumornim vremenima 20-ak domaćih tvrtki pokazalo zanimanje i uvjerenje da mogu sudjelovati u tako velikom i tehnološki vrlo zahtjevnom projektu. CRU, kao i budući hrvatski povjerenik za industriju, bit će na raspolaganju svim tvrtkama oko pomoći u javljanju na natječaje ITER-a te ih usmjeravati na poslove koji bi najviše odgovarali njihovu profilu.

Marijana CvrtilaNaslovnica Život