Mozaik Život

udruga ljubitelja hrvatskih tradicija i prirode

Pioniri vole teatar i - žablje krakove!

udruga ljubitelja hrvatskih tradicija i prirode

U kalendaru  za 2014. godinu već je ubilježena nova prvosvibanjska povorka. Crvene marame i pionirske kape s bedžom udruge umjesto zvijezde petokrake spremne dočekuju sljedeći svibanj

Prvosvibanjski mimohod Stradunom u pionirskim uniformama, uz svirku gitara i izlet do otočića Supetra na neizbježni grah, postali su znak raspoznavanja udruge “Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota” iz Dubrovnika. Tradicionalno druženje pod geslom “Da nam živi, živi rad” tek je mali dio aktivnosti udruge kojoj je svrha upoznavanje baštine Grada i ostatka Lijepe naše.

− Ne možete očekivati od ljudi da vole svoj zavičaj ako ga ne poznaju. Mnogi Dubrovčani nikad u životu nisu bili u Kneževu dvoru, na Lokrumu ili na gradskim zidinama. Baš to potaknulo nas je na osnivanje udruge kroz koju je od početaka 2008. godine do danas prošlo oko 800 članova, djece i studenata, zaposlenih i umirovljenika – kaže nam predsjednica udruge Nada Zanze, umirovljena bivša tajnica Autoškole u Dubrovniku i spiritus movens dubrovačkog udruženja ljubitelja tradicija i prirode.

− Glavna nam je zadaća kulturno uzdizanje članstva. Serijom edukativnih izleta potaknuli smo među njima ljubav prema teatru, od Kazališta Marina Držića, preko Festivala glumca u Zagvozdu do Hrvatskih narodnih kazališta u Splitu i Zagrebu. Nakon toga smo se “bacili” na galerije i muzeje. Ciljano smo obišli izložbe Bukovca i Medovića, a od zagrebačkih muzeja nismo posjetili samo Tehnički, gdje je naš dubrovački tramvaj. To ćemo ispraviti već ove godine – najavljuje gospođa Nada i podsjeća na to da je udruga tri puta vodila članove na Sinjsku alku pa ih na licu mjesta upoznala s fenomenima poput ojkavice, gange i rere. Za Uskrs su u Rogotinu pohodili Festival žudija, a u sjećanju im je ostao i lanjski posjet ušću Neretve, zadnjoj tržnici robova u Dubrovačkoj Republici, koji su “kombinirali” s Maratonom lađa i Zagvozdom. Na tom izletu vodiči su bili najmlađi članovi udruge – kaže predsjednica i ističe još jedan važan segment djelovanja − zdravstveni turizam.

Nakon Topuskog i Tuheljskih toplica, za ovu su godinu već dogovorili jednotjedni boravak starijih članova u Varaždinskim toplicama, “stožernoj točki” odakle će navratiti do Mađarske, na Picassovu izložbu u Zagreb, razgledati dvorac Trakošćan i osvojiti planinu Kalnik. U zbirci izleta bilježe i posjet selu roda Čigoč, živim jaslicama u Prološcu, sve do Hrvatskog zagorja.

− Tamo smo ravnopravno obišli i Titov rodni Kumrovec i Tuđmanovo Veliko Trgovišće, da se nitko ne nađe uvrijeđen – šali se gospođa Nada, koju unaprijed raduje odlazak u Zmijavce na gozbu od žaba i riječnih rakova.

U kalendaru za 2014. godinu već je ubilježena nova Prvosvibanjska povorka. Crvene marame i pionirske kape s bedžom udruge umjesto zvijezde petokrake spremne dočekuju sljedeći svibanj.


gabrijela bijelić Snimio tonči plazibat / cropixNaslovnica Život