Mozaik Život

festival znanosti

Dr. Radman odgovara na pitanje: Koja nas to kemija dovodi do starenja?

festival znanosti

Treba doći do odgovora kako to da život na zemlji traje vječno, a život individue je ograničen. Zašto je razlika u trajanju individua različitih vrsta čak 10 tisuća puta? – kazao je prof. dr. Radman

Starenje je bolest sa smrtonosnim posljedicama, a odvija se kroz kemijske procese. Moja najnovija istraživanja bave se serijom pitanja oko ključnog pitanja: koja je kemija starenja i smrti? Kako ta kemija starenja uzrokuje degenerativne bolesti kao što su rak, kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti? Treba doći do odgovora kako to da život na zemlji traje vječno, a život individue je ograničen. Zašto je razlika u trajanju individua različitih vrsta čak 10 tisuća puta? Kojom kemijom odbrojava dane, mjesece i godine taj biološki sat različitih vrsta? Poznato nam je da se reproduktivne stanice pomlađuju jer stari roditelji dobivaju mladu djecu, ali ne znamo kako. Kada dobijemo odgovore na ta i druga vezana pitanja, odgonetnut ćemo značenje procesa zvanog život – kazao je prof. dr. Miroslav Radman u Sinju gdje je bio gost dr. sc. Danice Ramljak i Mate Jagnjića, glavnog organizatora Festivala znanosti Sinj.

Ovogodišnji Festival znanosti u Sinju održat će se u listopadu i imat će radni naslov “Život”. Dr. Radman bit će među glavnim predavačima i gostima festivala, a domaćinima je obećao da će animirati i nekoliko svojih uglednih kolega i preporučiti im da dođu popularizirati znanost među mladima u gradu alkara. Odabiranje života kao teme Festivala znanosti Sinj u listopadu pun je pogodak jer od života nema važnije teme. Za sva živa bića i za nas kao ljude ne postoje nego dva stanja, a svode se na to da smo živi ili mrtvi. Sve drugo su priče i manje značajni detalji. Život je, zapravo, sve što nas zanima. A to je, ipak, samo kemija. Dugo će nam trebati dok ne shvatimo koliko kemijskih reakcija i kako kontroliranih sačinjava život – kazao je dr. Radman.

Šetajući se ulicama Sinja, u kojemu je posljednji put bio prije više od 20 godina, Miroslav Radman je kazao da je impresioniran kamenim višekatnicama u najužoj gradskoj jezgri iz čega je zaključio da povijest živi u Sinju. Tijekom razgledavanja grada dr. Radmana privukla je najstarija ljekarna u alkarskom gradu, Ljekarna Gospi Sinjskoj koja je od osnutka u 19. stoljeću, s kratkotrajnim prekidom za vrijeme komunističke vlasti, u vlasništvu obitelji Varda. Dr. Radman se susreo sa sadašnjim vlasnikom, osebujnim Severom Vardom s kojim je vrlo brzo pronašao temu zajedničkog interesa.

Sadašnji vlasnik Ljekarne Gospi Sinjskoj je šezdesetogodišnjak koji djeluje mnogo mlađe, pa pojedini Sinjani njegov izgled pripisuju mogućoj generacijama čuvanoj tajni eliksira pomlađivanja koji se čuva samo u obitelji. Znanstvenik Radman bio je impresioniran poviješću ove sinjske ljekarne - u starim knjigama koje Varda čuva kao najvrednije blago evidentirani su otkupi ljekovitog bilja i njegov izvoz iz Sinja u brojne europske zemlje i Ameriku.

toni paštar
Naslovnica Život