Mozaik Život

Danas pomrčina Sunca, nipošto gledati kroz dno pivske boce!

Zvjezdarnica Zagreb najavila je da će se 1. kolovoza, dogoditi totalna ili potpuna pomrčina Sunca, koja će u Europi biti vidljiva samo kao djelomična pomrčina.

Stanovnici sjevernih predjela Hrvatske moći će vidjeti veću fazu pomrčine, a prema jugu će ona biti sve manja, priopćeno je iz zagrebačke Zvjezdarnica. Iz Europe će pomrčina biti vidljiva samo kao djelomična jer će Mjesec samo malo "nagristi" Sunčev disk.

Pomrčina će u Hrvatskoj započeti oko 11 sati i trajat će nešto više od sat vremena. U Zagrebu će pomrčina započeti u 11,7 sati, u Dubrovniku u 11,27, u Osijeku u 11,10 sati, u Puli u 11,11, u Splitu u 11,21, Varaždinu u 11,5, te u Zadru u 11,16 sati.

Potpunu pomrčinu sunca će vidjeti samo stanovnici krajnjeg Sjevera Amerike i sjevera Groenlanda, krajnje sjevernih predjela Atlanskog oceana, Barentsovog mora te dijela Sibira, Rusije i Kine.

Zvjezdarnica Zagreb upozorava da se pomrčina Sunca ne smije ni na kratko gledati bez zaštite očiju. Za motrenje je potrebno nabaviti staklene filtere za elektrolučno varenje, ali i tada u jednom motrenju ne treba gledati dulje od deset sekundi, nakon čega se preporuča odmoriti oči.

Bez jakih zaštitnih filtera uslijed sunčevog sjaja vidjet ćete samo snažan bljesak i oči izložiti pogibelji. Nipošto ne gledati kroz dvostruke ili trostruke sunčane naočale ili dno pivske boce, ističe se u priopćenju Zvjezdarnice.

Zbog pomrčine tisuće turista u Novosibirsku 

Potpuna pomrčina Sunca proći će u petak zapadno od trećeg najvećeg ruskog grada, ali bi gomili turista koji čekaju ovaj rijedak događaj mogli zasmetati oblaci i kiša.

Dužnosnici u Novosibirsku, kulturnoj i znanstvenoj prijestolnici Sibira, postavili su 16 promatračkih mjesta, uključujući posebnu opremu za sigurno gledanje Sunca za posjetitelje koji su došli u grad zbog pomrčine.

Olesija Varnavido, direktorica putničke agencije Olympia Reisen-Sibir, izjavila je da se očekuje dolazak više od 5.000 stranih turista u Novosibirsk.

Ako ne bude oblaka, oni će moći vidjeti kako Sunce nestaje na dvije minute i 20 sekundi. Međutim, moglo bi se dogoditi da ih vrijeme ne posluži, budući da su za petak poslijepodne najavljeni pljuskovi.

Ruska novinska agencija RIA objavila je na svojoj internet stranici da će uživo prenositi potpunu pomrčinu Sunca (www.rian.ru).

(H)

Naslovnica Život