Mozaik Život

OMIŠ GUITAR FEST

Stefanovskog oduševio 12-godišnji Lovro, a bez teksta ostavio gitarist Seke Aleksić

OMIŠ GUITAR FEST

Lovro, ovo što si nam ti svojom svirkom ponudio čisti je “surprise”. Imaš samo dvanaest godina, a zvučiš kao stari bluzer - riječi su kojima je predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda popratio nastup Lovre Oehlhofera tijekom finalnog natjecanja u sviranju električnih gitara na trećem Omiš Guitar Festu. A kad je predsjedniku žirija ime Vlatko Stefanovski, onda je to znak kako Lovrino prezime, ma koliko god se to na prvo čitanje činilo nemogućim, vrijedi zapamtiti.

Mladi Zagrepčanin na koncu je u kategoriji natjecatelja do 19 godina zauzeo drugo mjesto, dok je prva nagrada, s pripadajućim Fenderom, pripala Hrvoju Horvatu, njegovu sedam godina starijem sugrađaninu i kolegi iz Muzičkog ateljea Zagreb. Na istu adresu otišlo je i priznanje za treće mjesto što ga je svojom svirkom zaslužio 17-godišnji Ivan Periša.

Restoranom “Ribnjak” posebno se zaprašilo kad su na pozornicu izišli finalisti u kategoriji bez dobnog ograničenja. Neke je, kako su priznali, sputala i trema pred žirijem čiji su članovi (Stefanovski, Dragomir Herendić Dragiani, Zele Lipovača, Ivan Mihaljević i Ante Pupačić Pupi) javno, kao u televizijskom talent showu, komentirali nastupe pritom nimalo ne štedeći natjecatelje. Ipak, bez teksta ih je ostavio 30-godišnji Mladen Pecović iz Srbije. Žiriju nije preostalo ništa drugo nego ustati i zapljeskati.
- Čovječe, ovo je bilo izvanredno, kontrola nad Stratocasterom ti je zapanjujuća, pred tobom je velika karijera - zadivljeno je Stefanovski častio umjetnika koji je tri godine za kruh zarađivao kao član pratećega benda Seke Aleksić, čuvene pjevačice turbofolka prema čijem je hitu “Aspirin” i njegova negdašnja grupa dobila ime.

Pecoviću, naravno, prvo mjesto nije izmaklo. Premda je jaku konkurenciju imao u dvostruko mlađem Postiraninu Tihomiru Vlahoviću koji je publiku (i drugo mjesto) osvojio scenskim nastupom dostojnim poljudskoga stadiona, a ne omiškoga restorana. Treći je, pak, bio Krešimir Jović. Na natječaju za najbolju skladbu za električnu gitaru pobijedio je Željko Mazavac iz Konavala koji se predstavio tapingom, neobičnom tehnikom sviranja bez trzalice, pri čemu se obje ruke nalaze na vratu gitare.

 

VINKO VUKOVIĆ


Večeras nastup Carla Marchionea

Kulminacija trećeg Omiš Guitar Festa dogodit će se večeras, s početkom u 20 sati, kada će završni koncert, u Ilirskome sjemeništu, održati slavni Carlo Marchione. Nastupu velikana klasične gitare svjedočit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je i pokrovitelj ovogodišnjeg festivala.

Na istome mjestu, ali s početkom u 15 sati, počet će i finale klasičnih gitarista u kategoriji bez dobnog ograničenja, pri čemu će pobjedniku pripasti 3600 kuna i majstorska gitara u vrijednosti 2600 eura.


Naslovnica Život