Mozaik Život

svjetski kongres kardiotorakalne kirurgije

Kardiokirurzi iz svijeta stižu u Podstranu

svjetski kongres kardiotorakalne kirurgije
Gotovo 800 sudionika iz raznih krajeva svijeta sudjelovat će na 23. svjetskom kongresu kardiotorakalne kirurgije koji će se održati od 12. do 15. rujna u hotelu “Le Meridien Lav” u Podstrani.

Riječ je o jedinstvenom skupu koji se prvi put organizira u Hrvatskoj, a okupit će redom najveća svjetska imena iz područja kardiokirurgije i srodnih grana. Službeni domaćin kongresa je KBC Zagreb − Rebro, Klinika za kardijalnu kirurgiju i njezin predstojnik prof. dr. Bojan Biočina.

Pod motom “Otkrijte šarm Jadrana − slavite izvrsnost u znanosti”, sudionici ovoga kongresa održat će niz predavanja, seminara i praktičnih vježbi iz područja kardiotorakalne kirurgije, kardiologije za odrasle, kao i one pedijatrijske, anesteziologije, respiracije, njege i sličnog. Kako doznajemo od organizatora, bit će to prilika da se na jednome mjestu predstave vrhunski stručnjaci, od kojih su neki pravi inovatori u svojoj struci. Među ostalim, održat će se prezentacije ugradnje umjetnog srca, što će biti otvoreno za javnost, a cijela jedna kongresna dvorana bit će transformirana u medicinski laboratorij... Paralelno s ovim kongresom, medicinske sestre koje rade na kirurgiji imat će svoj seminar o temi “Organizacijska kultura u kirurškoj djelatnosti”.

− Ponosni smo što se ovakav respektabilan skup održava u Splitu, odnosno u Hrvatskoj. Ovo potvrđuje da Split i okolica zaista imaju sve uvjete za kongresni turizam, a gosti imaju itekako što vidjeti kod nas. Mnogi od njih dolaze s obiteljima, a ostaju dulje od trajanja kongresa − veli nam dr. Mate Petričević, asistent dr. Biočine, koji se jako raduje kongresu.

Sudionici stižu iz SAD-a, Brazila, Malezije, Španjolske, Velike Britanije, Litve, Austrije i još niza zemalja. Prije službenog programa provest će dan razgledajući Split i more, a za kraj ih očekuje gala večer u Meštrovićevoj galeriji. Za one koji budu htjeli, organizirani su izleti na Brač, Hvar, u Trogir, Solin, na Krku, Cetinu, ali i na Korčulu te u Dubrovnik. U svakom slučaju, kardiotorakalni kirurzi bukirali su smještaj u visokokategornicima poput “Le Meridiena”, “Globa”, “Radissona”, “Parka”, “Presidenta”, “Mora”, “Edena”, “Atriuma” i “San Antonija”, a napunit će i privatni smještaj u Splitu i okolici.

m. ilić


Naslovnica Život