Mozaik Život

projekt vrijedan 15 milijuna kuna najavljen potpisivanjem pisma namjere između javne televizije i najvećih domaćih cehovskih udruga

Teme iz znanosti i kulture konačno na dulje od ‘po ure’

projekt vrijedan 15 milijuna kuna najavljen potpisivanjem pisma namjere između javne televizije i najvećih domaćih cehovskih udruga

Novi, specijalizirani kanal HRT 3, posvećen obrazovanju, kulturi i znanosti, u svojem će eksperimentalnom obliku početi s emitiranjem koncem ove godine. Iako se već godinama govori o pokretanju toga kanala, prve konkretne informacije o projektu plasirane su jučerašnjim potpisivanjem pisma namjere između HRT-a i najvećih domaćih cehovskih udruga, poput HAZU-a, Matice hrvatske, Društva književnika Hrvatske, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Instituta hrvatske glazbe, Sveučilišta u Zagrebu i Društva hrvatskih producenata.

Na temelju toga pisma namjere, HRT-u će u punjenju Trećeg programa pomoći spomenute udruge, ali i brojne druge institucije vezane uz sektore obrazovanja, znanosti i kulture.

– Na novom kanalu predstavit ćemo ono najbolje što imamo, otvarat ćemo i teme o tome kako razvijati hrvatsko društvo i mislim da ćemo u sinergiji svih institucija koje su ovdje okupljene dobiti jedan vrlo kvalitetan proizvod – rekao je predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac.

– Program HTV-a 3 može se realizirati s 10 do 15 milijuna kuna dodatne produkcije, jer i sami imamo već veliku produkciju ovih sadržaja. To konkretno znači da ćemo umjesto da neki kulturni sadržaj emitiramo u ranom ili iznimno kasnom terminu, za njega imati mnogo pristupačniji termin – kazao nam je Popovac. Progovorio je i o pokretanju HTV-a 4, specijaliziranog news kanala za koji HRT još uvijek traži investicije jer je za njegovo pokretanje potrebna izgradnja još jednog studija.

Zanimalo nas je i znači li realizacija novog specijaliziranog kanala zapošljavanje novih djelatnika na Prisavlju.

– Ljudstvo i tehnika se preraspoređuju. S ova dva specijalizirana kanala dižemo razinu produktivnosti unutar kuće. Iz naših postojećih programa: Dramskog, Obrazovnog i programa za kulturu, proizvodit će se sadržaji za ovaj kanal – pojasnio je.

Atmosferu svečanog potpisivanja ugovora svojom je izjavom najbolje sažeo Antonio Nuić, čelnik Društva hrvatskih filmskih redatelja.

– Ovo je povijesni dan i početak kraja priče o neiskorištenim potencijalima; novi program još će više naglasiti ulogu HRT-a kao javnog servisa – izjavio je.

Antonela Marušić

Naslovnica Život