Mozaik Život

MORE SE PJENILO  

Odmjeravanje snaga na Obojenoj svjetlosti: Pralija navijao, djevojke se trsile

MORE SE PJENILO         

Ovo je sjajan način za afirmaciju sporta i druženja! Bilo bi još bolje da se događa, na primjer, na Bačvicama jer bi tamo imalo još komercijalniji odjek, ali bitno je da se igra. Ja sam oduševljen – iskren je bio Joško Elezović

Divlja splitska vaterpolska liga, zahvaljujući entuzijastu i bivšem vaterpolistu Duji Munitiću Stivu, mogla bi uskoro po popularnosti natkriliti profesionalnu, a – tko zna – možda iznjedri i koji veliki talent. Pod službenim nazivom “Mali vaterpolo” jučer se pjenilo more na kultnoj plaži Obojena svjetlost, gdje su se natjecale ekipe formirane od “običnih” kupača s raznih splitskih plaža, pa i onih za koje ni mnogi Splićani nisu čuli, poput Bunkera ili Bušaka, uz već proslavljene Bačvice, Žnjan, Kaštelet, Trstenik, Ježinac, Ovčice, Lubinski porat, Bene, Zvončac, Spinut, Zentu, Firule...

Cilj projekta, čije je izdanje bilo jučerašnjeg dana već drugu godinu zaredom, i bilo je afirmiranje tih, u osnovi, popularnih okupljališta žitelja grada pod Marjanom. Jer, ruku na srce, plaže su za Split puno više od kupališta, to znaju biti prave žile kucavice društvenog života grada ljeti, a i točno se zna tko je gdje domaći, a tko autsajder (koji to ubrzo prestaje biti). Smatra to veteran Stiv, spiritus movens događaja na volonterskoj bazi, kojemu su jučer iza 16 sati došli “dati ruke” prijatelji poput Paviše Petričevića, također nekadašnjeg igrača Jadrana, generacija 1984. godine.

- Malo se ljutim šta nisu rastegli mrižu na drugu bandu, ali sve teče dobro. Lani smo imali porođajne muke, sad je već čisti gušt – smatra iskusni Petričević u ulozi nadzornog organa.

U blizini se, pod debelom hladovinom ugostiteljskog objekta uz hladnu dinju i sok, brojnoj publici priključio i kupač, bivši igrač Nenad Pralija, a događaj nikako nije htio propustiti ni čuveni fotograf Feđa Klarić.

- Ja sam dite Prokurativa; Jadran, Ježinac i Kaštelet mista su di sam ostavija dobar dio života – veli vitalni Feđa, i u penziji uvijek oboružan fotoaparatom, revno dokumentirajući zbivanja, iz čistog užitka.

A onda se u 16 sati zaorila limena glazba Zvonimir iz Solina; mužikanti su, u pravoj ljetnoj robi, došetali s Ježinca, na veselje kupača s Obojene. Nastavilo se pjesmom iz malenih grla Srdelica, koje je budno supervizirao voditelj Jovica Škaro, a tremu prije svog nastupa sokićem su tjerale Karmen Višić i Karla Zubanović, članice plesne skupine Vruća čokolada.

- Ljeti bi bilo zgodnije da se zovete Hladna limunada, zar ne? - zafrkajemo mlade cure, koje je koreografiji naučila Josipa Lujanović.

- Ovo je sjajan način za afirmaciju vaterpola, sporta i druženja! Bilo bi još bolje da se događa, na primjer, na Bačvicama jer bi tamo imalo još komercijalniji odjek, ali bitno je da se igra. Ja sam oduševljen – iskren je bio Joško Elezović, sportski novinar i urednik kultne emisije “Time Out”.

Igralo se, navijalo, pjevalo i, na koncu, podijelilo pehare i dobro marendalo kad se već počeo hvatati prvi mrak... A tko je pobijedio? Ma koga briga, samo nek se igra!

LENKA GOSPODNETIĆ
SNIMIO: JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Mudantine za 230 kuna

Na štandu tik do mokrog borilišta i provizorne pozornice tijekom revijalnih utakmica prodavale su se vjerojatno najskuplje mudantine i vaterpolski baluni na – barem sličnom, štanderskom - tržištu. Cijena mudantina bila je 230 kuna, a baluna od 230 do 250 kuna.

- Nije to skupo, to je profesionalna oprema. Ovo su pravi baluni za sport – tvrde pak dvojica nerazgovorljivih prodavača. Iako baš i nisu imali pune ruke posla, nisu bili raspoloženi za ćakulu.

Naslovnica Život