Mozaik Život

Australci tragaju za rješenjem problema alkoholizma

Raspadajuća jetra na boci crnog vina

Zabrana točenja alkohola maloljetnicima i povećanje poreza na alkohol samo su neke od mjera u kampanji kojoj je cilj uvjeriti Australce da manje piju, izjavila je u ponedjeljak australska ministrica zdravstva Nicola Roxon.

No, ministrica sada predlaže i posebne etikete na bocama koje bi upozoravale potrošače na zdravstvene rizike konzumacije alkohola, poput onih koje se već nalaze na kutijama cigareta.

- To je društveni, a ne samo pravni problem i moramo ga tako i tretirati - rekla je Roxon.

No, stručnjak Paul Dillom kaže da gadljive fotografije neće imati učinka kao što je to slučaj s cigaretama.

- Mislim da netko tko sjedi u restoranu i ruča ne želi gledati raspadajuću jetru na boci crnog vina - rekao je Dillon.

Po njegovom mišljenju, šokirajuća taktika djeluje kada ljude treba odvratiti od nekih opasnih navika kao što je pušenje ili seks bez zaštite, ali ne i kada se od ljudi traži da prestanu s nečim u čemu uživaju.

Studija iz 2005. pokazala je da šest od 10 ispitanika ne vjeruje da bi fotografije kakve se nalaze na kutijama cigareta smanjile potrošnju alkohola.

Gordian Fulde, liječnik traumatolog u bolnici i Sydneyu, upozorava na to da sve više piju mlade žene i da prema ponašanju postaju nalik pijanim muškarcima.

- Na odjel nam dolazi sve više mladih žena što je izravna posljedica kulture pijenja u Australiji. Mi sami stvaramo pijance i sada ih imamo za sljedeće dvije generacije - rekao je Fulde.

(H)

Naslovnica Život